Amerykańskie drinki na karnawał

Shrub margarita
SHRUBS
Shrubs (ang. krzewy) to nowy pomysł na kwaśny składnik w koktajlach - owoce w occie z dodatkiem cukru i wody. Sposób konserwowania octem owoców, takich jak jeżyny, maliny czy truskawki, jest znany w USA od XVIII w. Teraz Amerykanie zaczęli dodawać takie marynaty do drinków. Shrubs przydają koktajlom głębi i charakteru.
Shrub malinowy
- 2 szklanki malin
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 listek laurowy
- 2,5 szklanki octu winnego
- 1 szklanka syropu cukrowego (woda wymieszana z cukrem w proporcji 1:1)
Shrub margarita
- 65 ml tequili
- 30 ml Triple Sec (np. Cointreau)
- 15 ml shrubu malinowego
Oraz:
- kostki lodu
- sól i malina do dekoracji
Sposób przygotowania
Maliny, rozmaryn i listek laurowy zalewamy octem i pozostawiamy na noc. Zlewamy płyn, odciskając maliny. Przecedzony płyn mieszamy z taką samą ilością syropu cukrowego, gotujemy około 10 minut i schładzamy.
Składniki drinka wstrząsamy w wypełnionym lodem shakerze. Brzeg kieliszka do martini zanurzamy w soli, do kieliszka wkładamy lód i wlewamy przez sitko zawartość shakera. Dekorujemy maliną.

Roccio
LATYNOAMERYKAŃSKA GORĄCZKA
Tropikalne koktajle - Mojito, Mai Tai, Pina colada - są na czasie bez względu na porę roku i stale powstają nowe wariacje na ich temat. Jedną z nich jest Roccio, drink stworzony na otwarcie festiwalu Key West Bacchanalia na Florydzie przez Ahmeda Naveirę, ambasadora Rums of Puerto Rico.
Składniki
- 5 plasterków kiwi
- 50 ml białego rumu z Puerto Rico (np. DonQ Crystal)
- 20 ml soku z cytryny
- 65 ml soku z białych winogron
- lód
Sposób przygotowania
Rozgniatamy w shakerze 4 plasterki kiwi z rumem i sokiem z cytryny. Dodajemy sok z winogron i lód, mocno wstrząsamy, cedzimy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdabiamy plasterkiem kiwi.

Manhattan z domowym bitters
BITTERS
Bitters, czyli wysokoprocentowe alkohole nasycone ziołami, przyprawami, korzeniami, korą czy owocami od lat rządzą w barach za Atlantykiem. Oprócz standardowych, takich jak angostura (ostra, leśna) czy Peychaud's (lekko anyżkowy), dostępne są tysiące innych smaków, np. selerowe lub z ostrych papryczek.
Bitters z rodzynkami i wanilią
- 6 lasek wanilii przekrojonych wzdłuż na pół
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 gwiazdki anyżu
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 goździki
- 10 jagód jałowca
- 750 ml mocnej (najlepiej 100 proof) whiskey
Manhattan z domowym bitters
- 65 ml whisky (najlepiej amerykańskiej)
- 20 ml słodkiego wermutu (np. czerwone Martini & Rossi Sweet)
- 1 łyżeczka domowego bitters
- wisienka koktajlowa (maraska) do dekoracji
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wkładamy do szklanego słoja, zalewamy whiskey i zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez 20 dni, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie przelewamy bitters przez filtr do kawy do czystej butelki.
Whisky, wermut i bitters wlewamy do wypełnionej lodem szklanicy. Mieszamy łyżką barmańską, aż się schłodzi, delikatnie, tak aby koktajl pozostał przejrzysty. Przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego i dekorujemy wisienką.

Vodka Martini
KLASYKa (Z OSOBISTYM AKCENTEM)
Klasyczne koktajle już od jakiegoś czasu przeżywają w USA renesans. W barach znów królują Martini, Old Fashioned, Manhattan i inne kreacje. Warto odnowić znajomość z klasyką - w końcu te drinki przetrwały próbę czasu! Wystarczy dodać coś od siebie i sukces murowany.
Składniki
- 65 ml wódki
- 15 ml wytrawnego wermutu (np. białe Martini Rossi Dry)
- zielona oliwka bez pestki
- kawałek kiełbaski chorizo i sera pleśniowego (z niebieską pleśnią) do dekoracji
Sposób przygotowania
Wlewamy wódkę i wermut do wypełnionego lodem shakera. Mieszamy łyżką barmańską, aż się schłodzi, delikatnie, tak aby koktajl pozostał przejrzysty. Przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Nadziewamy na szpikulec oliwkę, chorizo i ser. Takim "koreczkiem" dekorujemy drinka.

Poncz Negroni z mandarynkami
PONCZ
Przygotowany wcześniej poncz to idealny pomysł dla tych, którzy chcą cieszyć się towarzystwem gości, nie marnując czasu na robienie drinków.
Składniki
- 4 mandarynki
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 szklanka słodkiego wermutu (np. czerwone Martini & Rossi Sweet)
- 1 szklanka campari
- 1,3 szklanki ginu
- 2 butelki schłodzonego wina musującego (na przykład prosecco)
Sposób przygotowania
Obieramy dwie mandarynki. Rozgniatamy miąższ i mieszamy z cukrem oraz sparzoną skórką z jednej mandarynki. Wrzucamy do dużej misy ponczowej lub dzbanka. Wlewamy wermut, campari i gin. Chłodzimy w lodówce przez noc. Tuż przed podaniem wyjmujemy owoce i skórkę, odciskając z nich jak najwięcej płynu. Dodajemy zimne wino musujące i obrane, pokrojone w plasterki pozostałe mandarynki. Podajemy w wypełnionych lodem, dużych, schłodzonych kieliszkach do wina.
Uwaga: warto mieć pod ręką syrop cukrowy do ewentualnego doprawienia ponczu, który, przez dodatek campari, jest gorzkawy:
Przygotowujemy syrop cukrowy: do rondelka wlewamy 100 ml wody i wsypujemy 250 g cukru. Gotujemy na małym ogniu (nie mieszamy!), aż syrop osiągnie temperaturę 120 st. (nie może zbrązowieć, powinien pozostać przezroczysty!).
Kluczowa jest temperatura syropu - podgrzewamy go do 120 st. Najlepiej sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym, a jeśli go nie mamy, wykonajmy "próbę nitki": schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym - jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy. Aby kryształki cukru nie osadzały się na brzegach garnka w czasie gotowania (ok. 10 minut), możemy zwilżać wodą jego ścianki za pomocą pędzelka.