Wyniki konkursu sztuka znikania: knedle

Knedle (Fot: Agata Jakubowska)

Knedle ze śliwkami
Oto nasz przepis na knedle:
dla 8 osób - Przygotowanie: 1 godzina
Składniki
- 1 kg ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia i przeciśniętych przez praskę
- sól
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 1 kg śliwek węgierek (wydrylowanych)
- tarta bułka
- masło
- kwaśna śmietana
- cukier
Sposób przygotowania
Ziemniaki lekko solimy, zagniatamy z jajkiem, stopniowo wsypując po porcji mąki i nadal zagniatając. Następnie odrywamy małe porcje ciasta, każdą lekko spłaszczamy, pośrodku kładziemy śliwkę, sklejamy brzegi i chwilę turlamy w dłoniach, aby powstał ładny kształt piłeczki. Wkładamy knedle do osolonej, lekko wrzącej wody, gotujemy 3-4 minuty od chwili, gdy wypłyną na wierzch. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na maśle i/lub kwaśną śmietaną oraz posypane cukrem.

Knedle babci - Iza Zaguła
Ciasto:
- ziemniaki najlepiej Gala albo Jelly, bo Bryzy już na rynku nie ma
- mąka pszenna (około 1 szklanka na pół kilo ziemniaków)
- 1 jajko, albo dwa małe
- szczypta soli
- łyżeczka masła
Farsz:
- kwaśne jabłka
- cukier
Oraz:
- roztopionym tłuszczem ze słoniny, albo ze skwarki z boczku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć i obrać. Świeże i ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, nieco wystudzić.
Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajko, dodać szczyptę soli i mąkę tyle ile zabierze by uzyskać zwarte ciasto, dodać łyżeczkę masła. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta gruby wałek, pociąć na kawałki.
Jabłka pokroić drobną kosteczkę. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na grubość ok. 4 mm, na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kładziemy jabłka tj. kopiastą łyżeczkę pokrojonych jabłek na jednego knedla i pół łyżeczki cukru. Zlepiamy i toczymy okrągłe knedle w kulkę.
Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować, podczas gotowania trochę pęcznieją, dlatego należy je gotować w dużej ilości osolonej wody około 10 minut aż wypłyną, potem dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową, i- TO JEST NAJWAŻNIEJSZE- podawać polane roztopionym tłuszczem ze słoninki ze skwarkami (albo ze skwarkami z boczku jak nie ma słoninki).
Cudowna jest kompilacja kwaskowatości jabłek, słodyczy cukru i wytrawności wędzonki.

Knedle pieczone ze szpinakiem - Anita Zegadło
Na knedle:
- ok 700 gram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu
- sól do smaku
Farsz:
- paczka rozmrożonego szpinaku
- paczuszka orzeszków piniowych
- sól
- cebula pokrojona w kosteczkę
- oliwa do podsmażenia cebulki
- 2 ząbki czosnku
- odrobina białego wina
- kaszka kukurydziana do obtaczania
Sposób przygotowania:
Najpierw zróbcie farsz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę dodać posiekany czosnek, sól, szpinak . Na osobnej patelni uprażyć orzeszki (opcjonalnie). Farsz chwilkę podsmażyć razem, wlać wino i odparować. Lekko wystudzić.
Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane.

Knedle - A. Szczepanik-Dołęga
Ciasto:
- 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 250 g tłustego sera twarogowego
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna ok. 250 g
- szczypta soli
- śliwki
- cukier
- bułka tarta
- masło
Sposób przygotowania:
Zimne ziemniaki łączymy z jajkami, solą, mąką ziemniaczaną, stopniowo dosypujemy mąkę pszenną. Ciasto powinno być miękkie i dobrze odchodzić od rąk. Odrywamy kawałki ciasta, nadziewamy śliwką, dobrze zlepiamy. Wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy posypane zrumienioną bułką tartą, polane masłem i jeżeli ktoś lubi posypane cukrem. Poza sezonem do nadziania wykorzystuję, bardzo gęste powidła śliwkowe domowej roboty. Knedle z powidłami są równie pyszne.