Wyniki konkursu sztuka znikania - tosty
Tosty z karmelizowaną cebulą (Fot: PAWEL KISZKIEL)
Magazyn Kuchnia - tosty z karmelizowaną cebulą
dla 2 osób
Karmelizowana cebula:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 białe cebule pokrojone w piórka
- sól, grubo mielony pieprz
- 1 łyżka sherry
- listki z 1 gałązki tymianku
Oraz:
- 4 kromki ciemnego pieczywa tostowego
- 4 plasterki łagodnego żółtego sera, np. ementalera
- masło
- odrobina soli
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy cebulę: w rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę, mieszamy, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i szklimy cebulę około 10 minut na małym ogniu. Odkrywamy i smażymy jeszcze 20-30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu; w tym czasie cebula powinna się skarmelizować i nabrać ciemnozłotego koloru. Wlewamy sherry i dodajemy tymianek, a jeśli trzeba, jeszcze raz doprawiamy.
Lekko rumienimy kromki chleba w opiekaczu. Następnie na jednej kromce kładziemy plasterek sera, warstwę cebuli i drugi plasterek sera; przykrywamy drugą kromką. W ten sam sposób składamy drugiego tosta. Masło rozcieramy z odrobiną soli, smarujemy spody i wierzchy tostów. Układamy na patelni grillowej, obciążamy, grillujemy 3 minuty. Odwracamy, obciążamy, grillujemy kolejne 3-4 minuty. Kroimy w trójkąty i podajemy, np. z sałatką z pomidorów.
Magda Dobrowolska - Tosty z awokado i serem pleśniowym
Składniki:
- Ciemne pieczywo
- Pesto bazyliowe
- Kilka listków szpinaku
- Awokado
- Ser pleśniowy
- (Opcjonalne dorzucić można na jedną połówkę tosta plasterek sera wędzonego)
Sposób przygotowania:
Pieczywo smarujemy pesto, obie kromki.Na lewej układamy plasterek sera wędzonego, a na nim kilka listków szpinaku. Na prawej ukladamy kilka plasterków awokado, a na nim kawałeczki sera pleśniowego.
Grillujemy z obu stron na patelni grillowej ok. 3 min każda strona (obciążyć tosta w czasie grillowania - świetnie spawdza się moździeż ).
Kinga Gutowska - tosty z pstrągiem
Składniki:
- 6 maślanych tostów
- 1 pstrąg wędzony
- 3 łyżki serka twarogowego naturalnego
- 2 łyżeczki ketchupu
- 2 łyżeczki majonezu
- 3 ogórki kiszone
- 1 mała szalotka lub szczypiorek
- 3 czarne oliwki
- 1 szczypta pieprzu czosnkowego
Sposób przygotowania:
Rybę dokładnie obierać z ości, czyste mięso ugnieść widelcem, dodając serek, ketchup, majonez, posiekaną bardzo drobno szalotkę i 2/3 pokrojonego w kosteczkę ogórka, pastę doprawić szczyptą pieprzu czosnkowego. Okrągłe tosty wykroić nożem lub wycisnąć kubkiem i opiec w tosterze. Na tosty nałożyć pastę i udekorować pozostałą częścią ogórka, oliwkami i serkiem. Smacznego!
Ewa Mróz - tosty z fasolą
Składniki:
- ok. 1/3 opakowania ciasta francuskiego tzn. 125 g
- garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- ząbek czosnku
- pęczek listków bazylii
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- olej
- 2 łyżki twarogu wędzonego solankowego
- 2 plasterki dobrej wiejskiej szynką
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kwadraty- wielkością powinny odpowiadać wielkości naszego tostera-opiekacza. Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dwa spodnie plastry ciasta smarujemy sosem z fasolki. Układamy po plasterku szynki. Na szynce rozkruszamy twaróg. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.