Spragnieni karnawału - koktajle z alkoholem i bez
Imprezowe cytrusy (fot. Anna Dobrowolańska)
Spragnieni karnawału - koktajle z alkoholem i bez
Czym napoić gości podczas karnawałowych prywatek? Podrzucamy pomysły na koktajle bezalkoholowe i te z procentami. Co kto lubi...
Imprezowe cytrusy (po lewej stronie)
60 ml rumu
30 ml sok z cytryny
50 ml soku z pomarańczy
pokruszony lód
plaster pomarańczy, listki mięty oraz
gwiazdka anyżu do dekoracji
Do shakera wsypujemy lód i pozostałe składniki, oprócz tych do dekoracji, mieszamy. Przelewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy plastrem pomarańczy, listkami mięty oraz gwiazdką anyżu.
Kwaśna limonka (w środku)
40 ml tequili
20 ml brandy
20 ml likieru cointreau
30 ml soku z limonki
10 ml syropu cukrowego
pokruszony lód
plaster cytryny, sól
Umieszczamy w shakerze lód i płynne składniki, mieszamy. Brzegi kieliszków przecieramy cytryną i zanurzamy w soli. Do tak przygotowanych kieliszków przelewamy drinki.
Tropikalna przygoda (po prawej stronie)
25 ml ginu
25 ml włoskiego bitteru
25 ml czerwonego wermutu
plaster pomarańczy do dekoracji
Do shakera wlewamy płynne składniki, wstrząsamy. Wlewamy do szklanki, dekorujemy plastrami pomarańczy.
Kolejne przepisy znajdziecie na następnych slajdach.
Bez alkoholu
Grejpfrutowe mojito (po lewej stronie)
garść listków mięty
plastry limonki
pokruszony lód
2 łyżki cukru trzcinowego
100 ml lekko gazowanej wody
sok z czerwonego grejpfruta
gwiazdki anyżu do dekoracji
Wrzucamy do szklanki miętę (parę listów pozostawiamy do dekoracji), plasterki limonki i pokruszony lód, zasypujemy cukrem, rozgniatamy. Wlewamy wodę i sok z grejpfruta. Ozdabiamy miętą i gwiazdką anyżu.
Pina Colada (po prawej stronie)
100 g świeżego ananasa
100 ml mleczka kokosowego
sok z 1/2 cytryny
pokruszony lód
liście ananasa i gwiazdki anyżu
do dekoracji
Wszystkie składniki, oprócz tych do dekoracji, blendujemy na gładkie smoothie. Wlewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy liśćmi ananasa oraz gwiazdką anyżu.
Prosecco z syropem z pomarańczy
125 ml prosecco
25 ml syropu z pomarańczy
skórka pomarańczy do dekoracji
Prosecco mieszamy z syropem, wlewamy do szampanówki i dekorujemy skórką.
Elegancka wiśnia (bezalkoholowy)
40 ml soku wiśniowego
20 ml syropu cukrowego
20 ml soku z cytryny
30 ml toniku
lód
cukier puder do dekoracji
Umieszczamy w shakerze wszystkie składniki, oprócz cukru pudru, i dokładnie mieszamy. Przelewamy przez sitko, wlewamy do kieliszka koktajlowego i oprószamy cukrem pudrem.
Kobieca sprawa i Męska rzecz
Kobieca sprawa
30 ml syropu kawowego
30 ml likieru irlandzkiego
30 ml skondensowanego mleka
pokruszony lód
ziarna kawy do dekoracji
Umieszczamy w shakerze lód i płynne składniki, mieszamy, aż powstanie piana. Przelewamy do kieliszka koktajlowego i dekorujemy ziarnami kawy.
Męska rzecz
30 ml bourbona
30 ml wermutu
30 ml campari
lód
czarne oliwki i skórka pomarańczy do dekoracji
Wszystkie płynne składniki mieszamy z lodem w szklance. Dekorujemy oliwkami i skórką pomarańczy wbitą na patyczek.
Jabłko z rozmarynem (bezalkoholowy)
40 ml syropu jabłkowego
100 ml wody gazowanej
lód
gałązka rozmarynu i plastry jabłka do dekoracji
Wlewamy do shakera syrop i wodę, mieszamy. Do wysokiej szklanki wrzucamy lód i przelewamy koktajl, dekorujemy rozmarynem i plastrami jabłka.
Malinowe wspomnienie
40 ml tequili
30 ml soku z limonki
10 ml syropu cukrowego
2 garście malin świeżych lub mrożonych
listki mięty do dekoracji
Wszystkie składniki, oprócz mięty, blendujemy. Przelewamy drinka do kieliszka koktajlowego i dekorujemy listkami mięty.
Wytrawny owoc (bezalkoholowy)
jajko, lód
30 ml soku z cytryny
30 ml soku z grejpfruta
50 ml wody mineralnej
10 ml syropu cukrowego
plaster limonki i skórka pomarańczy
do dekoracji
Sparzone wrzątkiem jajko rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. Białko wlewamy do shakera i wstrząsamy energicznie, aż powstanie piana. Dodajemy lód i płynne składniki, mieszamy. Wlewamy do szklanek, dekorujemy plastrem limonki i skórką pomarańczy.
Ogórek z ziołową nutą (bezalkoholowy)
świeży ogórek
cytryna
litr lekko gazowanej wody mineralnej, lód
Umyty ogórek i sparzoną wrzątkiem cytrynę kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy w wysokiej butelce, mieszamy z wodą i lodem. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Poncz z zielonej herbaty i limonki (bezalkoholowy)
6 saszetek zielonej herbaty
1 i 1/2 l wody
cytryna
5 limonek
5 łyżek cukru
lód
Herbatę zaparzamy w 1 i 1/2 litra wody, studzimy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, pokrojone w plastry limonki i cukier. Pozostawiamy na godzinę. Tuż przed podaniem wrzucamy lód. Możemy też zrobić alkoholową wersję tego koktajlu, zastępując wodę 750 ml wódki i 750 ml białego wytrawnego wina.