"Jaglany detoks. Kolejny krok" Marka Zaremby. Udostępniamy kilka przepisów!

(Wydawnictwo Pascal)

KOTLECIKI Z KOMOSY I BROKUŁA
Składniki na 2?4 osoby
1 mały brokuł
100 g białej komosy ryżowej
szczypta gałki muszkatołowej
skórka z 1/3 cytryny
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka oliwy
sól himalajska lub morska
2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie
Brokuł podziel na różyczki i gotuj na parze przez ok. 7 min. Komosę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Brokuł i komosę przełóż do miski, dodaj starty na drobnej tarce czosnek, mąkę, oliwę, gałkę, skórkę i sok z cytryny oraz sól do smaku. Zblenduj. Uformuj w dłoniach kotleciki i obtocz je
płatkami migdałów. Piecz 5?7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Kiedy przestygną, serwuj z ulubionymi kiełkami.
Rada
Kotleciki z komosy i brokuła są wyjątkowo odżywcze i sycące. Możecie je przygotować rano i zabrać do pracy jako detoksowy lunch. Gałka muszkatołowa i skórka z cytryny dodają świeżości i wspaniałego smaku. Brokuł ugotowany na parze nie traci właściwości odżywczych. Jeżeli jesteście wyziębieni, pamiętajcie, że komosa ryżowa jest rozgrzewająca i świetnie pasuje do wszelkich kotlecików warzywnych.
![]() |
![]() |
![]() |
Healthy Plan By Ann FNC001 | Dekoria Fartuszek dziecięcy... | Fartuch Kuchenny 50x76 Lave... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA Z NUTĄ KOKOSA
Składniki na 2?4 porcje
1 mały kalafior
1 mała cebula
4 małe ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki tłuszczu kokosowego
sól himalajska lub morska
olej z awokado
listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie
Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć cebulkę i czosnek, wszystkie przyprawy, duś na wolnym ogniu ok. 2 minuty. Dodaj kalafior i wlej wodę (ok. 5 cm ponad powierzchnię kalafiora). Wlej mleko kokosowe, dopraw solą. Gotuj ok. 15 min. Zblenduj na gładki krem. Posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Serwuj z ugotowaną komosą i bazylią.
Rada
Jeżeli lubicie kalafiora, koniecznie przygotujcie sobie w czasie detoksu tę zupę. To będzie świetny pomysł nawet na śniadanie. Zupę możecie ugotować dzień wcześniej i rano tylko ją podgrzać. Jeżeli nie macie pod ręką komosy ryżowej, dodajcie do tej zupy ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaną z domowym pesto, najlepiej z bazylią i rukolą. Skropcie olejem z awokado i cieszcie się zdrowiem!
![]() |
![]() |
![]() |
BLENDER HENDI | Blender Bosch MSM 64010 | Blender MPM MBL-13 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

PSTRĄG W MIGDAŁACH ZE SZPINAKIEM, BURACZKI Z NUTĄ CYTRYNY, JABŁKIEM I FENKUŁEM
Składniki na 1?2 porcje
1?2 filety z pstrąga
2?4 łyżki płatków migdałowych
sól morska lub himalajska do smaku
1/2 łyżeczki estragonu
1/3 łyżeczki kurkumy
skórka z 1/2 cytryny
oliwa
4 szklanki szpinaku
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
2 upieczone buraki
1 jabłko
1/2 małego ząbka czosnku
1/2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
mały kawałek fenkułu (opcjonalnie)
szczypta suszonego tymianku
Przygotowanie
Zetrzyj buraki, jabłko i fenkuł na drobnej tarce. Dodaj skórkę z cytryny, pastę sezamową, utarty lub wyciśnięty czosnek, dopraw solą i suszonym tymiankiem. Wymieszaj i odstaw. Pstrągi umyj, osusz i dopraw solą, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp estragonem, kurkumą, skrop oliwą i posyp płatkami migdałów. Zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Kiedy ryba się piecze, podsmaż na oliwie szpinak z dodatkiem pokrojonego w płatki czosnku, dopraw solą, gałką muszkatołową i serwuj z upieczoną rybą oraz surówką z buraczkami.
Rada
W trakcie Jaglanego Detoksu dopuszczamy rybę i drób. Szczególnie osoby , które wykonują intensywną pracę fizyczną lub z jakiegoś powodu są osłabione, powinny zaplanować kilka takich dań. Ryby są dość zakwaszające, więc w tym przepisie dla równowagi dodałem mocno alkalizujący szpinak oraz buraka. Migdały sprawią, że ryba będzie aromatyczna, chrupka i nie wyschnie podczas pieczenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Bugatti Lola Deska do kroje... | Zassenhaus deska do serwowa... | Zwilling Deska do krojenia ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

KOKTAJL CHIA Z MANGO, KURKUMĄ I NUTĄ IMBIRU
Składniki
1 dojrzałe mango
2 łyżki nasion chia
szczypta kurkumy
0,3 litra wody mineralnej lub kokosowej
1 plasterek imbiru
maliny i owoc granatu do dekoracji
Przygotowanie
Nasiona chia mocz w wodzie przez około 30 minut (w tym czasie pomieszaj 2?3 razy). Mango obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do naczynia miksującego i zblenduj z imbirem i kurkumą. Połącz zmiksowane mango z namoczonymi nasionami chia i dokładnie wymieszaj. Dodaj maliny i ziarenka granatu.
Rada
Jeżeli chcecie, aby koktajl był bardziej odżywczy, zamiast wody wlejcie mleko kokosowe. Pamiętajcie, aby kupić takie z certyfikatem BIO. W trakcie detoksu możecie sobie przygotować ten koktajl do pracy, a w cieplejsze dni zabrać go na wycieczkę.
![]() |
![]() |
![]() |
Kitchen Craft Słoik z uchem... | Pozorski Słoik ze słomką BI... | Eh Excellent Houseware 3x S... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

DELICJE JAGLANE Z MALINOWYM DŻEMEM CHIA
Składniki na ok. 15 ciasteczek
3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
80 ml oleju kokosowego
12 daktyli
1 banan
3 łyżki mąki kasztanowej lub z ciecierzycy
1/3 szklanki posiekanych migdałów
3 łyżki siemienia lnianego
Do musu:
1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
2 łyżeczki ksylitolu
2 łyżki nasion chia
1/2 łyżeczki agaru
Przygotowanie
Maliny delikatnie podgrzej, dodaj ksylitol, nasiona chia i agar. Dokładnie wymieszaj, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby były przykryte. Po upływie 15 minut odcedź, posiekaj je bardzo drobno. Do naczynia wsyp płatki, dodaj posiekane daktyle i pozostałe składniki, wlej też 1/3 szklanki wody, w której moczyły się daktyle. Wszystkie składniki zagnieć razem. Blachę wyłóż pergaminem. Uformuj okrągłe ciasteczka, zrób w każdym wgłębienie
i wypełnij je dżemem malinowym chia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Rada
Po detoksie możecie sobie przygotowywać te energetyczne ciasteczka, kiedy
tylko macie ochotę ? to zdrowa przekąska do pracy lub w plener. Po upieczeniu można
przechowywać je w pudełku. Malinowy dżem chia doskonale pasuje do wielu innych deserów.
![]() |
![]() |
![]() |
Creative Tops Filiżanka do ... | PPD Talerzyk Deserowy na Ci... | Bloomingville Talerzyk dese... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |