Rozwiązanie konkursu "Kuchni" nr 07/2016

red.
Prezentujemy wyniki konkursu magazynu "Kuchnia" nr 07/2016.
fot. mat. red. fot. mat. red.

Przepis Marty z Pruszkowa:

Zmodyfikowany przepis Marty Dymek na cukinię po neapolitańsku


Składniki:

2 duże cukinie
250 g mięsa mielonego z indyka
Pół szklanki zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
Mielona ostra papryka
Sos z czerwonej papryki z dodatkiem czosnku ? wersja średnio pikantna (użyłam sosu Tabasco Garlic Pepper Sauce mild flavor)
Olej rzepakowy
Oliwa
Sól
Pieprz
Świeża bazylia

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 220 stopni C. Cukinie przekroiłam na pół na mniej więcej dwie równe części. Włożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam 10 minut.

2. W międzyczasie na dużej patelni na dwóch łyżkach oleju rzepakowego usmażyłam mięso. Doprawiłam solą i pieprzem.

3. Oliwki pokroiłam w plasterki, posiekałam czosnek a z upieczonych i przestudzonych cukinii wyjęłam łyżką miąższ.

4. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę i dodałam czosnek, szczyptę papryki w proszku i pięć-sześć kropel sosu z papryki, podsmażyłam kilka sekund, dodałam oliwki i smażyłam około 3 minuty. Następnie dodałam krojone pomidory, miąższ z cukinii, usmażone wcześniej mięso mielone, sól oraz pieprz. Całość gotowałam około 5-6 minut.

5. Po tym czasie farsz przełożyłam do ,,łódeczek z cukinii? i wstawiałam do piekarnika na około 10 minut.

6. Gotowe cukinie wyłożyłam na talerze i posypałam świeżą, pokrojoną bazylią.

1
fot. mat. red. fot. mat. red.

Przepis Mileny z Oborników

Ucierane ciasto kokosowo-migdałowe z porzeczkami


Składniki:

4 jajka
70g miękkiego masła
150g cukru
160g mąki
50g zmielonych migdałów
szczypta sody
łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml gęstego mleka kokosowego

Wszystkie składniki w kolejności ucieramy na gładko,wlewamy do formy.

1 szklankę porzeczek wysypujemy na powierzchni ciasta i pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

2
fot. mat. red. fot. mat. red.

Przepis Karoliny z Warszawy

Cukiniowe bliny z kwaśną śmietaną, ikrą z łososia, wędzoną makrelą i szczypiorkiem


Przepis inspirowany "Placuszkami z kwaśną śmietaną, koperkiem i ikrą z pstrąga" Grzegorza Łapanowskiego.

Składniki:

10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka
125 g maki pszennej typ 650
70 g mąki gryczanej
pół łyżeczki soli
100 g cukinii
2 łyżki masła
2 jaja
masło klarowane (do smażenia)

Do podania:
kwaśna śmietana
ikra z łososia
wędzona makrela
szczypiorek
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Zalać letnim mlekiem. W miseczce wymieszać oba rodzaje mąki i sól. Wlać drożdże z mlekiem, rozpuszczone masło oraz 2 żółtka. Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać do ciasta. Wymieszać. Ubić 2 białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć niewielkie okrągłe bliny ok. 3 min z każdej strony (aby były rumiane). Podawać kwaśną śmietaną, ikrą z łososia, wędzoną makrelą oraz posiekanym szczypiorkiem. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

3
fot. mat. red. fot. mat. red.

Przepis Kingi z Lubartowa

Zmodyfikowane " Frytki z arbuzowym sosem barbecue"


Składniki:
1 kg ziemniaków
Sos:
125 ml zmiksowanego arbuza
125 ml octu balsamicznego
60 g cukru trzcinowego
60 ml sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonych płatków papryki

Ziemniaki kroimy w łódeczki.
Z podanych składników przygotowuje sos( bez arbuza), który doprawiam czosnkiem dopiero po zredukowaniu. Zamrożone kawałki arbuza miksujemy i ponownie zamrażamy. Mrożony mus arbuzowy polewamy zredukowanym sosem barbecue, a obok układamy świeżo przygotowane upieczone łódeczki z ziemniaków.

4