Ciepłe wieczory i zimne drinki

The Krupnik
Składniki
- 30 ml krupniku
- 10 ml likieru Galiano
- 10 ml likieru bananowego
- 30 ml soku żurawinowego
- kruszony lód
- do dekoracji po jednej truskawce, malinie i borówce plus skórka z cytryny
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wraz z lodem shakerujemy i przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy szaszłykiem z owoców, wokół których oplatamy skórkę z cytryny.

A śliwka wpaść nie chciała...
Składniki
- 4 truskawki
- syrop cukrowy (przepis poniżej)
- kruszony lód
- 40 ml śliwowicy
- bitter lemon
- twist z cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania
Do szklanki typu whisky wrzucamy pokrojone w ćwiartki truskawki i dodajemy trochę kruszonego lodu oraz syropu cukrowego. (Syropu warto zrobić więcej i przechowywać: do 1 litra wrzącej wody wsypujemy 1 kg cukru i gotujemy, aż płyn zgęstnieje. Schłodzony przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce). Następnie wlewamy śliwowicę. Mały chlust bitter lemon będzie zwieńczeniem dzieła. Pozostaje udekorować je skórką z cytryny.

Bananowy pszczelarz
Składniki
- 1/2 banana
- 1/4 obranej pomarańczy
- 2 truskawki
- 2 duże maliny
- 100 ml miodu pitnego
Sposób przygotowania
Plasterki bananów, cząstki pomarańczy, połówki truskawek i całe maliny wrzucamy do szklanki koktajlowej, zalewamy miodem pitnym i czekamy, aż owoce nasiąkną. Podajemy z łyżką.

Słodki sen
Składniki
- 40 ml likieru amaretto
- 20 ml tequili
- 40 ml soku cytrynowego
- 20 ml soku grapefruitowego
Sposób przygotowania
Schłodzone składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do wysokiej szklanki. Można ewentualnie wrzucić też cząstkę cytryny.

Moja satysfakcja
Składniki
- 5 listków mięty
- 3 ćwiartki limonki
- 40 ml Żołądkowej Gorzkiej
- 20 ml blue curaçao
- 20 ml Malibu
- 80 ml soku ananasowego lub pomarańczowego
- woda sodowa lub sprite
- lód w kostkach
- do dekoracji gałązka mięty
Sposób przygotowania
Do shakera wrzucamy miętę i limonki, następnie ugniatamy je i zasypujemy 5 kostkami lodu. Dodajemy wódkę, curaçao, Malibu i sok. Shakerujemy. Przecedzamy do szklanki typu long drink z nowymi kostkami lodu i dodajemy wody sodowej lub sprite'a w zależności od stopnia słodkości, jaki chcemy uzyskać. Dekorujemy gałązką mięty.

Jabłko Damiana
Składniki
- 40 ml whisky
- 20 ml likieru melonowego
- 10 ml soku z cytryny
- 5 ml grenadiny
- 80 ml soku jabłkowego
- lód w kostkach
- 1 cząstka zielonego jabłka i 1 wisienka koktajlowa do dekoracji
Sposób przygotowania
Składniki mieszamy w shakerze z lodem i przelewamy do szklanki typu long drink. Dekorujemy zielonym jabłkiem i wisienką koktajlową.

Zimny o(sąd)
Składniki
- 40 ml likieru Advocaat
- 10 ml białego rumu
- 20 ml soku ananasowego
- 2 gałki lodów waniliowych
- kruszony lód
- cząstka ananasa do dekoracji
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy w blenderze lub mikserze. Drink dekorujemy cząstką ananasa.

Czeski melon
Składniki
- 40 ml Becherovki
- 10 ml likieru melonowego (np. Midori)
- sok pomarańczowy
- syrop blue curaçao
- twist z pomarańczy i 1 wisienka koktajlowa do dekoracji
Sposób przygotowania
Mocno schładzamy wszystkie składniki. Becherovkę mieszamy z likierem melonowym w wysokiej szklance. Dopełniamy sokiem pomarańczowym i dodajemy ?chlust? syropu blue curaçao. Dekorujemy twistem z pomarańczy i wisienką koktajlową.

Bul-bul brandy
Składniki
- 20 ml brandy
- 20 ml Cointreau
- 40 ml soku pomarańczowego
- wino musujące
Sposób przygotowania
Alkohole i sok schładzamy. Trzy pierwsze składniki shakerujemy i przelewamy do wysokiej szklanki. Dopełniamy winem musującym.