Hennessy prezentuje: sztuka mieszania

Baby Carrot

Baby Carrot (Fot. Materiały prasowe )

W nawiązaniu do światowych trendów Hennessy prezentuje inspirujące propozycje: autorskie, wyjątkowe koktajle na bazie koniaku stworzone przez najlepszych barmanów z różnych lokali w całej Polsce.
1 z 3
Fot. Materiały Prasowe
Fot. Materiały Prasowe

Insane

Na sekret powstawania koniaku Hennessy składają się trzy elementy - wybór eaux-de-vie, proces ich dojrzewania oraz sztuka mieszania

Najważniejszy z nich to jakość eaux-de-vie oraz unikalna umiejętność Mistrza Kompozycji do rozpoznanie momentu największego potencjału eau-de-vie. Końcowy etap, czyli coupage, to łączenie eaux-de-vie w harmonijny sposób, tak, by podkreślić wszystkie elementy. Sztuka łączenia dla Hennessy nie kończy się jednak na kompozycji eaux-de-vie. Ten twórczy proces jest dopiero początkiem i inspiracją do dalszych działań -  marka od kilku lat prowadzi projekt "Art Of Mixing". Jego kluczowym elementem są koktajle na bazie koniaku.

 

Ten nowoczesny sposób degustacji tego klasycznego alkoholu jest szczególnie popularny wśród konsumentów w wieku 20 - 35 lat. Trend wyraźnie widoczny jest w USA, gdzie zamówienie Hennessy Very Special w long drinku jest modnym standardem. W Irlandii natomiast trunek ten jest często mieszany z piwem imbirowym.

 

Insane to nazwa koktajlu, przygotowanego przez Nicole Kot z warszawskiej restauracji Akademia, który rozgrzeje w deszczowe i pochmurne dni. Proporcje sugerujemy dobrać według własnych preferencji:

 

Składniki

  • Hennessy Very Special
  • Porto LBV
  • Grand Marnier

 

Sposób przygotowania

Suszona śliwka macerowana koniakiem, czarną herbatą, wanilią, cynamonem, goździkami, pomarańczą, cytryną

2 z 3
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Baby Carrot

Na gorące dni proponujemy orzeźwiający koktajl na bazie koniaku przygotowany przez Jakuba Śronkowskiego z poznańskiego Whisky Bar 88.

 

Składniki

  • 40 ml Hennessy Very Special
  • 20 ml likieru waniliowego
  • 20 ml świeżego soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 1 łyżka musu z marchewki
  • 1 łyżka musu z dyni

 

Sposób przygotowania

Baby Carrot to oryginalna, wiosenno-letnia propozycja - przywodzi na myśl długie letnie i ciepłe wieczory. To ciekawe połączenie smaków i aromatów.

3 z 3
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Mountain Thyme

Gdy naprawdę potrzebujemy orzeźwienia z pomocą przychodzi Patryk Kozyra z wrocławskich Schodów Donikąd.  Jego "Mountain Thyme" to niezwykły, orzeźwiający koktajl, który idealnie sprawdzi się w upalne, letnie dni.

 

Składniki

  • 40 ml Hennessy Very Special
  • 5 ml likieru Maraschino
  • 30 ml puree malinowego
  • 6-8 listków mięty
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Szampan Moët & Chandon Brut Imperial top-up
Więcej na ten temat: wh