Spragnieni karnawału - koktajle z alkoholem i bez

Anna Dobrowolańska
Imprezowe cytrusy

Imprezowe cytrusy (fot. Anna Dobrowolańska)

Czym napoić gości podczas karnawałowych prywatek? Podrzucamy pomysły na koktajle bezalkoholowe i te z procentami. Co kto lubi...
1 z 10
fot. Anna Dobrowolańska
fot. Anna Dobrowolańska

Spragnieni karnawału - koktajle z alkoholem i bez

Czym napoić gości podczas karnawałowych prywatek? Podrzucamy pomysły na koktajle bezalkoholowe i te z procentami. Co kto lubi...

Imprezowe cytrusy (po lewej stronie)

60 ml rumu
30 ml sok z cytryny
50 ml soku z pomarańczy
pokruszony lód
plaster pomarańczy, listki mięty oraz
gwiazdka anyżu do dekoracji


Do shakera wsypujemy lód i pozostałe składniki, oprócz tych do dekoracji, mieszamy. Przelewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy plastrem pomarańczy, listkami mięty oraz gwiazdką anyżu.

Kwaśna limonka (w środku)

40 ml tequili
20 ml brandy
20 ml likieru cointreau
30 ml soku z limonki
10 ml syropu cukrowego
pokruszony lód
plaster cytryny, sól

Umieszczamy w shakerze lód i płynne składniki, mieszamy. Brzegi kieliszków przecieramy cytryną i zanurzamy w soli. Do tak przygotowanych kieliszków przelewamy drinki.

Tropikalna przygoda (po prawej stronie)

25 ml ginu
25 ml włoskiego bitteru
25 ml czerwonego wermutu
plaster pomarańczy do dekoracji


Do shakera wlewamy płynne składniki, wstrząsamy. Wlewamy do szklanki, dekorujemy plastrami pomarańczy.

Kolejne przepisy znajdziecie na następnych slajdach.

2 z 10
fot. fot. Anna Dobrowolańska
fot. fot. Anna Dobrowolańska

Bez alkoholu

Grejpfrutowe mojito (po lewej stronie)

garść listków mięty
plastry limonki
pokruszony lód
2 łyżki cukru trzcinowego
100 ml lekko gazowanej wody
sok z czerwonego grejpfruta
gwiazdki anyżu do dekoracji


Wrzucamy do szklanki miętę (parę listów pozostawiamy do dekoracji), plasterki limonki i pokruszony lód, zasypujemy cukrem, rozgniatamy. Wlewamy wodę i sok z grejpfruta. Ozdabiamy miętą i gwiazdką anyżu.

Pina Colada (po prawej stronie)

100 g świeżego ananasa
100 ml mleczka kokosowego

sok z 1/2 cytryny
pokruszony lód
liście ananasa i gwiazdki anyżu
do dekoracji


Wszystkie składniki, oprócz tych do dekoracji, blendujemy na gładkie smoothie. Wlewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy liśćmi ananasa oraz gwiazdką anyżu.

3 z 10
fot. Anna Dobrowolańska
fot. Anna Dobrowolańska

Prosecco z syropem z pomarańczy

125 ml prosecco
25 ml syropu z pomarańczy
skórka pomarańczy do dekoracji


Prosecco mieszamy z syropem, wlewamy do szampanówki i dekorujemy skórką.

4 z 10
fot. Anna Dobrowolańska
fot. Anna Dobrowolańska

Elegancka wiśnia (bezalkoholowy)

40 ml soku wiśniowego
20 ml syropu cukrowego
20 ml soku z cytryny
30 ml toniku
lód
cukier puder do dekoracji

Umieszczamy w shakerze wszystkie składniki, oprócz cukru pudru, i dokładnie mieszamy. Przelewamy przez sitko, wlewamy do kieliszka koktajlowego i oprószamy cukrem pudrem.

5 z 10
fot. Anna Dobrowolańska
fot. Anna Dobrowolańska

Kobieca sprawa i Męska rzecz

Kobieca sprawa

30 ml syropu kawowego
30 ml likieru irlandzkiego
30 ml skondensowanego mleka
pokruszony lód
ziarna kawy do dekoracji

Umieszczamy w shakerze lód i płynne składniki, mieszamy, aż powstanie piana. Przelewamy do kieliszka koktajlowego i dekorujemy ziarnami kawy.


Męska rzecz

30 ml bourbona
30 ml wermutu
30 ml campari
lód
czarne oliwki i skórka pomarańczy do dekoracji

Wszystkie płynne składniki mieszamy z lodem w szklance. Dekorujemy oliwkami i skórką pomarańczy wbitą na patyczek.

6 z 10
fot. Anna Dobrowolańska
fot. Anna Dobrowolańska

Jabłko z rozmarynem (bezalkoholowy)

40 ml syropu jabłkowego
100 ml wody gazowanej
lód
gałązka rozmarynu i plastry jabłka do dekoracji


Wlewamy do shakera syrop i wodę, mieszamy. Do wysokiej szklanki wrzucamy lód i przelewamy koktajl, dekorujemy rozmarynem i plastrami jabłka.

7 z 10
fot. Anna Dobrowolańska
fot. Anna Dobrowolańska

Malinowe wspomnienie

40 ml tequili
30 ml soku z limonki
10 ml syropu cukrowego
2 garście malin świeżych lub mrożonych
listki mięty do dekoracji

Wszystkie składniki, oprócz mięty, blendujemy. Przelewamy drinka do kieliszka koktajlowego i dekorujemy listkami mięty.

8 z 10
fot. Anna Dobrowolańska
fot. Anna Dobrowolańska

Wytrawny owoc (bezalkoholowy)

jajko, lód
30 ml soku z cytryny
30 ml soku z grejpfruta
50 ml wody mineralnej
10 ml syropu cukrowego
plaster limonki i skórka pomarańczy
do dekoracji


Sparzone wrzątkiem jajko rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. Białko wlewamy do shakera i wstrząsamy energicznie, aż powstanie piana. Dodajemy lód i płynne składniki, mieszamy. Wlewamy do szklanek, dekorujemy plastrem limonki i skórką pomarańczy.

9 z 10
fot. Anna Dobrowolańska
fot. Anna Dobrowolańska

Ogórek z ziołową nutą (bezalkoholowy)

świeży ogórek
cytryna
litr lekko gazowanej wody mineralnej, lód


Umyty ogórek i sparzoną wrzątkiem cytrynę kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy w wysokiej butelce, mieszamy z wodą i lodem. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

10 z 10
fot. Anna Dobrowolańska
fot. Anna Dobrowolańska

Poncz z zielonej herbaty i limonki (bezalkoholowy)

6 saszetek zielonej herbaty
1 i 1/2 l wody
cytryna
5 limonek
5 łyżek cukru
lód


Herbatę zaparzamy w 1 i 1/2 litra wody, studzimy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, pokrojone w plastry limonki i cukier. Pozostawiamy na godzinę. Tuż przed podaniem wrzucamy lód. Możemy też zrobić alkoholową wersję tego koktajlu, zastępując wodę 750 ml wódki i 750 ml białego wytrawnego wina.

Więcej na ten temat: alkohol, bez alkoholu, drinki, karnawał, koktajle