Koktajlowe pożegnanie karnawału

Red.
Koniec karnawału i szalonych zabaw zbliża się wielkimi krokami. Już za dwa dni, w Środę Popielcowa rozpocznie się Wielki Post. Aby ostatnie karnawałowe noce uczynić niezapomnianymi, warto wypróbować kilka prostych przepisów na efektowne drinki
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Drinki na śledzik

Nieodłącznym atrybutem karnawałowych imprez - zarówno tych domowych jak i klubowych, jest alkohol, który szczególnie w tym czasie przybiera egzotyczne i kolorowe formy. Warto przypomnieć, że dopiero stosunkowo niedawno, do Polski zaczęły napływać z innych krajów likiery oraz składniki, które są podstawą większości drinków i cocktaili. Dlatego barmani, proponując klientom wyszukane mikstury, muszą mieć na uwadze narodowe przyzwyczajenia Polaków. A dane pokazują, że 73 proc. rodaków najchętniej łączy sok z wódką, a 84 proc. colę z whisky. (Badanie na temat zachowań i stylu picia Polaków, przeprowadzone przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Diageo Polska, Maj 2010.)

 

Sylwester i karnawał to zdecydowanie najbardziej sprzyjające momenty w roku, aby wypróbować bardziej złożone koktajle. W tym roku szczególnie polecamy orzeźwiające drinki na bazie owoców oraz bardziej rozgrzewające np. z dodatkiem imbiru, który świetnie komponuje się zarówno z wódką jak i whisky - radzi Roman Sosiński Prestige Brand Ambasador w Diageo Polska.

 

Do łask powracają też shoty, które najlepiej sprzyjają wspólnej zabawie w większym gronie. Z kolei u naszych odległych sąsiadów zza oceanu królują tzw. Jelly shots, czyli galaretki z alkoholem w najróżniejszych kształtach i smakach. Jest to cześć szerszego trendu, w którym coraz większą rolę odgrywa technologia i nowoczesne sposoby otrzymywania nowych smaków. Ograniczenia, poza wielkością kieliszka i kreatywnością barmana praktycznie przestały istnieć.

 

Poniżej przedstawiamy koktajle na bazie wódki Smirnoff Black, whisky Johnnie Walker Red Label i likieru Baileys, które doskonale sprawdzą się podczas spotkań z przyjaciółmi oraz wszelkich karnawałowych przyjęć. Szejkery w dłoń!

1
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Leśna przygoda z Mule Jeżynowym

Dzikie chowają się wśród bezdroży i lasów. Ogrodowe z wdziękiem wystawiają się ku światłu. Mrożone idealnie nadają się do zrobienia pysznego drinka. Mimo, iż jeżyny znane są w Europie od dawna, dopiero w XX wieku wyhodowano odmianę pozbawiającą je największej wady "kolców"

 

Składniki:

  • 40 ml wódki Smirnoff Black
  • Mięta (nie zgniatamy)
  • 20 ml pure jeżynowego /malinowego lub truskawkowego
  • 2 łyżeczki syropu cukrowego
  • sok z połowy limonki
  • kruszony lód

 

Dekoracja:

  • Listek mięty i świeża malina/ jeżyna lub truskawka.

Przygotowanie:

Do szklanki typu highball wlewamy wódkę, syrop cukrowy, sok z połowy limonki. Dodajemy kruszony lód a następnie osobno zmiksowane pure z owoców. Całość dopełniamy wodą sodową, spritem lub piwem imbirowym.

2
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Nieokiełznany Johnnie Ginger

Kipi witalnością, wrze od świeżości, rozsadza od środka i rozstawia po kątach.

 

Składniki:

  • 40 ml Johnnie Walker Red Label
  • 3 ćwiartki limonki
  • 2-3 łyżeczki syropu cukrowego
  • lód w kostkach
  • piwo imbirowe

 

Dekoracja:

  • 3 plastry świeżego imbiru i gałązka melisy.

Przygotowanie:

W szklance typu highball ugniatamy 3 ćwiartki limonki z syropem cukrowym. Wlewamy whisky, uzupełniamy lodem i całość mieszany. Całość dopełniamy piwem imbirowym.

3
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Kremowa słodycz pod malinową pierzyną

Odkąd w 1974 r. odkryto jak połączyć ze sobą śmietankę i whiskey, likier Baileys stał się obiektem westchnień milionów kobiet na całym świecie. W tej propozycji do tego idealnego zestawu dodano zapach i słodycz malin.

 

Składniki:

  • 50 ml Baileys Irish Cream
  • mrożone maliny

 

Przygotowanie:

Przygotuj wcześniej mus malinowy (wystarczy zmiksować mrożone maliny). Przelej mus do kieliszka typu shot zapełniając go do połowy. Następnie wlej powoli mocno schłodzony Baileys.

4
Więcej na ten temat: alkohol.