Smaki kuchni śródziemnomorskiej

Brudet adriatycki ( )

Brudet adriatycki
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
- 600 g filetów z dorady
- 150 g kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy ekstra virgin
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 500 ml przecieru pomidorowego Podravka
- 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta
- 1 liście laurowe
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Koper włoski myjemy, kroimy w plasterki i krótko smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabierze złocistego koloru. Zdejmujemy koper i na tę sama patelnie wrzucamy nasiona kopru włoskiego i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy krótko, żeby czosnek się nie przypalił, a jedynie pozostawił aromat.
Wszystko zalewamy białym winem i gotujemy przez minutę, po czym dodajemy przecier pomidorowy Podravka, kostkę rosołowa Vegeta i liście laurowe. Wszystko mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec dodajemy podsmażony koper, filety z dorady pokrojone na kawałki, delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut, aż ryba zmięknie.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ciepłe z grzankami.
![]() |
![]() |
![]() |
BOTTI KF-109 | Electrolux EKM4100 | TEFAL QB4041 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Zapiekanka z indykiem
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki
- 250 g makaronu świderki Podravka
- 500 g sznycli z piersi indyka
- 1 łyżeczka Vegety Pikantnej
- 100 g cebuli
- 200 g papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy ekstra virgin
- 60 g czarnych oliwek
- 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka (390 g)
- 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
- 120 g sera feta
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Piersi indyka kroimy w dużą kostkę, wkładamy do większej miski, posypujemy Vegetą Pikantną i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebule i czerwona paprykę pokrojone w plastry, ugotowany makaron, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, pomidory krojone z bazylia i oregano Podravka, czarne oliwki i dokładnie mieszamy.
Wszystko przekładamy do formy do pieczenia o odpowiedniej wielkości, posypujemy kawałkami sera feta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Pieczemy przez 30 minut.
Zapiekankę przed podaniem posypujemy świeżym oregano

Spaghetti z krewetkami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki
- 500 g oczyszczonych krewetek
- 500 g makaronu spaghetti Podravka
- 80 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy ekstra virgin
- 100 ml białego wina
- 2 puszki pomidorów całych bez skórki Podravka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka Vegety
Sposób przygotowania
Makaron spaghetti Podravka gotujemy al dente, odlewamy i zostawiamy odrobine wody.
Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, rozdrobnione pomidory bez skórki Podravka, wino, cukier i łyżkę Vegety. Dusimy przez około 10 minut. Dodajemy krewetki i dusimy przez kolejne 10-15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy do sosu ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i dolewamy odrobinę wody, w której gotował się makaron.
Przed podaniem gotowe danie posypujemy posiekaną bazylia.

Mięsna rolada z Ajvarem
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
- 600 g schabu wieprzowego
- 3 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka
- 25 g bułki tartej
- 1 jajko
- 10 zielonych szparagów
- 150 g boczku pokrojonego w plastry
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki oliwy
- pieprz i sól
Składniki na puree warzywne:
- 300 g batatów
- 300 g marchwi
- 200 g korzenia selera
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- Sól
Sposób przygotowania
1. Schab kroimy na duże kotlety i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy pieprzem i solą z obydwu stron. Ajvar łagodny Podravka mieszamy z bułką tartą i rozbitym jajkiem. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy z jednej strony mięso, a następnie układamy na nim szparagi.
2. Mięso zawijamy w roladę, a końce łączymy wykałaczkami. Posypujemy tymiankiem, owijamy plastrami boczku i obsmażamy na patelni na oliwie ze wszystkich stron.
3. Następnie mięso przekładamy do brytfanki razem z tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. W czasie pieczenia mięso podlewamy woda.
4. W międzyczasie szykujemy puree warzywne: warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy je i miksujemy na puree. Dodajemy masło oraz mleko i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Upieczone mięso lekko chłodzimy, wyciągamy wykałaczki i kroimy w plastry. Podajemy z puree warzywnym.

Produkty Podravka
W obrębie kuchni południowej Europy można wyróżnić kilka kulinarnych regionów, a to, co je łączy, to z pewnością gościnność mieszkańców i ich zamiłowanie do gotowania. Jednym z zakątków Europy, który przypisuje się do niej, jest piękna Chorwacja, a przede wszystkim jej nadmorskie regiony: Dalmacja i Istria. Warto podkreślić, że to właśnie w Istrii produkowane są produkty pomidorowe Podravka, które od lat możemy znaleźć m.in. na polskim rynku, i które cieszą się nieustającym uznaniem wśród konsumentów.
14 września br. ruszyła kampania dla marki Podravka pod hasłem ?Zmysłowe smaki przez cały rok!?, która prezentuje produkty z kategorii pomidorów, makaronów i past warzywnych oraz przedstawia śródziemnomorski wizerunek marki. Prowadzone działania podkreślają, że oferowane przez Podravkę produkty zapewniają doskonały smak potraw i inspirują do przygotowania wielu zróżnicowanych dań kuchni śródziemnomorskiej, którymi można delektować się nie tylko latem, ale również przez cały rok. Działania prowadzone są w telewizji, Internecie, prasie oraz w punktach sprzedaży. Kampania odsyła na stronę internetową marki, gdzie można znaleźć informacje o promowanych produktach oraz kuchni śródziemnomorskiej (www.podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej).
Produkty pomidorowe Podravka
W chorwackiej miejscowości Umag, położonej w regionie Istria nad krystalicznymi wodami Adriatyku, znajduje się fabryka Podravki, w której produkowane są najwyższej jakości produkty pomidorowe. Z pomidorów dojrzałych w śródziemnomorskim słońcu i na niezwykle żyznych glebach regionu Istria powstają przeciery pomidorowe Podravka. Pomidory rosną na polach położonych wzdłuż wybrzeża, gdzie w powietrzu unosi się zapach Morza Śródziemnego. Swoją doskonałą jakość zawdzięczają nie tylko wyjątkowym warunkom klimatycznym, lecz także czerwonej glebie, na której rosną. Jest ona bogata w minerały, szczególnie w żelazo, dzięki czemu posiada swoją charakterystyczną barwę. Dodatkowo słońce Południa oraz proces systematycznego nawadniania pól sprawiają, że warzywa mają doskonały smak, aromat i kolor. To właśnie w chorwackiej miejscowości Umag produkowany jest przecier pomidorowy Podravka 500g, będący liderem w swojej kategorii na polskim rynku*. Ze pomidorów dojrzałych w śródziemnomorskim słońcu powstają pomidory krojone, całe i sosy pomidorowe Podravka, od lat goszczące na polskich stołach.
Pasty warzywne
Wśród śródziemnomorskiej oferty marki Podravka znaleźć można również doskonałe pasty warzywne. Jedną z najbardziej popularnych jest Ajvar, będący najczęściej wybieraną pastą warzywna w słonecznej Chorwacji, podawaną jako dodatek do wielu potraw, głównie mięsnych np. Cevapi. Oprócz Ajvaru, Podravka oferuje także inne pasty. Znajdują się wśród nich Relish, Pindżur oraz Papryka w musztardzie. Relish stanowi kompozycję warzywnych specjałów: ogórka i papryki, pomidorów, cebuli i przypraw, Pindżur swój aromat i kolor zawdzięcza mieszance wyśmienitych pomidorów i czerwonej papryki, bakłażanów oraz czerwonej cebuli. Papryka w Musztardzie jest natomiast doskonałym połączeniem dojrzewającej w śródziemnomorskim słońcu papryki oraz klasycznej musztardy. Pasty warzywne Podravka stanowią esencję smaku kuchni Południa i przygotowywane są według oryginalnej chorwackiej receptury, stanowiąc doskonały dodatek każdej potrawy kuchni śródziemnomorskiej i wielu innych kuchni świata.
Makarony 100% durum
W daniach kuchni śródziemnomorskiej często wykorzystuje się makarony, które także są dostępne w ofercie firmy. Podravka oferuje najwyższej jakości makarony 100% durum wytwarzane z semoliny ? gruboziarnistej mąki otrzymywanej z wysokogatunkowej pszenicy durum. Dzięki temu nie sklejają się, a po ugotowaniu są sprężyste i mają lekko złocistą barwę. Takie właśnie makarony ma w swojej ofercie Podravka, dostępne w dziewięciu różnych kształtach, m.in. spaghetti, świderki czy penne. Ze względu różnorodność form, znakomity smak oraz łatwość przyrządzania, makarony Podravka stanowią gwarancję udanych i pysznych dań kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko.
Zmysłowe smaki przez cały rok
Szeroka gama produktów oferowanych przez markę Podravka inspiruje do przygotowywania wielu zróżnicowanych dań, które pozwolą poczuć śródziemnomorski klimat przez cały rok. Pomidory, makarony i pasty warzywne Podravka to smak wakacji towarzyszący wspomnieniom tych, którzy mieli okazję chociaż raz odwiedzić Chorwację. Natomiast tych, którzy wizytę w tym kraju mają jeszcze przed sobą, do odwiedzenia tego pięknego kraju może przekonać doskonały aromat produktów Podravka oraz dań powstałych na ich bazie. Już dziś odkryj zmysłowe smaki kuchni śródziemnomorskiej i ciesz się nimi przez cały rok!