Wyniki konkursu sztuka znikania: Ciasteczka migdałowe

Dziękujemy za nadesłane zgłoszenia. Poznajcie zwycięzców konkursu. Zapraszamy do kolejnego konkursu z cyklu sztuka znikania - szczegóły w Styczniowym numerze KUCHNI

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Składniki:
100g masła
100g mielonych migdałów
200g mąki
70 g cukru
1 jajo
szczypta soli
15g cukru wanilinowego/1 małe opakowanie/


Glazura do ciasteczek:
1 białko
125 g cukru pudru
15 g cukru wanilinowego
4 łyżki płatków migdałowych do posypania
foremka gwiazdka


W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrami,jajkiem,szczyptą soli,masłem.
Dodać zmielone migdały i wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto.
Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i foremką powycinać gwiazdki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować glazurę do ciasteczek ucierając w miseczce białko z cukrami.
Gotową glazurą posmarować każde ciasteczko i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika na 170 stopni i piec przez 10 min.Smacznego

Migdały można zmielić w malakserze lub kupić już zmielone w sklepach Bio.

1

Włoskie ciasteczka - "OCCHI DI BUE" Prusicki Kamil

SKŁADNIKI

- 300 g mąki 00
- 60 g mąki ziemniaczanej lub migdałowej
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 1 jajko, 1 żółtko
- starta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- dżem lub nutella do środka
- cukier puder do posypania lub wiórki kokosowe


PRZYGOTOWANIE:
Dwie mąki przesiewamy przez sito do miski, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i jajko oraz żółtko. Wszystko mieszamy, pod koniec dokładamy zimne, pokrojone masło - wyrabiamy jak na ciasto kruche. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Wałkować na grubość około 4 mm, po czym wycinać za pomocą dużej i malutkiej foremki okrągłe ciastka (Można też stosować inne wzory np. gwiazdki), jedno całe, drugie z dziurką.
Piec ciasteczka 6-10 minut 180 stopni C (czas zależy od grubości).
Ciastka mogą się wydawać suche, ale po kilku godzinach z dżemem lub nutellą, staną się doskonale miękkie w odpowiednim punkcie.
Na zimne ciasteczka nałożyć dżem lub nutellę, pośrodku i lekko rozpłaszczyć, ponieważ gdy będziemy kłaść wierzch, żeby nadzienie się rozeszło. Górne warstwy możemy moczyć w czekoladzie, posypać cukrem pudrem, lub przesmarować lukrem i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

2

BISCOTTI PIERNIKOWE (ok 30szt) - INGA SZWARC

Składniki:

2 jajka
2 i 1/4 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Szczypta soli
Opakowanie ulubionej przyprawy do piernika(~40gr)
200g migdałów
100g posiekanych suszonych moreli


Jajka i miód mieszamy mikserem, dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami ,sodą i proszkiem i znów mieszamy.Na koniec dodajemy bakalie i łączymy. Piekarnik nagrzewamy do 175C a z ciasta,podzielonego na 2 równe części , formujemy 2 podłużne "chlebki" wysokie na ok 1.5cm . Pieczemy 30min. Wyjmujemy,studzimy i tniemy(koniecznie nożem z piłką) na 1cm plasterki które pieczemy dodatkowo po 7 min z każdej strony.

3

Herbatniki piernikowe - Agnieszka Jaroń

Składniki:

1 kg mąki

2 szklanki cukru+ 2 łyżki na karmel

1 szklanka cukru pudru

pół szklanki kawy zbożowej (Inka)

1 kostka margaryny

1 łyżka smalcu

4 jajka+ 1 białko

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki kakao

opcjonalnie barwnik spożywczy

Karmel:

Rozpuść na patelni 2 łyżki cukru i zalej je szklanką kawy zbożowej (pół szklanki zalane do pełna wrzątkiem).

Lukier:

Szklankę cukru pudru połącz z ubitym białkiem. Jeśli chcesz kolorowe ciasteczka, możesz dodać barwnik spożywczy.

W garnku rozpuść cukier, margarynę i smalec. Zalej karmelem i zagotuj. Dodaj cynamon i kakao, całość wymieszaj. W misce przygotuj mąkę z sodą i wlej do niej przestudzoną masę. Wbij jajka, wymieszaj ciasto łyżką, a następnie uformuj je w misce. Zostaw przykryte folią na 24h w lodówce. Rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra i powycinaj foremkami kształty. Piecz w 160st. przez kilka minut (ok. 5). Po wystudzeniu udekoruj ciasteczka lukrem i przechowuj je w zamkniętym kartoniku z kawałkami obranego jabłka, żeby zmiękły.

4

Ciasteczka pomarańczowo - truflowe - Zofia Małys

Składniki :

7 cukierków truflowych
50 g skórki z pomarańczy z cukrem
150 g miękkiego masła
100 g cukru
300 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki mleka

Cukierki rozgnieść widelcem ,skórkę z pomarańczy(ja mam zawsze przygotowaną w domu ale można kupić już gotową w sklepie) drobno posiekać i dodać do rozgniecionych cukierków - wymieszać .Mąkę wraz z sodą przesiać dodać cukier i masło wszystko ze sobą posiekać do składników dodać jajko, mleko i masę truflowo - pomarańczową. Wyrobić ciasto - wstawić do lodówki na ok 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka,następnie ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

5