Konkurs: sztuka znikania - krewetki. Wyniki konkursu

Mg
Krewetki na ostro

Krewetki na ostro (Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl)

Dziękujemy za wszystkie przesłane przepisy. Poznajcie zwycięzców konkursu. I życzymy powodzenia w kolejnych konkursach sztuki znikania
1 z 4
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Krewetki na ostro

Z nadesłanych propozycji wybrałyśmy 3 najciekawsze. 

Nagrody ufundowała marka Zelmer, Mecenas Kulinarny Targu Śniadaniowego.

Zobacz nasz przepis na krewetki na ostro

dla 2-4 osób

Składniki

 

Sposób przygotowania

Krewetki wrzucamy do miski, polewamy sokiem z limonki i połową oliwy. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę.


Rozgrzewamy małą patelnię, wsypujemy kminek, kolendrę i kumin, smażymy 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć. Rozgniatamy w moździerzu na proszek, dodając chilli. Przesypujemy do miseczki, dodajemy resztę oliwy, słodką paprykę i czosnek oraz tyle wody, aby po wymieszaniu uzyskać pastę. Solimy do smaku. Krewetki wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lekko solimy.

Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Wsuwamy blachę z krewetkami na najwyższą półkę piekarnika, pieczemy około 4 minut, odwracając po 2 minutach - chodzi o to, aby krewetki przestały być przezroczyste - nie pieczemy ich za długo, bo zrobią się gumowate. Jeszcze gorące szybko przekładamy do ostrej pasty przyprawowej, mieszamy, tak aby całe się nią pokryły. Wyjmujemy i podajemy z cząstkami limonki.

shrimps

make animated gifs like this at MakeaGif
Zdjęcie Chodzież Serwis kawowy POINT 41795 Zdjęcie Luminarc Serwis obiadowy CADIX 7393 Zdjęcie Owoce morza i ryby
Chodzież Serwis kawowy POIN... Luminarc Serwis obiadowy CA... Owoce morza i ryby
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 4
Marta Charuba
Marta Charuba

Krem dyniowo-marchwiowy po tajsku z krewetkami marynowanymi w limonce i czosnku

Autorem przepisu jest Pani Marta Charuba

Krem:

  • 1,5 kg dyni
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 papryczka chilli
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól

Krewetki:

  • 250g obranych krewetek
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • masło

 

Sposób przygotowania

Krewetki wrzucamy do miseczki, podlewamy sokiem z limonki dodajemy starty imbir, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, delkiatnie opruszamy solą. Marynujemy w lodówce ok 30 minut. Podsmażamy na maśle do zarumienienia.

 

Dynię kroimy, czyścimy z pestek, pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy warzywny bulion, zalewając włoszczyznę wodą i gotujemy na małym ogniu.

 

Gdy warzywa w bulionie będą miękkie, wyciągamy z bulionu seler, pietruszkę i por. Upieczoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy, a następnie dodajemy ją do bulionu warzywnego.

 

Na patelni podsmażamy na oleju kokosowym pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek, papryczkę chilli oraz starty imbir. Gdy cebula juz będzie zeszklona zdejmujemy aromatyczne dodatki z patelni i dorzucamy do bulionu z dynią. Wszystko blendujemy i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy.

 

Podajemy na głębokim talerzu krem, na wierzchu układając zarumienione krewetki, posypujemy młodą cebulką.

3 z 4
Kacper Tyczyński
Kacper Tyczyński

Krewetki pomarańczowe z kuskusem

Autorem przepisu jest Pan Kacper Tyczyński

Na 4 porcje

 

Składniki

  • 500 g krewetek
  • 1 papryczka chili
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła
  • 4 pomarańcze
  • 100 g kuskusu
  • świeża kolendra
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Kuskus zalewamy posolonym wrzątkiem tak, aby woda sięgała 1 cm nad jego powierzchnią, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut.

 

Rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chili(bez pestek). Chwilę podsmażamy i wrzucamy krewetki, wlewamy sok z wszystkich pomarańczy, dodajemy sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i dusimy, aż większość płynu odparuje. Wcześniej pomarańcze powinny być umyte i sparzone!

 

Połówki pomarańczy musimy teraz pozbawić nadmiaru farszu ze środka(np. widelcem lub łyżką). Gdy kuskus wchłonie wodę mieszamy go widelcem, aby był puszysty, dodajemy do niego trochę sosu z patelni. Do 4 połówek nakładamy krewetki, a do pozostałych kuskus z sosem. Wszystko dekorujemy świeżą kolendrą.

4 z 4
MARTA PERA
MARTA PERA

Krewetki w chrupiącej zytniej panierce z ostą salsą pomidorową

Autorem przepisu jest Pani Marta Pera

 

Składniki

  • 500 g krewetek gotowanych (niemrożonych)
  • 100 g płatków żytnich
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki wody
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz sól

 

Salsa:

  • 3 pomidory świeże lub puszka całych pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 duża, albo 2 małe ostre papryczki (np. piri + piri)
  • sól pieprz

 

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól

 

Sposób przygotowania

Krewetki obieramy ze skorupek zostawiając ogony, czyścimy z jelita i myjemy.

Robimy marynatę: mieszając oliwę z sokiem z cytryny, rozgniatamy ząbki czosnku i solimy.

Krewetki zostawiamy w marynacie na godzinę. W miseczce rozgniatamy płatki żytnie i mieszamy je z łyżeczką ostrej papryki oraz solą i pieprzem. Do osobnych miseczek przygotowujemy wodę i mąkę.6. Krewetki obtaczamy mąką, potem szybkim ruchem zanurzamy je w zimnej wodzie i wkładami do miski z

mieszanką z płatków żytnich. Gotowe krewetki odkładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy na 200 st. i wkładamy krewetki na 10 min.

Robimy salsę: Świeże pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Myjemy papryki, natkę pietruszki i obieramy czosnek. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mixujemy na jednolitą

masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej na ten temat: krewetki, sztuka znikania