Topinambur i czosnek [Nasze przepisy]

dr Magdalena Narkiewicz
Nasze propozycje na wykorzystanie czosnku, jakich jeszcze nie znaliście oraz sposób na przygotowanie topinamburu.
1 z 4

Frytki z Topinamburu

Umyte i obrane bulwy pokrój w słupki lub w plasterki. Posiekaj ząbek czosnku i podsmaż go na oleju. Wrzuć topinambur, dodaj nieco bazylii i oregano. Po kilku minutach, gdy frytki się zarumienią, wyjmij je i osącz z tłuszczu. Podawaj lekko posolone i polane sosem, np. czosnkowo-majonezowym.

 

Artykuł pochodzi z serwisu e-ogrody.pl

 

2 z 4

Topinambur gotowany

Obrane i pokrojone bulwy po kolei wkładaj do zimnej wody zakwaszonej sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Po chwili odsącz. Gotuj w wodzie kilka minut, sprawdzając, czy są wystarczająco miękkie (szybko się rozgotowują). Na zdjęciu - z karmelizowanym jarmużem i baraniną w piernikowym sosie.

3 z 4

Bulion czosnkowy

Trzy obrane i posiekane główki młodego czosnku duś przez kwadrans w 1/4 szklanki oliwy z oliwek, posól, zalej 4 szklankami wywaru drobiowo-warzywnego, wsyp drobno pokrojone 4 ząbki czosnku, zagotuj. Podawaj z tartym parmezanem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

4 z 4

Czosnek pieczony

Z główki czosnku odkrój wierzchołek, polej ząbki łyżeczką oliwy, owiń dokładnie folią aluminiową i piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Czosnek uzyska kremową konsystencję, delikatny smak i aromat. Podawaj go np. z bułką, do mięs i makaronów lub użyj na dip

Więcej na ten temat: czosnek, nasze przepisy, topinambur, ze smakiem