Wyniki konkursu "Sztuka znikania - chłodnik"

Red
Dziękujemy za wszystkie nadesłane przepisy. Z nadesłanych przepisów wnioskujemy ze na chłodnikach znacie się doskonale. Wszystkim laureatom gratulujemy. I zapraszamy do kolejnych konkursów z cyklu "Sztuka znikania"
1 z 5

Chłodnik z botwiny - na jogurcie

Oto nasz przepis na chłodnik dla 4 osób

Składniki

  • 1 pęczek botwiny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny + dodatkowy do doprawienia
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 4 rzodkiewki
  • 1 mały świeży ogórek lub 1/2 dużego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku sól
  • cukier i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Botwinę dokładnie płuczemy, buraczki szorujemy, ale nie obieramy ich. Odcinamy łodygi i liście, kroimy je dość drobno (w kawałki około 5 mm ). Nieobrane buraczki wrzucamy do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotujemy 5 minut, po czym wyławiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekaną botwinę i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i łączymy z buraczkami. Studzimy i schładzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę, koperek i szczypiorek siekamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

chlodnik2

make animated gifs like this at MakeaGif
2 z 5
Fot: Iwona Orzechowska-Zeidler
Fot: Iwona Orzechowska-Zeidler

Chłodnik z ogórków na maślance

Przepis: Iwona Orzechowska-Zeidler

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie odciskamy ogórki, przekładamy do garnka i mieszamy z maślanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. Przed podaniem możemy dodać pokruszony ser feta.

3 z 5
Fot. shutterstock
Fot. shutterstock

Upojna zupa - krem z pasternakiem i cydrem podawana na zimno

Przepis: Maria Pohorecka

 

Na 4 porcje

 

Składniki

  • 500g korzenia pasternaku (można zastąpić pietruszką)
  • cebule
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 jabłka (plus do dekoracji 1/2 jabłka ze skórką pokroić tuż przed podaniem w bardzo cieniutkie plasterki i lekko skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały)
  • 300 ml cydru lubelskiego
  • 500ml wody
  • 50g masła
  • 50-80ml śmietanki 30% (nie koniecznie)
  • 2 łyżki oliwy
  • Tymianek cytrynowy (macierzanka) 3 gałązki
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umyć, obrać i pokroić pasternak w regularne plastry ok. 1,5 cm a następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku na oliwie z masłem zeszklić  cebulę, dodać pokrojony pasternak i dwie gałązki tymianku, podlać połową wody i gotować pod przykryciem ok.15 min. Po tym czasie dolać pozostałą wodę i cydr, dołożyć pokrojone w ósemki obrane jabłka, gotować do miękkości pasternaku ok. 10-15min. Ugotowaną zupę zmiksować dodając śmietankę (można pominąć ale gdy dodamy zupa będzie bardziej kremowa i o łagodniejszym smaku), doprawić solą, pieprzem. Schłodzić i wstawić do lodówki na 2 godz. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami tymianku i plasterkami jabłka.

4 z 5
fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Chłodnik selerowy

Przepis: Beata Khanafer

Składniki na ok.4 porcje:

 

Składniki

  • 4 łodygo selera naciowego
  • 80 dag gruszek
  • 15 dag sera pleśniowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub maślanki
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • listki selera i ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji

Sposób przygotowania

Seler umyj, odetnij liski (zachowaj do dekoracji), a łodygi potnij na kawałki. Gruszki umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Seler i gruszki zalej niewielką ilością wody, doprowadż do wrzenia, następnie gotuj jeszcze przez 10-15 min. na małym ogniu. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładko.

Kostkę bulionu rozpuść w 3 szkl.wrzątku. Wymieszaj bulion z musem selerowo-gruszkowym. Ser pokrusz na grube kawałki, odłóż 1/3 do dekoracji, a resztę dodaj do zupy. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przestudż i wstaw do lodówki na 2 godz. 3)Wymieszaj jogurt z chłodnikiem.Przed podaniem udekoruj na talerzach listkami selera, kostkami sera i ziarenkami pieprzu.

5 z 5
Fot. SHUTTERSTOCK
Fot. SHUTTERSTOCK

Chłodnik z pomidorami i imbirem

Przepis: Justyna Witkowska

 

Składniki

  • banany
  • 4 duże pomidory
  • 200 g mleka kokosowego
  • 1 świeża chilli
  • limonka
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka otartego korzenia imbiru
  • 250g sera kremowego
  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
  • chipsy bananowe
  • kandyzowane pomidorki cherry
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Najlepszy chłodnik uzyskamy, jeśli wszystkie składniki znajdowały się uprzednio w lodówce. Chilli siekam. Z pomidorów usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze części. Wrzucam do misy miksera. Dodaję mleko kokosowe, obrane i pokrojone w mniejsze części banany, chilli, pieprz i 200 g sera kremowego i miksuję wszystko do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaję sok i skórkę cytrusów i mieszam. Chłodnik wkładam do lodówki. Chleb kroję w kostkę. Prażę na suchej patelni aby uzyskać chrupiące grzanki.Odstawiam do przestudzenia. Nakładam porcje chłodnika. Posypuję kilkoma grzankami, chipsami bananowymi i ewentualnie skórką ostrej papryki. Podaję z grzankami posmarowanymi pozostałym serem i pomidorkami kandyzowanymi.

Więcej na ten temat: chłodnik, sztuka znikania