Wyniki konkursu sztuka znikania - tosty

Red.
Tosty z karmelizowaną cebulą

Tosty z karmelizowaną cebulą (Fot: PAWEL KISZKIEL)

Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia - były bardzo inspirujące. Poznajcie zwycięskie przepisy na tosty. Gratulujemy
1 z 4
Fot: PAWEL KISZKIEL
Fot: PAWEL KISZKIEL

Magazyn Kuchnia - tosty z karmelizowaną cebulą

dla 2 osób

 

Karmelizowana cebula:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 białe cebule pokrojone w piórka
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 1 łyżka sherry
  • listki z 1 gałązki tymianku

 

Oraz:

  • 4 kromki ciemnego pieczywa tostowego
  • 4 plasterki łagodnego żółtego sera, np. ementalera
  • masło
  • odrobina soli

 

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy cebulę: w rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę, mieszamy, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i szklimy cebulę około 10 minut na małym ogniu. Odkrywamy i smażymy jeszcze 20-30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu; w tym czasie cebula powinna się skarmelizować i nabrać ciemnozłotego koloru. Wlewamy sherry i dodajemy tymianek, a jeśli trzeba, jeszcze raz doprawiamy.


Lekko rumienimy kromki chleba w opiekaczu. Następnie na jednej kromce kładziemy plasterek sera, warstwę cebuli i drugi plasterek sera; przykrywamy drugą kromką. W ten sam sposób składamy drugiego tosta. Masło rozcieramy z odrobiną soli, smarujemy spody i wierzchy tostów. Układamy na patelni grillowej, obciążamy, grillujemy 3 minuty. Odwracamy, obciążamy, grillujemy kolejne 3-4 minuty. Kroimy w trójkąty i podajemy, np. z sałatką z pomidorów.

tost

make animated gifs like this at MakeaGif
2 z 4

Magda Dobrowolska - Tosty z awokado i serem pleśniowym

Składniki:

  • Ciemne pieczywo
  • Pesto bazyliowe
  • Kilka listków szpinaku
  • Awokado
  • Ser pleśniowy
  • (Opcjonalne dorzucić można na jedną połówkę tosta plasterek sera wędzonego)

 

Sposób przygotowania:

Pieczywo smarujemy pesto, obie kromki.Na lewej układamy plasterek sera wędzonego, a na nim kilka listków szpinaku. Na prawej ukladamy kilka plasterków awokado, a na nim kawałeczki sera pleśniowego.

Grillujemy z obu stron na patelni grillowej ok. 3 min każda strona (obciążyć tosta w czasie grillowania - świetnie spawdza się moździeż ).

3 z 4

Kinga Gutowska - tosty z pstrągiem

Składniki:

  • 6 maślanych tostów
  • 1 pstrąg wędzony
  • 3 łyżki serka twarogowego naturalnego
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mała szalotka lub szczypiorek
  • 3 czarne oliwki
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego

 

Sposób przygotowania:

Rybę dokładnie obierać z ości, czyste mięso ugnieść widelcem, dodając serek, ketchup, majonez, posiekaną bardzo drobno szalotkę i 2/3 pokrojonego w kosteczkę ogórka, pastę doprawić szczyptą pieprzu czosnkowego. Okrągłe tosty wykroić nożem lub wycisnąć kubkiem i opiec w tosterze. Na tosty nałożyć pastę i udekorować pozostałą częścią ogórka, oliwkami i serkiem. Smacznego!

4 z 4

Ewa Mróz - tosty z fasolą

Składniki:

  • ok. 1/3 opakowania  ciasta francuskiego tzn. 125 g
  • garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • ząbek czosnku
  • pęczek listków bazylii
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • olej
  • 2 łyżki  twarogu wędzonego solankowego
  • 2 plasterki dobrej wiejskiej szynką

 

Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kwadraty- wielkością powinny odpowiadać wielkości naszego tostera-opiekacza. Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dwa spodnie plastry ciasta smarujemy sosem z fasolki. Układamy po plasterku szynki. Na szynce rozkruszamy twaróg. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.

Więcej na ten temat: sztuka znikania, tosty