3 drinki na weekend z likierem, rumem i whisky

Magazyn Kuchnia
W drinku nie tylko alkohol się liczy. Proponujemy koktajle ze sporym dodatkiem owoców: z bananem, winogronami i kokosem

Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Bananowy toast

Składniki

  • 2 banany
  • 30 ml likieru Baileys
  • 20 ml Creme de Banane
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania

Banany kroimy w niewielkie kawałki i miksujemy w blenderze z funkcją kruszenia lodu. Dodajemy likier, Cre'me de Banane i lód. Miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Drinka przelewamy do wysokiej szklanki. By nie zostawić na dnie ani kropelki (jest bardzo pyszny), podajemy go ze słomką lub z łyżką z długim trzonkiem.

 

Autorem drinka jest Andrzej Sankowski - Najbardziej znany chirurg plastyczny w Polsce, specjalista w odmładzaniu gwiazd.

1
Fot. Krzysztof Duklas / AG Fot. Krzysztof Duklas / AG

Coconut Rum

Składniki

  • 50 ml białego, schłodzonego rumu Bacardi
  • 1 owoc kokosa

Sposób przygotowania

Najważniejsze, by kokos był świeży. Zerwany z drzewa sprawdzi się zawsze. Tym z supermarketu trzeba potrząsnąć jeśli zachlupocze, jest OK. Tak czy owak na pewno będzie twardszy niż w Meksyku, trzeba więc zabrać się do niego inaczej. Szpikulcem do kruszenia lodu lub cienkim nożem przekłuwamy jedną z trzech dziurek na czubku kokosa (dwie są twarde, jedna miękka  trzeba ją odnaleźć) i wylewamy mleczko do szklanki, a następnie chłodzimy je przez pół godziny w lodówce. Kokos rozbijamy (np. młotkiem), do ładniejszej części wlewamy mleczko, dodajemy rum, mieszamy i gotowe. Podajemy ze słomką.

 

Autorką drinka jest Lidia Popiel -Była modelka, fotograf. Zajmuje się głównie fotografią mody oraz portretem. 

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Braveheart

Składniki

  • 40 ml szkockiej whisky
  • 20 ml cherry brandy (likieru wiśniowego)
  • 20 ml syropu morelowego Monin
  • 10 ml soku z cytryny
  • 100 ml soku winogronowego
  • po 4 jagody ciemnego i białego winogrona do dekoracji
  • lód w kostkach

Sposób przygotowania

Wszystkie płynne składniki wlewamy do shakera i mieszamy. Do szklanek typu long wkładamy lód i winogrona, zalewamy zawartością shakera.

3
Więcej na ten temat: drink, likier, rum, trzy drinki na weekend, whisky