Weekend z Baileys

Orzechowe smoothie Baileys (Fot. Materiały promocyjne)


Baileys z kawą
Składniki
- 50 ml Baileys Irish Cream
- Świeża kawa
- Gorące mleko
Sposób przygotowania
Przygotuj świeżą kawę w ekspresie. Dodaj na wierzch nieco gorącego spienionego mleka. Całość uzupełnij 50 ml Baileys.

Baileys na lodzie
Składniki
- Trzy duże kostki lodu
- 50 ml Baileys
Sposób przygotowania
Wrzuć kostki lodu do szklanki i zalej 50 ml Baileys. Najlepiej smakuje z przyjaciółmi

Gorąca czekolada Baileys
Składniki
- 300 ml mleka
- 25 g ciemnej czekolady
- 50 ml Baileys
Sposób przygotowania
Pokrusz czekoladę do małego garnka. Zagotuj mleko i kiedy będzie gorące zalej nim czekoladę. Wymieszaj aż czekolada się rozpuści i uzyska aksamitną konsystencję. Dodaj 50ml Baileys Original Irish Cream, zamieszaj. Przelej do 2 kubków, udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Możesz też użyć białej czekolady i Baileys with a Hint of Coffee.

Baileys z lodami
Składniki
- 50 ml Baileys
- Twoje ulubione lody
Sposób przygotowania
Wlej do szklanki 50 ml Baileys, a następnie dodaj gałkę ulubionych lodów. Całość można dopełnić wafelkiem lub wiórkami czekoladowymi.

Orzechowe smoothie Baileys
Składniki
- 150 ml Baileys
- 300 ml zimnego mleka
- 400 g lodów jogurtowych lub waniliowych
- 150 g kremu orzechowego
- 150 g bitej śmietany
- 50g drobno zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 białko jaja
Opcjonalnie:
- 2 łyżki stołowe masy ganache (50g)
Sposób przygotowania
Wlej do blendera mleko, Baileys oraz krem orzechowy i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj lody i ponownie zmiksuj. Uzyskaną masę umieść w zamrażarce na kilka minut. W międzyczasie opiecz orzechy laskowe na patelni na złocisty kolor i zmiksuj z cukrem. Ubij białko i umieść je w głębokim talerzu. Następnie obtaczaj krawędzie szklanek w ubitym białku i uprażonych orzechach. Rozpuść masę ganache w niewielkiej ilości wody. Umieść niewielkie porcje na spodzie szklanki używając długiej łyżki do lodów, a następnie odwróć szklankę spodem do góry, tak by powstały dekoracyjne wzory. Wstaw szklanki do zamrażarki na kilka minut, by utrwalić fantazyjne wzory. Po wyjęciu napełnij szklanki Baileys smoothie i udekoruj odrobiną bitej śmietany.

Sernik o aromatycznym smaku Baileys
Składniki
- 110 g słodkich herbatników owsianych
- 25 g stopionego masła
- 50 g posiekanych, opieczonych orzechów laskowych
- 250 g serka mascarpone
- 200 g lekkiego twarogu (8% tłuszczu)
- 100 g ciemnej (75% kakao) czekolady
- 2 duże jajka
- 30 ml Baileys Irish Cream
- 40 g cukru pudru
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
- 110 g całych, opieczonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
- 100 g utartej ciemnej czekolady (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Aby przygotować spód do ciasta dokładnie pokrusz herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodaj posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia i piecz przez 20 min. w 200°. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu ostygnąć. W międzyczasie roztop czekoladę w misce nad garnkiem z wrzącą wodą (zwróć uwagę, by miska dotykała wrzątku). Przełóż serek mascarpone i twaróg do dużej misy i utrzyj składniki na gładko. Do wytworzonej masy dodaj jajka i cukier, następnie całość zmiksuj. Gdy otrzymasz jednolitą masę dodaj roztopioną czekoladę i Baileys oraz opcjonalnie rodzynki i orzechy laskowe, jeśli masz na to ochotę. Całość wymieszaj, a następnie wyłóż na wcześniej upieczony spód. Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 75 min. w temperaturze 150°. Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim sernik aż do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodne można posypać je czekoladą.

Muffiny Baileys
Składniki
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 12 łyżek oleju słonecznikowego
- 150 ml Baileys Irish Cream
- 150 g mąki
- 1 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g suszonej żurawiny (lub porzeczki)
- 40 g czekolady
Oraz:
- 12 papierowych kubeczków
- 125 g cukru pudru (przesianego)
- 4-5 łyżek Baileys Irish Cream
Sposób przygotowania
Wymieszaj cukier i cukier waniliowy oraz utrzyj z jajami. Stopniowo dodawaj olej słonecznikowy i Baileys. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do utartych składników (cały czas energicznie mieszając). Przygotuj żurawinę i kawałki czekolady, których zamierzasz używać do uzupełnienia ciasta. Następnie przygotuj zestaw kubeczków papierowych i wstaw je do odpowiedniej brytfanki. W każdym kubeczku umieść ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200° przez około 20 minut. Następnie pozostaw aż do ostygnięcia. Wymieszaj cukier puder z Baileys aż powstanie jednolita masa do pokrycia babeczki.