Mrożone drinki i sorbety z alkoholem

Pina colada sorbet
(ok. 12 porcji)
Składniki
- 400 ml soku z ananasa
- 200 ml śmietanki 30-proc.
- 100 ml likieru Malibu
- wiórki kokosowe
- wiśnie z kompotu
Sposób przygotowania
Miksujemy sok z ananasa, śmietankę i Malibu. Wlewamy do małych foremek i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Wyjmujemy, obsypujemy wiórkami, dekorujemy wisienką i ponownie wkładamy do zamrażalnika, aż koktajl całkowicie się zamrozi.

Mrożone mojito
(4-6 porcji)
Składniki
- garstka liści mięty
- 2 łyżki cukru
- 100 ml białego lub złotego rumu
- 200 ml soku z limonek (z ok. 5 owoców)
- 200 ml wody
Sposób przygotowania
Rozdrabniamy liście mięty razem z cukrem w blenderze, przerywając co chwilę pracę urządzenia po to, by liście mięty zachowały swój kształt. Dolewamy rum i sok z limonek i łączymy z wodą. Wkładamy do większego pojemnika i mrozimy. W przeciwieństwie do poprzednich drinków ten od czasu do czasu mieszamy, żeby nie zastygł w jednolitą bryłę - ponieważ zawiera on wodę. Drinków wyłącznie z alkoholem mieszać nie musimy, gdyż alkohol sprawi, że nie zastygną całkowicie.

Mrożona krwawa Mary
(ok. 6 porcji)
Składniki
- 500 ml soku pomidorowego
- mała garstka posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli selerowej
- sok z połowy cytryny
- 100 ml wódki
- kilka kropli sosu Worcestershire
- kilka kropli sosu Tabasco
Sposób przygotowania
Miksujemy razem sok pomidorowy, natkę pietruszki, sól selerową, sok i wódkę oraz oba sosy. Wlewamy do zabawnych foremek, np w kształcie serca, i zamrażamy. Gdy drink zastygnie, wyjmujemy go z foremek, dekorujemy grubą solą morską i grubo zmielonym pieprzem.

Moskiewska ostryga z jagodami lub truskawkami
(ok. 10 porcji)
Składniki
- 4 cienkie płatki świeżego imbiru
- 500 g jagód lub truskawek lub po 250 g każdego z owoców
- 100 ml wódki
- sok z limonki
- kilka kropli gorzkiej Angostury
- 100 ml imbirowego piwa
- lemoniada
Sposób przygotowania
Miksujemy imbir z owocami, aż do otrzymania gładkiego musu, dodajemy wódkę, sok z limonki i Angosturę do smaku, łączymy z piwem. Wlewamy do cienkich szklanek do 3/4 wysokości i mrozimy przez ok. 2 godz. Po tym czasie uzupełniamy drink lemoniadą i ponownie zamrażamy.

Sorbet z pomarańczówki
(ok. 6 porcji)
Składniki
- 5 dużych pomarańczy obranych i podzielonych na cząstki (bez albedo)
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 100 ml wódki
- sok z limonki (niekoniecznie)
Sposób przygotowania
Miksujemy kawałki owoców z sokiem i wódką. Ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki, a jeśli drink jest zbyt gorzki, można też dodać trochę cukru. Rozlewamy do miseczek i zamrażamy.

Mrożony Bellini
(ok. 6 porcji)
Składniki
- 200 ml purée z brzoskwini (ok. 4 dojrzałe owoce, obrane ze skórki)
- sok z 1/2 cytryny
- 100 ml prosecco lub cavy
Sposób przygotowania
Miksujemy purée z sokiem, delikatnie dolewamy wino, mieszamy. Wlewamy do niedużych szklanek
lub waflowych rożków i mrozimy.