Klasyka w kieliszku

red.
Te drinki warto znać. Lubiane i popularne, znajdziesz w karcie każdego szanującego się baru. A może spróbujesz przyrządzić je w domu?
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pina Colada

Składniki:

  • 60 ml białego rumu
  • 100 ml soku ananasowego
  • 40 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 20 ml śmietanki
  • 1 plaster ananasa
  • kruszony lód

 

Szklankę napełniamy do połowy pokruszonym lodem. Wszystkie składniki drinka miksujemy w elektrycznym mikserze, przelewamy do szklanki i dokładnie mieszamy. Podajemy w dużej szklance koktajlowej, udekorowanej plastrem ananasa, ze słomką.

1
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Margarita

Składniki:

  • 50 ml tequili
  • 25 ml Triple Sec
  • sok z 1/2 limonki
  • sól

 

Wszystkie składniki mieszamy w shakerze wraz z pokruszonym lodem. Podajemy w kieliszku do martini ozdobionym crustą z soli oraz plasterkiem limonki.

 

Więcej o tequili: Tequila: mocny trunek z agawy

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Cuba Libre

Składniki:

  • 1/2 limonki
  • 40-60 ml białego rumu
  • bardzo zimna coca-cola do uzupełnienia
  • 2-3 kostki lodu

 

Limonkę myjemy, kroimy na 2 ćwiartki, a każdą z nich na 4 części. Do szklanki do long drinków wrzucamy lód i zalewamy go rumem. Wyciskamy sok z kawałków limonki wprost do szklanki, a następnie wkładamy je do środka. Dopełniamy coca-colą.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Los Angeles

Składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
  • 20 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml soku grejpfrutowego
  • 20 ml soku ananasowego
  • 20 ml nektaru z marakui
  • 10 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 20 ml grenadiny
  • 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru, kostki lodu

 

Brzeg szklanki do long drinków nacieramy ćwiartką cytryny i zanurzamy go w cukrze. Do shakera wrzucamy 4 kostki lodu i wlewamy wszystkie składniki. Shaker zamykamy, potrząsamy nim energicznie ok. 15 sekund. Do szklanki wrzucamy 2-3 kostki lodu, zawartość shakera przecedzamy bezpośrednio na lód. Podajemy ze słomką. Możemy przygotować ten drink w wariancie bezalkoholowym, bez wódki i likieru. Wtedy zwiększamy ilość soku pomarańczowego i grejpfrutowego do 40 ml. Tak przygotowany koktajl nosi nazwę San Francisco.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sex on the beach

Składniki:

 

Potrzebne będą:

  • shaker
  • sitko
  • szklanka do long drinków (200 ml)

 

Wrzucamy do shakera 4 kostki lodu i wlewamy wszystkie składniki. Zamykamy shaker i potrząsamy nim energicznie ok. 15 sekund. Wrzucamy do szklaneczki 2-3 kostki lodu i zalewamy je przecedzonym drinkiem.

5
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

B52

Składniki:

 

Do kieliszka ostrożnie wlewamy składniki w takiej kolejności, w jakiej są podane. Składniki powinny utworzyć widoczne warstwy, dlatego najlepiej wlewać je po wypukłej stronie łyżeczki do herbaty. Koktajl podpalamy, a po zgaszeniu wkładamy do niego słomkę.

6
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Long Island Iced Tea

Składniki:

  • 8 kostek  lodu
  • 1/2 miarki  ginu
  • 1/2 miarki  wódki
  • 1/2 miarki  białego rumu
  • 1/2 miarki  tequili
  • 1/2 miarki  cointreau
  • 1 miarka  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki  syropu z cukru (cukier i woda w proporcji 1:1)
  • cola do dopełnienia
  • cząstka cytryny

 

Wkładamy 2 kostki lodu do szklanicy barmańskiej, wlewamy alkohole, sok i syrop. Mieszamy, przecedzamy do wysokiej szklanki, dodajemy resztę lodu. Dopełniamy colą i wrzucamy cząstkę cytryny.

7
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Martini Mai Tai

Składniki:

  • 30 ml białego rumu
  • 30 ml złotego rumu
  • 15 ml Cointreau lub grenadiny
  • 15 ml soku z limonki
  • 15 ml syropu z migdałów
  • 20 ml soku z ananasa
  • drobne kostki lodu

 

Schładzamy kieliszek do Martini. Do shakera przelewamy składniki drinka i kostki lodu, energicznie potrząsamy, napełniamy kieliszek.

8
Więcej na ten temat: drinki, rum, tequila, wódka