Rozwiązanie konkursu "Kuchni" nr 08/2016

(fot. nadesłane materiały)

Prezentujemy wyniki konkursu magazynu "Kuchnia" nr 08/2016.
1 z 5
fot. nadesłane materiały
fot. nadesłane materiały

Przepis Natalii ze Szczecina

 

Żytnie naleśniki z karmelizowanymi owocami" na podstawie przepisu Mai Sobczak na naleśniki orkiszowe ze smażonymi morelami.
Składniki (na ok. 4 naleśniki):
2 nektarynki
4 małe śliwki
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1 jajko
olej kokosowy do smażenia
cukier puder do podania
Wykonanie:
1.Owoce pokrój w paski, rozgrzej patelnię, wrzuć na nią nektarynki i cukier. Duś pod przykryciem kilka minut, aż cukier zamieni się w syrop,a owoce lekko zmiękną.
Dodaj śliwki, duś na małym ogniu około 10 minut raz na jakiś czas mieszając.
2.Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj mikserem. Na patelni dobrze rozgrzej olej kokosowy, smaż z dwóch stron, aż będą rumiane.
3.Naleśniki zwiń w rulony lub złóż w trójkąty z owocami, obficie posyp cukrem pudrem.

 

Żytnie naleśniki z karmelizowanymi owocami

Składniki:

- 2 nektarynki, 
- 4 małe śliwki, 
- 1 łyżka cukru, 
- 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720, 
- 1/2 szklanki mleka, 
- 1/4 szklanki wody, 
- 1 jajko, 
- olej kokosowy do smażenia, 
- cukier puder do podania.

Wykonanie: 

1. Owoce pokrój w paski, rozgrzej patelnię, wrzuć na nią nektarynki i cukier. Duś pod przykryciem kilka minut, aż cukier zamieni się w syrop, a owoce lekko zmiękną. Dodaj śliwki, duś na małym ogniu około 10 minut raz na jakiś czas mieszając.

2. Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj mikserem. Na patelni dobrze rozgrzej olej kokosowy, smaż z dwóch stron, aż będą rumiane.

3. Naleśniki zwiń w rulony lub złóż w trójkąty z owocami, obficie posyp cukrem pudrem.

2 z 5
fot. nadesłane materiały
fot. nadesłane materiały

Przepis Mileny z Oborników

Migdałowo-owsiane kruche ciastka z wiśniami i tofu


Składniki:

Ciasto:

- 80g migdałów,
- 50g płatków owsianych,
- 110g mąki pszennej,
- 15g cukru migdałowego,
- 50g cukru,
- szczypta soli,
- 100g zimnego masła,
- 1 jajko.

Nadzienie:

- ok 80 gramów wydrylowanych wiśni,
- 100g naturalnego tofu,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku,
- (dodatkowo jajko do posmarowania wierzchu ciastek i łyżka brązowego cukru
do posypania).

Wykonanie:

1. Migdały i płatki drobno zblendować, wymieszać z resztą suchych składników, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać masę nożem, następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę.

2. Wiśnie przekroić na pół, osączyć na sitku.Przełożyć do miseczki, dodać posiekane listki świeżego tymianku i wymieszać. W osobnej miseczce Tofu zagnieść widelcem i wymieszać z dwoma łyżkami
syropu z agawy.

3. Schłodzone ciasto równo podzielić. Rozwałkować pierwsza część i wyciąć z niej ciastka w formie koła(średnicy ok 7cm), wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Na środku każdego ciastka położyć kolejno łyżeczkę masy tofu i łyżeczkę wiśni. Następnie drugą połowę ciasta rozwałkować i wyciąć taką samą liczbę okrągłych ciastek. Przykryć nimi ciastka z nadzieniem, zagniatając krawędzie tak, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

4. Posmarować wierzch każdego ciastka rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną brązowego cukru.

5. Piec ok 12-15 minut w 170 st. C.

3 z 5
fot. nadesłane materiały
fot. nadesłane materiały

Przepis Kingi z Lubartowa

Bakłażany z mięsem mielonym i boczkiem

Składniki:


- 4 małe bakłażany,
- cebula,
- wędzony boczek- wedle upodobań,
- 250 g mięsa mielonego,
- przyprawy: sol, pieprz, suszone oregano,
- ser żółty około 150 gramów,
- oliwa.

Wykonanie:

Z bakłażanów wydążamy miąższ. Cebule i boczek kroimy w kostkę, dodajemy posiekany miąższ. Wszystko mieszamy z mielonym mięsem.Zmieniłam proporcje wg upodobań mojej rodziny, dodałam więcej boczku, solidnie doprawiłam pieprzem.Dodatkowo do farszu dodałam pastę z pieczonej papryki, doprawiłam czosnkiem i ziołami (oprócz oregano dodałam też suszone: tymianek, bazylię, szałwię i odrobinę mięty). Część sera ścieramy i dodajemy do farszu, resztę układamy na bakłażanach pod koniec pieczenia tak aby się zarumienił. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

4 z 5
fot. nadesłane materiały
fot. nadesłane materiały

Przepis Anity z Warszawy

Kurczak pieczony w estragonie i wiśniach

Składniki:

- 4 piersi kurczaka ze skórką,
- oliwa z oliwek,
- 200 gramów wiśni,
- 2 łyżeczki musztardy,
- estragon świeży lub suszony,
- garść orzechów nerkowca,
- sól do smaku.

Wykonanie:

Piersi umyć, wysuszyć posolić i posmarować musztardą. Na dno żaroodpornego naczynia wylać oliwę i piec piersi 20 minut w 200 stopniach. Następnie wyjąć i przełożyć na drugą stronę. Posypać estragonem, wsypać wiśnie i orzechy zapiekać jeszcze 10-15 minut, zmniejszając piekarnik na 190 stopni.

5 z 5
fot. nadesłane materiały
fot. nadesłane materiały

Przepis Marcina za Swarzędza

Tarta owocowa na cieście francuskim i bezą włoską

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie galaretki owocowej- smak dowolny,
- owoce wg uznania: winogrona, borówki amerykańskie, jabłko, melon.

Sos:

- czekolada gorzka,
- maliny,
- wino,
- cukier,
- masło,
- składniki na bezę wg przepisu ze sierpniowej kuchni.

Wykonanie:

1. Ciasto upiec na złoto w temperaturze 180C ok 20-25 minut.

2. Galaretkę rozrobić w 400 ml wody (będzie sztywniejsza).

3. Owoce pokroić w dowolne kształty.

Sos czekoladowy :

1. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.

2. Maliny zalać winem, zredukować, przecedzić przez sito by pozbyć się pestek.

3. Owoce rozłożyć na upieczonym spodzie, zalewać przestudzoną galaretką warstwami by owoce się nie podniosły.

5. Gotową bezę przed podaniem zapiec w piekarniku lub palnikiem do Creme brulée.