3 drinki na weekend z likierem, rumem i whisky

Coconut Rum (Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl)

Bananowy toast
Składniki
- 2 banany
- 30 ml likieru Baileys
- 20 ml Creme de Banane
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania
Banany kroimy w niewielkie kawałki i miksujemy w blenderze z funkcją kruszenia lodu. Dodajemy likier, Cre'me de Banane i lód. Miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Drinka przelewamy do wysokiej szklanki. By nie zostawić na dnie ani kropelki (jest bardzo pyszny), podajemy go ze słomką lub z łyżką z długim trzonkiem.
Autorem drinka jest Andrzej Sankowski - Najbardziej znany chirurg plastyczny w Polsce, specjalista w odmładzaniu gwiazd.

Coconut Rum
Składniki
- 50 ml białego, schłodzonego rumu Bacardi
- 1 owoc kokosa
Sposób przygotowania
Najważniejsze, by kokos był świeży. Zerwany z drzewa sprawdzi się zawsze. Tym z supermarketu trzeba potrząsnąć jeśli zachlupocze, jest OK. Tak czy owak na pewno będzie twardszy niż w Meksyku, trzeba więc zabrać się do niego inaczej. Szpikulcem do kruszenia lodu lub cienkim nożem przekłuwamy jedną z trzech dziurek na czubku kokosa (dwie są twarde, jedna miękka trzeba ją odnaleźć) i wylewamy mleczko do szklanki, a następnie chłodzimy je przez pół godziny w lodówce. Kokos rozbijamy (np. młotkiem), do ładniejszej części wlewamy mleczko, dodajemy rum, mieszamy i gotowe. Podajemy ze słomką.
Autorką drinka jest Lidia Popiel -Była modelka, fotograf. Zajmuje się głównie fotografią mody oraz portretem.

Braveheart
Składniki
- 40 ml szkockiej whisky
- 20 ml cherry brandy (likieru wiśniowego)
- 20 ml syropu morelowego Monin
- 10 ml soku z cytryny
- 100 ml soku winogronowego
- po 4 jagody ciemnego i białego winogrona do dekoracji
- lód w kostkach
Sposób przygotowania
Wszystkie płynne składniki wlewamy do shakera i mieszamy. Do szklanek typu long wkładamy lód i winogrona, zalewamy zawartością shakera.