Przepis listopada wybrany!

Blogi (Fot Blogi)

Gravlax - Sprawdzona kuchnia - 191 głosów
W listopadzie zwyciężył przepis na gravlax, autorka bloga Sprawdzona kuchnia wygrywa książki "Kuchnia filmowa"Paulina Wnuk i "Nie ma jak u mamy" Ewa Aszkiewicz. Gratulujemy wygranej i dziękujemy wszystkim za udział w głosowaniu.
Kolejne głosowaniu już na początku stycznia 2014. Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
Fot. Materiały producenta
Składniki:
500 g świeżego łososia ze skórą ( filet )
10 łyżek siekanego kopru
3 łyżki grubej soli morskiej
4 łyżki cukru trzcinowego
świeżo mielony pieprz
starta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
25 ml likieru Cointreau
1 duży burak starty na tartce o dużych oczkach
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu. Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem równomiernie rozłożyć na wierzchu łososia, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem
Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć, zawinąć rybę w folię w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia
Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczką, na deseczkę położyć przygotowanego łososia
Górę łososia należy obciążyć cegłą lub puszkami np: fasoli
Łososia wstawić do lodówki na 3 dni
Po 24 godzinach sprawdzić, czy zabrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać
Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię i wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym
Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki
Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem
Niewykorzystanego łososia można zawinąć w pergamin, przechowujemy do 7 dni
Smacznego!
Przepis z bloga sprawdzona kuchnia

Ajerkoniak zwany adwoaktem - Gusta na talerzu - 173 głosy
Składniki:
- 0,5 litra spirytusu (nie wódki!)
- 20 żółtek
- 2 litry mleka skondensowanego lub 4 puszki mleka skondensowanego
- 4 szklanki cukru
- 4 cukry pudry lub laska wanilii
Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy z cukrem do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Trwa to 5-10 min. Dodajemy mleko skondensowane. I teraz najtrudniejsze. Jeżeli dodamy od razu cały spirytus, roztwór może się zważyć jak skisłe mleko w kawie. I całość należy wtedy wylać bo nie da się tego odratować. Dlatego też spirytus należy dodawać małymi porcjami. Najpierw łyżkę, potem dwie łyżki, potem 50 ml aż jaja z mlekiem ?przyzwyczają się? do spirytusu. Jak już uda nam się przebrnąć przez ten proceder, przelewamy do butelek. Teoretycznie można go pić od razu. Ale najlepiej aby poczekał ok. 1 miesiąca aż smaki się połączą. Roztwór będzie gęstniał z czasem o ile damy mu ten czas

Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) - Kulinarne przygody Gatity - 49 głosów
Spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybraliśmy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 300 g maki pszennej 550
- 30 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
Farsz
- 50 g roztopionego masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko i masło, mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które potem umieszczamy w natłuszczonej misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
W kubku mieszamy składniki farszu.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec łączymy obydwa końce warkocza, formują okrągły wieniec.
Na tym filmiku jest dokładana instrukcja jak to zrobić:youtube.com
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wieniec przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wrośnięcia.
Wieniec pieczemy około 40 minut.

Zupa orientalna z warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię - 38 głosów
Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania!
Warzywa są pyszne same w sobie? dla mnie były źródłem inspiracji ? mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy orientalnej z warzywami !
Kolejnym składnikiem tej zupy rybnej była też mieszanka ryb i owoców morza.
Ostatnio w jednym z marketów odkryłam mieszankę rybną (morszczuk, łosoś, rekin, krewetki) z warzywami, postanowiłam ją wykorzystać do dzisiejszej zupy orientalnej, dorzuciłam jeszcze trochę muli, oraz mieszankę warzywną, nie zawiodłam się, zupa była pyszna.
A dodatek słodkiej śmietanki, świeżego koperku i pietruszki zrobił swoje.
Składniki:
- 1 op. warzywa na patelnię z przyprawą orientalną
- 1 op. mieszanka rybna z krewetkami, papryką i pietruszką
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki muli
- natka pietruszki
- świeży koperek
- śmietanka 36 %
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy warzywa, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut. Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, ewentualnie doprawiamy solą i wsypujemy koperek. Rozlewamy zupę z kawałkami gotowanych ryb i warzyw. Posypujemy świeżą natką pietruszki i koperkiem.

Tarta czekoladowa z chilli i solą morską - Runner's cooking - 16 głosow
Każdy biegacz i nie tylko, wie że czekolada to źródło energii.
Ale czekolada poza energią ma przynajmniej 6 właściwości, które usprawiedliwią naszą chęć sięgnięcia po nią.
-Tabliczka gorzkiej czekolady to 20% dziennego zapotrzebowania na wapń i magnez.
- Znajdziemy w niej miedź, która przeciwdziała chorobą układu sercowo- naczyniowego.
-Bogata w żelazo i mikroelementy.
- Bogata w witaminy B6, B2, B3, B12, A, E.
- Zawiera flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, reguluje także właściwe napięcie mięśni.
-Czekolada ma wpływ na wzrost serotoniny i endorfiny w mózgu, co pobudza organizm i dodatkowo daje poczucie szczęścia, porównywane ze stanem zakochania, przeciwdziała depresji.
To wszystko sprawia, że ma się od razu chęć sięgnąć po kostkę czekolady.
Chcę wam zaproponować nasz ulubiony deser czekoladowy.
Francuska tarta z gorzkiej czekolady z chilli i solą morską, prosta, szybka, bardzo smaczna i co najważniejsze bez pieczenia.
Spód:
- 350g herbatników pełnoziarnistych
- 120g roztopionego masła
Masa:
- 250ml śmietany kremówki
- 300g gorzkiej czekolady (60% miazgi kakaowej)
- 40g masła
- płaska łyżka cukru pudru
- 2 łyżki amaretto, albo likieru pomarańczowego
- 2 szczypty chilli w płatkach
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
Ciastka należy rozdrobnić w blenderze na małe okruchy, wymiesza łyżką z roztopionym masłem. Przełożyć do lekko nasmarowanej formy i uformować spód i boki. Wstawić do lodówki.
Do garnka wlać śmietanę, dodać masło i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Zdjąć garnek z palnika, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, dodać likier, sól, cukier, chilli. Wymieszać i wlać do formy. Wstawić do lodówki na 3 godziny, tak by masa stwardniała.
więcej na Runner's cooking

Piernikowe Shortbread - Old-white-table - 14
- 225 g masła
- 275 g mąki
- 85 g cukru + trochę do posypania
- (użyłem nierafinowanego cukru trzcinowego)
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- łyżeczkę domowej przyprawy korzennej
- skórkę otartą z jednej pomarańczy
Przepis pochodzi z bloga old-white-table

Tarta Dyniowa - Cynamonowy Pył - 13 głosów
Ciasto :
- 200g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu( opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g zimnego masła, pokrojonego w kostki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka zimnej wody
Jeśli chcemy ozdobić brzegi tarty, będziemy dodatkowo potrzebować połowę porcji ciasta.
Foremkę do tarty smarujemy margaryną lub masłem i lekko obsypujemy mąką.
Mąkę mieszamy z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodajemy masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy jajko, sok z cytryny. Szybko zagniatamy na jednolitą masę ( w razie konieczności dodajemy łyżkę wody). Wałkujemy i delikatnie przekładamy do foremki( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15-20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC .
Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy , np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami i pieczemy około 7-8 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 6-7minut, lub do lekkiego zrumienienia .
Nadzienie dyniowe:
- 180g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 425g puree z dyni( najlepiej z małą zawartością wody)
- 1/2 szklanki(100g) cukru
- 1/4 szklanki(40g) brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
W naczyniu mieszamy oba rodzaje cukru, przyprawy i sól. Dodajemy puree z dyni i łączymy. Następnie wbijamy dwa jajka, mieszamy. Na końcu wlewamy mleko skondensowane niesłodzone. Całą masę dokładnie łączymy .
Sposób przygotowania :
Nadzienie wylewamy na przygotowany spód. Jeśli chcemy ozdobić brzegi, smarujemy je roztrzepanym białkiem i umieszczamy wycięte kształty na krańcach ciasta, lekko je dociskając. Pieczemy w 200ºC około 6-10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180ºC i pieczemy 50-55 minut( do ścięcia nadzienia). Jeśli ozdobione brzegi zaczną się za bardzo przypiekać ciasto przykrywamy folią aluminiową, uważając aby nie dotknąć nią do nadzienia. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy a następnie schładzamy w lodówce. Podajemy z bitą śmietaną, lodami waniliowymi , jogurtem greckim lub polewą czekoladową .
Przepis pochodzi z bloga Cynamonowy Pył

Tarta toffi z orzechami - W kuchni bez bubli - 6 głosów
Składniki na kruchy spód:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 6 łyżek lodowatej wody
- 1 żółtko
Farsz karmelowo-orzechowy:
- 2 garście migdałów
- 1 garść orzechów nerkowca
- 250 g śmietanki 36%
- 10 łyżek cukru trzcinowego Demerara
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę obkładając kawałkami zimnego masła. Szybko zarabiamy ciasto nożem rozcierając i krojąc całość. Dodajemy żółtko i wodę i szybko zagniatamy całość. Formujemy placek grubości ok. 2 cm i średnicy ok. 10 cm. Zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cukier trzcinowy wsypujemy do rondelka z grubym dnem i na wolnym ogniu tworzymy karmel. Nie mieszamy łyżką ew. poruszamy lekko rondelkiem, żeby cały cukier się rozpuścił. Dodajemy sól i zestawiamy z ognia. Trzymając w jednej ręce rózgę drugą ręka dodajemy po troszku chłodnej śmietanki. Szybko mieszamy i znów dodajemy śmietankę. Nie wlewamy całej na raz bo karmel szybko się ostudzi i nam stężeje tworząc grudki. Sos odstawiamy do przestygnięcia. Migdały zalewamy wrzątkiem lub jeśli są nieco starsze podgrzewamy w rondelku z wodą i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Orzechy nerkowca a później obrane migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Kroimy na kawałki. Ciasto na spód rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 mm, wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy całość. Przykrywamy pergaminem i wysypujemy nań suchą fasolę lub ceramiczne kulki do obciążania ciasta. Pieczemy w temp. 180-190 stopni przez 10 minut. Ściągamy fasolę i papier i dopiekamy jeszcze przez ok. 15 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu wylewamy na spód sos karmelowy i obsypujemy całość obficie orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Sos karmelowy nie stężeje nam całkowicie, będzie lepiący, lekko ciągnący i?bardzo słodki.

Udka kaczki w cukinii i kukurydzy z szybkowaru - Kulinarny Zenit - 3 głosy
Szybkowar? Jak dla nas bomba! Odziedziczyliśmy to stare cudeńko po dziadkach bo oni kupili sobie NOWE i przyznam szczerze za całkiem spore pieniądze ale dziadek jest zachwycony i co rusz opowiada o swoim nowym daniu przygotowanym w swoim nowym nabytku. My też zrobiliśmy coś pysznego i to całkiem szybko...
Składniki:
- 2 udka kaczki
- 1 kukurydza kolba
- 1 średnia cukinia
- 10 młodych marchewek
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula6 gałązek świeżego tymianku
- papryka słodka mielona
- chilli pieprz Cayenne
- sól morska
- 1 łyżka posiekanej natka pietruszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
Sposób przygotowania:
Wino wlać do szybkowaru, dolać 0,5 szklanki wody, olej rzepakowy, posolić i popieprzyć. Włożyć udka, zamknąć szczelnie szybkowar i gotować przez około 40 min. Otworzyć szybkowar, jeżeli udka przywrą do dna to je odczepić. Płyn powinien odparować (nie całkowicie) i pozostać tłuszcz (jeżeli tak nie jest odparować nadmiar wody podczas gotowania bez pokrywy).Do szybkowaru wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz kolbę kukurydzy przekrojoną na 6 części. Przykryć przykrywą, zamknąć szczelnie i dusić przez 15 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, w piórka cebulę, małe młode marcheweczki, gałązki tymianku, doprawić do smaku cayenne, natką pietruszki, solą i słodką papryką, szczelnie zamknąć i gotować jeszcze przez około 10 min.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Zenit

Ciasto bananowe - Co na obiad - 2 głosy
Składniki:
300 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta gałki muszkatołowej
3 banany
1/2 szklanki mleka
1 jajko
150 g masła 82%
100 g oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę cynamon proszki i przyprawy mieszam dokładnie. Banany obieram i rozgniatam porządnie widelcem.
Masło wraz z olejem i cukrem miksowałam tak długo aż uzyskałam dobrze napowietrzona jednolitą masę/piankę. Mleko troszkę podgrzewam i pomalutku dodaję do masy dalej miksując, dodaję jajko. Banany i dalej miksuję.
Łyżką mieszam składniki mokre i suche. Przekładam do formy. Nastawiam piekarnik (gazowy) na 180 stopni i piekę 50 minut.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odpinam klamrę formy i odstawiam do ostudzenia. Ciasto polecam również dla dzieci, bardzo smaczne.
W oryginalnym przepisie zalecają dodać rodzynki i orzechy.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad