Truskawki z alkoholem. 7 niewinnych przepisów które poprawiają nastrój
Bowl piwny z truskawkami (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)
Truskawki z sherry
(dla 4 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Umyte i osączone truskawki kroimy wzdłuż na połówki, nie odrywając szypułek. Owoce układamy na półmisku, skrapiamy sherry i schładzamy w lodówce. Podajemy posypane odrobiną świeżego, grubo zmielonego pieprzu.
Truskawki w wódce
Składniki
Sposób przygotowania
Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek. Składniki mieszamy w słoiku, zakręcamy, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby owoce się zmacerowały. Podajemy na deser, np. z kruchymi ciastkami.
Bowl piwny z truskawkami
(dla 6 osób)
Składniki
- 25 dag truskawek
- 6 dag cukru
- 600-700 ml piwa typu alt (tzw. Altbier to niemieckie piwo górnej fermentacji; można je zastąpić stoutem, ale, porterem lub piwem trapistów)
- 400 ml wytrawnego musującego wina
Sposób przygotowania
Myjemy truskawki, usuwamy ogonki i listki. Większe owoce kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Przekładamy do naczynia na bowl, mieszamy z cukrem. Gdy owoce puszczą sok, wlewamy połowę dobrze schłodzonego piwa, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem wlewamy resztę piwa i bardzo zimnego szampana.
Bananowy pszczelarz
Składniki
- 1/2 banana
- 1/4 obranej pomarańczy
- 2 truskawki
- 2 duże maliny
- 100 ml miodu pitnego
Sposób przygotowania
Plasterki bananów, cząstki pomarańczy, połówki truskawek i całe maliny wrzucamy do szklanki koktajlowej, zalewamy miodem pitnym i czekamy, aż owoce nasiąkną. Podajemy z łyżką.
Granita truskawkowa na szampanie
Składniki
- 1,25 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 20 dag małych truskawek
- 3/4 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów
- 2,25 szklanki zimnego wytrawnego szampana lub musującego wina
- 1,5 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
- kilka łyżek sera mascarpone
- 15-20 truskawek z listkami do dekoracji
Sposób przygotowania
Mieszamy 3/4 szklanki cukru z wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy. Miksujemy oczyszczone truskawki, pół szklanki truskawkowego purée dodajemy do syropu razem z sokiem grejpfrutowym i szampanem. Masę wlewamy do metalowej miski i zamrażamy (przez co najmniej 6 godzin), mieszając co pół godziny. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową, część odsypujemy do dekoracji kieliszków, resztę miksujemy z mascarpone. Brzegi kieliszków do martini zwilżamy wodą, zanurzamy w cytrynowym cukrze, napełniamy porcjami granity truskawkowej. Dekorujemy kremem z serka mascarpone oraz truskawkami i od razu podajemy.
Shrub margarita
SHRUBS
Shrubs (ang. krzewy) to nowy pomysł na kwaśny składnik w koktajlach - owoce w occie z dodatkiem cukru i wody. Sposób konserwowania octem owoców, takich jak jeżyny, maliny czy truskawki, jest znany w USA od XVIII w. Teraz Amerykanie zaczęli dodawać takie marynaty do drinków. Shrubs przydają koktajlom głębi i charakteru.
Shrub malinowy
- 2 szklanki malin
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 listek laurowy
- 2,5 szklanki octu winnego
- 1 szklanka syropu cukrowego (woda wymieszana z cukrem w proporcji 1:1)
Shrub margarita
- 65 ml tequili
- 30 ml Triple Sec (np. Cointreau)
- 15 ml shrubu malinowego
Oraz:
- kostki lodu
- sól i malina do dekoracji
Sposób przygotowania
Maliny, rozmaryn i listek laurowy zalewamy octem i pozostawiamy na noc. Zlewamy płyn, odciskając maliny. Przecedzony płyn mieszamy z taką samą ilością syropu cukrowego, gotujemy około 10 minut i schładzamy.
Składniki drinka wstrząsamy w wypełnionym lodem shakerze. Brzeg kieliszka do martini zanurzamy w soli, do kieliszka wkładamy lód i wlewamy przez sitko zawartość shakera. Dekorujemy maliną.