Weekend z Baileys

Red.
Baileys to idealny sposób na celebrowanie niezapomnianych chwil w życiu. Aby się o tym przekonać, wyczaruj prawdziwe pyszności - ciasta, koktajle, desery oraz drinki inspirowane Baileys. Odkryj nowe smaki znanych napojów i słodkich przysmaków, wzbogacając je o zawarte w likierze wyśmienite połączenie irlandzkiej śmietanki z  rozgrzewającą słodyczą whiskey.
Fot. Materiały promocyjne Fot. Materiały promocyjne

Latte Baileys

Składniki

 

Sposób przygotowania

Do szklanki lub kubka wlej 20 ml espresso, a następnie dodaj 50 ml Baileys. Dolej 25 ml gorącego mleka, a całość przykryj mleczną pianką posypaną wiórkami czekoladowymi.

1
Fot. Materiały promocyjne Fot. Materiały promocyjne

Baileys z kawą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Przygotuj świeżą kawę w ekspresie. Dodaj na wierzch nieco gorącego spienionego mleka. Całość uzupełnij 50 ml Baileys.

2
Fot. Materiały promocyjne Fot. Materiały promocyjne

Baileys na lodzie

Składniki

  • Trzy duże kostki lodu
  • 50 ml Baileys

 

Sposób przygotowania

Wrzuć kostki lodu do szklanki i zalej 50 ml Baileys. Najlepiej smakuje z przyjaciółmi

3
Fot. Materiały promocyjne Fot. Materiały promocyjne

Gorąca czekolada Baileys

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 25 g ciemnej czekolady
  • 50 ml Baileys

 

Sposób przygotowania

Pokrusz czekoladę do małego garnka. Zagotuj mleko i kiedy będzie gorące zalej nim czekoladę. Wymieszaj aż czekolada się rozpuści i uzyska aksamitną konsystencję. Dodaj 50ml Baileys Original Irish Cream, zamieszaj. Przelej do 2 kubków, udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Możesz też użyć białej czekolady i Baileys with a Hint of Coffee.

4
Fot. Materiały promocyjne Fot. Materiały promocyjne

Baileys z lodami

Składniki

  • 50 ml Baileys
  • Twoje ulubione lody

 

Sposób przygotowania

Wlej do szklanki 50 ml Baileys, a następnie dodaj gałkę ulubionych lodów. Całość można dopełnić wafelkiem lub wiórkami czekoladowymi.

5
Fot. Materiały promocyjne Fot. Materiały promocyjne

Orzechowe smoothie Baileys

Składniki

  • 150 ml Baileys
  • 300 ml zimnego mleka
  • 400 g lodów jogurtowych lub waniliowych
  • 150 g kremu orzechowego
  • 150 g bitej śmietany
  • 50g drobno zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 białko jaja

 

Opcjonalnie:

  • 2 łyżki stołowe masy ganache (50g)

 

Sposób przygotowania

Wlej do blendera mleko, Baileys oraz krem orzechowy i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj lody i ponownie zmiksuj. Uzyskaną masę umieść w zamrażarce na kilka minut. W międzyczasie opiecz orzechy laskowe na patelni na złocisty kolor i zmiksuj z cukrem. Ubij białko i umieść je w głębokim talerzu. Następnie obtaczaj krawędzie szklanek w ubitym białku i uprażonych orzechach. Rozpuść masę ganache w niewielkiej ilości wody. Umieść niewielkie porcje na spodzie szklanki używając długiej łyżki do lodów, a następnie odwróć szklankę spodem do góry, tak by powstały dekoracyjne wzory. Wstaw szklanki do zamrażarki na kilka minut, by utrwalić fantazyjne wzory. Po wyjęciu napełnij szklanki Baileys smoothie i udekoruj odrobiną bitej śmietany.

6
Fot. Materiały promocyjne Fot. Materiały promocyjne

Sernik o aromatycznym smaku Baileys

Składniki

 

Sposób przygotowania

Aby przygotować spód do ciasta dokładnie pokrusz herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodaj posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia i piecz przez 20 min. w 200°. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu ostygnąć. W międzyczasie roztop czekoladę w misce nad garnkiem z wrzącą wodą (zwróć uwagę, by miska dotykała wrzątku). Przełóż serek mascarpone i twaróg do dużej misy i utrzyj składniki na gładko. Do wytworzonej masy dodaj jajka i cukier, następnie całość zmiksuj. Gdy otrzymasz jednolitą masę dodaj roztopioną czekoladę i Baileys oraz opcjonalnie rodzynki i orzechy laskowe, jeśli masz na to ochotę. Całość wymieszaj, a następnie wyłóż na wcześniej upieczony spód. Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 75 min. w temperaturze 150°. Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim sernik aż do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodne można posypać je czekoladą.

7
Fot. Materiały promocyjne Fot. Materiały promocyjne

Muffiny Baileys

Składniki

  • jajka
  • 100 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 150 ml Baileys Irish Cream
  • 150 g mąki
  • 1 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g suszonej żurawiny (lub porzeczki)
  • 40 g czekolady

 

Oraz:

  • 12 papierowych kubeczków
  • 125 g cukru pudru (przesianego)
  • 4-5 łyżek Baileys Irish Cream

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj cukier i cukier waniliowy oraz utrzyj z jajami. Stopniowo dodawaj olej słonecznikowy i Baileys. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do utartych składników (cały czas energicznie mieszając). Przygotuj żurawinę i kawałki czekolady, których zamierzasz używać do uzupełnienia ciasta. Następnie przygotuj zestaw kubeczków papierowych i wstaw je do odpowiedniej brytfanki.  W każdym kubeczku umieść ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200° przez około 20 minut. Następnie pozostaw aż do ostygnięcia. Wymieszaj cukier puder z Baileys aż powstanie jednolita masa do pokrycia babeczki.

8
Więcej na ten temat: likier