Wrześniowy przepis miesiąca - wybrany

Red.
Przepis miesiąca

Przepis miesiąca (blogi)

Spośród przepisów zamieszczonych na blogosferze KUCHNI wybraliśmy 7. Wy głosowaliście na najlepszy z nich. Znamy zwycięzce września!
1 z 7
blog
blog

Konfitura ze śliwek z imbirem i cynamonem - Sprawdzona kuchnia - 127 głosów

Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!

Autorka bloga - Sprawdzona kuchnia otrzyma od nas książki: "Sekrety uczuć" - Barbara O'Neal i "Sushi i cała reszta" - Booth Michael. Gratulujemy i dziękujemy wszystkim, którzy oddali swój głos.

 

"Sekrety uczuć" - Barbara O'Neal i "Sushi i cała reszta" - Booth Michael

Fot. Materiały prasowe

 

 

 

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 0,4 kg cukru
  • 4 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • kilka słoików dowolnej wielkości, dokładnie umytych i wysuszonych

 

Sposób przygotowania:

Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na około 2 godziny, by puściły sok. Po tym czasie przemieszać śliwki, gotować na małym ogniu przez około 1, 5 godziny, mieszając od czasu do czasu, by konfitura nie przywarła do dna garnka. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień znów zaczynamy zabawę i smażymy konfiturę przez 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu, w połowie gotowania dodać starty imbir i cynamon. Ilość konfitury powinna znacznie się zmniejszyć i zagęścić, jeśli po zalecanym czasie gotowanie konfitura będzie jeszcze bardzo płynna, wydłużamy czas i smażymy do momentu uzyskania gęstej masy. Gorącą konfiturę nakładamy do wcześniej umytych i wysuszonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na 10 minut. Po 10 minutach odwracamy słoiki, na wszelki wypadek, poddaję konfiturę jeszcze krótkiej pasteryzacji. Do zimnego piekarnika wstawiam słoiki z konfiturą, ustawiam temperaturę na 130 st C i pasteryzuję 40 minut do godziny. Po tym czasie, wyłączyć piekarni, uchylić drzwiczki i pozostawić słoiki od wystudzenia. Gotowe, smacznego!

2 z 7
blog
blog

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką - Plate of Joy - 88 głosów

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • szczypta soli100 g mleka w temp. pokojowej
  • 10 śliwek - bez pestek

 

Kruszonka:

  • 30 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 op. cukru waniliowego

 

Dodatkowo :

1 jajko

 

Sposób przygotowania:

W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut.Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące.Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwało to ok. półtorej godziny. Po tym czasie należy ciasto odgazować - uderzając w ciasto piąstką i podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich robimy placuszek i układamy po śliweczce, następnie musimy skleić brzegi i uformować bułeczkę. Wszystkie ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - korzystałam z tortownicy o średnicy 22 cm, ale może być też trochę większa. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania z ciepłym miejscu na godzinę, półtorej. Następnie robimy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i palcami rozcieramy do uzyskania kruszonki. Po upływie tego czasu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Smacznego

3 z 7
blog
blog

Domowe ravioli dyniowe z serem na słodko - Co na obiad - 74 głosy

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree dyniowe
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mąki tortowej extra

Farsz:

  • 3 czubate łyżki serka kanapkowego sernikowego Wieluń
  • 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wyrabiamy jak na makaron czyli nie powinno być zbyt rzadkie, za to za pomocą maszyny lub silnych rąk dobrze wygniecione na jednolitą masę. Nie odstawiam ciasta przed wałkowaniem ponieważ brzegów nie zawijamy tylko dociskamy palcami i pomyślałam że powinno być miękkie a z farszem niech sobie obeschnie troszkę.

Kroję ciasto na 4 części. Pojedynczą część rozwałkowuję cienko i kroję radełkiem na paski 3cm szerokości. Nakładam farsz (1/2 łyżeczki)w odstępach 2-2,5 centymetrowych. Przy nakładaniu wierzchniej warstwy zaczynam od jednego boku powoli układając ciasto by położyło sie na farszu i dotknęło przestrzeni między porcjami farszu. Radełkiem odcinam boki. Palcami dociskam górną warstwę ciasta. Do gotującej wody przekładam pierożki po wypłynięciu gotuję 3 minuty.

 

Więcej przepisów Conaobiad znajdziecie na stronie blogerki.

4 z 7
blog
blog

Faszerowany bakłażan - AZgotuj - 30 głosów

Składniki:

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • pół szklanki ryżu arborio do risotto
  • szklanka tartego parmezanu
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • olej do podsmażenia
  • oregano do smaku
  • boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian
  • sól i pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pomidor świeży obrany ze skórki
  • natka pietruszki
  • bulion ok szklanki

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster z długości. Wydrążyć środek łyżką tak, aby zostały  jedno centymetrowe ścianki. Obsypać solą. Odstawić. Przed faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę. W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą.  Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj bakłażany. Do naczynia, w którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu,  połóż bakłażany. Zacznij piec ok 60 minut w 190 stopniach.  Ja przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia. Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp natką i podawaj.

 

Więcej przepisów z bloga AZ gotuj

5 z 7
blog
blog

Białomak z bakaliami - Domowe wypieki - 12 głosów

Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

Masa makowa:

  • 250 g białego maku
  • 45 g rodzynek
  • 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów arachidowych (ziemnych)
  • 45 g masła
  • 100 g golden syropu
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 60 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Warstwa kokosowa:

  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 białka
  • 80 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Dodatkowo:

  • 200 g powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
  • orzechy arachidowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche: mąkę, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny ?piasek?. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy o wymiarach 21×25 cm  , wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.

Masa makowa (najlepiej przygotować dzień wcześniej): biały mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na drobnym sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 ? 30 minut). Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i po 15 minutach odcedzić . Mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko razem z orzechami arachidowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami. W osobnym garnku roztopić masło razem z cukrem i golden syropem. Wsypać mak i podsmażyć na niewielkim ogniu stale mieszając 2-3 minuty (mak nie może się przypalić!) i odstawić do wystudzenia.

Jajka utrzeć mikserem i stopniowo dodawać masę makową. W osobnej miseczce wymieszać kaszę mannę z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy z maku. Całość dokładnie wymieszać (masa powinna być delikatna, nie zbita). Rozłożyć równomiernie na podpieczonym spodzie. Piec 25 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu na warstwie z białego maku rozłożyć powidła (można je uprzednio podgrzać, jeśli są za gęste) oraz masę śmietanowo-kokosową.

Warstwa kokosowa: śmietanę, cukier, kokos, budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać na gładką masę (najlepiej mikserem). W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i wmieszać bardzo delikatnie do masy śmietanowo-kokosowej. Wyłożyć na powidła i piec ok. 40 minut w 180 stopniach (wierzch można przykryć folią aluminiową, gdyby za bardzo się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto polukrować i posypać orzeszkami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! (www.domowe-wypieki.com)

 

Domowe wypieki

6 z 7
blog
blog

Sałatka z kaszą pęczak - W kuchni bez dubli - 6 głosów

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • ½ cukinii
  • 1 średnia biała papryka
  • 2 pomidory, malinówki
  • 1 garść koperku
  • 1 garść szczypiorku
  • oliwki
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sok z ½ cytryny
  • Kiełki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy na sypko, przerzucamy do miski i studzimy. Paprykę kroimy w paski a cukinię w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy krótko, tak by warzywa lekko zmiękły. Ściągamy z patelni i wrzucamy do kaszy. Pomidory kroimy w kostkę, oliwki w plasterki i dodajemy do nich posiekany szczypior i koperek lekko mieszamy i dorzucamy do kaszy. W miseczce łączymy sok z cytryny, oliwę z oliwek (ok. 4-5 łyżek) i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie rozcieramy na gładką emulsję. Polewamy kaszę z warzywami, delikatnie mieszamy całość i przekładamy na talerze. Dekorujemy kiełkami i ew. doprawiamy jeszcze całość świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

 

Więcej przepisów na wkuchnibezdubli

7 z 7
blog
blog

Krewetki z puree pietruszkowym i solirodem - Kulinarny Zenit - 2 głosy

Składniki:

  • 20 krewetek atlantyckich
  • 2 duże pietruszki
  • 100 g masła
  • 2 garście solirodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Krewetki przepłukać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć na nim czosnek posiekany w plasterki i dodać krewetki, posolić, popieprzyć, po 3 minutach dodać plasterek masła. Jak się roztopi zdjąć z ognia.Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażać w garnuszku na 100 g masła z solą i pieprzem, jak będzie miała ładny złoty kolor zalać kubkiem mleka i gotować do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę blenderem i przecisnąć przez drobne sitko tak by nie było włókien. Soliród delikatnie podsmażyć na patelni na maśle z solą.

 

Kulinarny Zenit

Więcej na ten temat: przepis miesiąca