"Sztuka znikania" - Spanakopita. Wyniki konursu!

Spinakopita (&Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl)

Spanakopita - KUCHNIA
dla 2 osób
Nadzienie:
- 1/2 pęczka malutkich dymek
- 1 ząbek czosnku
- 500 g liści szpinaku
- 20 g masła
- 350 g pokruszonej fety
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Oraz:
- 10 płatów ciasta filo
- 120 g stopionego masła
Sposób przygotowania
Dymki ze szczypiorem kroimy w cienkie krążki, czosnek siekamy drobno, szpinak grubo (z dużych liści wykrawamy łodyżki). Dymki i czosnek smażymy 2 minuty na maśle, dodajemy szpinak i dusimy 5-7 minut. Odstawiamy na 10 minut, przekładamy na sito i odciskamy. Mieszamy z fetą, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Ciasto przykrywamy przezroczystą folią i wilgotnym ręcznikiem kuchennym - chodzi o to, by nie obsychało. Na blacie układamy jeden płat filo dłuższym brzegiem do siebie. Smarujemy
przestudzonym masłem. Przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta, znów smarujemy masłem. Kroimy na sześć pasów o szerokości 30 x 7 cm.
Na jeden z końców każdego paska nakładamy dużą łyżkę nadzienia. Zaczynamy składać pierwszy płat od końca, na którym leży farsz: chwytamy za róg, łączymy z dłuższym brzegiem, tak by powstał trójkąt. Składamy trójkąt wzdłuż linii zgięcia, aż "nawiniemy" na trójkąt całe ciasto. Tak postępujemy z każdym pasem. Przygotowujemy kolejne arkusze, dzielimy je na pasy i zwijamy trójkąty - w sumie wyjdzie ich około 30. Układamy je na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 25 minut w 190°C.

Spanakopita - Marta Kornak
Składniki
- 4 arkusze ciasta filo (o wymiarach ok. 46x35cm)
- 3 łyżki masła
- 400 g świeżego szpinaku baby
- łyżka świeżo posiekanego koperku
- 2 szalotki
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy
- 200 g sera feta
- 2 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
Szpinak myjemy, blanszujemy we wrzątku przez minutę (najlepiej zrobić to partiami), przekładamy na sito i odciskamy z nadmiaru wody, kiedy szpinak przestygnie. Siekamy szpinak dość drobno i przekładamy do miski.
Na oliwie szklimy pokrojone w kostkę szalotki, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Do miski ze szpinakiem wlewamy roztrzepane jajka (zostawiamy odrobinę do posmarowania ciasta po wierzchu), dodajemy cebulkę z czosnkiem, koperek i pokruszony ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz startą gałką. Płaty ciasta filo smarujemy z jednej strony rozpuszczonym masłem. Układamy płaty jeden na drugim i wykładamy nimi foremkę (u mnie była to forma 22x13cm) - ważne, żeby część ciasta wystawała poza foremkę. Nakładamy farsz i składamy pozostałe ciasto, by przykryć nim nadzienie.
Ciasto smarujemy po wierzchu resztką roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem. Spanakopitę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy przez ok. 50 minut - ciasto z wierzchy powinno się zezłocić.

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - Magda Romek
na ok. 8 sztuk.
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 70 g sera feta
- 3 suszone pomidory
- sól, pieprz
- ciasto filo
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła do smarowania
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy.
Z ciast filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim i smarujemy pasłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt. Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż się zarumieni.

Słodka sapanakopita - Daria Furmanek
Składniki
- 300 g fety
- 3 łyżki miodu
- garść świeżego oregano
- garść świeżego tymianku
- sezam
- masło
- 8 płatów ciasta filo
Sposób przygotowania
Na suchej pateni prażymy sezam. Fetę mieszamy z miodem, tymiankiem i oregano. Płaty ciasta filo przecinamy na pół i mamy 16 arkuszy. Bierzemy pierwszy płat ciasta, smarujemy masłem i układamy na nim drugi. Nakładamy porcję farszu na środek i zakładamy boki ciasta na zakładkę. Odwracamy paczuszkę i zakładamy pozostałe ciasto. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Przygotowane paczuszki umieszczamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 175°C (aż się zarumienią). Na koniec każdą paczuszkę posypujemy podprażonym sezamem i polewamy miodem.