Najlepsze warszawskie restauracje i bary według New York Magazine

M.G.
Na stronie internetowej New York Magazine opublikował listę warszawskich lokali w których warto zjeść. Zgadzacie się, że te miejsca są grzechu warte?
Fot. Facebook.com Fot. Facebook.com

Jeśli śniadanie to w Samie

"SAM" to Stowarzyszenie Amatorów Mąki. Doskonałe pieczywo to ich specjalność - od chleba wiejskiego, po bułeczki z dojrzewającą rolada kozia i tymiankiem.

Część menu jest stała, a na dużej tablicy kredą wypisane są specjalności dnia. Popisową pozycją są bajgle,  których koniecznie trzeba spróbować.

 

Adres: Lipowa 7

Godziny otwarcia:

Pon - Pt.: 08:00 - 21:30
Sob. - Niedz.: 09:00 - 21:30
1
Fot. Facebook.com/ Koszyki Fot. Facebook.com/ Koszyki

Lunch - Koszyki

Hala targowa koszyki, została odremontowana i teraz pełni funkcję bazaru i baru jednocześnie. W ciągu dnia można tu kupić produkty od sprawdzonych dostawców:  mięso, ryby, warzywa, owoce i zioła, sery, ciasta, kwiaty, a potem usiąść, zrelaksować się przy kawie i drobnej przekąsce. No a po zamknięciu bazaru Koszyki zaczynają nocne życie.

 

Koszyki

Adres: Koszykowa 63

Wt. - Pt.: 10:00 - 02:00
Sob.: 09:00 - 02:00
Niedz.: 10:00 - 00:00
2
Fot. Anna Bedyńska Fot. Anna Bedyńska

Obiad - Atelier Amaro

Najsłynniejsza warszawska restauracja to Atelier Amaro. Jedyna restauracja w Polsce oznaczona gwiazdką Michelina. Są tu trzy karty. Gość nie zamawia pojedynczych dań, tylko pełne zestawy, złożone z "momentów". W jednej karcie jest zestaw 3 momentów, w drugiej 5, w trzeciej 8. Menu zmienia się codziennie, poważniejsze zmiany, które są związane z sezonem, następują mniej więcej raz na tydzień.

Czytaj wywiad z Modestem Amaro

 

Atelier Amaro

Adres: Agrykola 1

Lunch: wtorek - piątek 12:00 - 14:30

Kolacja: poniedziałek - sobota 18:00 - 22:30 (ostatnie zamówienie)

3
Fot. Facebook.com/ Bufet Centralny Fot. Facebook.com/ Bufet Centralny

Bufet Centralny

Lokal na Poznańskiej nie dość że serwuje świetną kuchnię to jeszcze jest otwarty do 5 rano. Dzięki temu Bufet Centralny cieszy się wielkim powodzeniem. Menu jest mieszanką kuchni kontynentalnej i polskich standardów.

 

Bufet Centralny

Adres: Żurawia 32/34

Codziennie od 12.00 do ostatniego gościa

4
Materiały prasowe Materiały prasowe

Pies Czy Suka

W Pies Czy Suka PURE BAR możesz skosztować najwyższej klasy autorskie koktajle przyrządzane według najnowszych trendów współczesnej miksologii oraz klasyki koktajlowe z całego świata.

Pies Czy Suka to koncept łączący 3 przenikające się elementy: DESIGN STORE- gdzie możesz kupić produkty polskich projektantów, STUDIO PROJEKTOWE KONARSKA-KONARSKIzamówić dowolny projekt z dziedzin dizajn/grafika/architektura, oraz PURE BAR - uznawany za najlepszy koktajl bar w stolicy.

 

PURE BAR:

Szpitalna 8A

niedz-czw 11-23+,

pt-sob 11-1+ / bar@piesczysuka.com /

DESIGN STORE:

pon-niedz 11-19 / store@piesczysuka.com

5
Fot. Facebook.com/ Czysta ojczysta Fot. Facebook.com/ Czysta ojczysta

Czysta ojczysta

Warszawska Wytwórnia Wódek "Koneser" w tych pamiętających XIX wiek zabudowaniach narodziły się receptury najpopularniejszych polskich wódek jak Wyborowa, Luksusowa, Żubrówka czy Krupnik. Obecnie znajduje się tu wódka bar i klubokawiarnia - Czystaojczysta.

 

Czysta ojczysta

ul. Ząbkowska 27/31

Czw. - Sob.: 16:00 - 04:00
6

Przekąski zakąski

W kategorii Vodka, Varsovian Style - znalazły się oczywiście Przekąski Zakąski. Dobrze znany w Warszawie lokal, ceniony za prostotę. Całe menu zapamiętuje się w mig, napitki wszystkie w cenie 4 zł i zakąski (śledź, nóżki, gzik, awanturka, tatar itd.) 8zł. Od początku września Przekąski zmieniły lokalizację, teraz znajdują się w namiocie przy Rotundzie - w czasie przeprowadzki gdzieś zatracił się klimat PRL.

Przekąski Zakąski
Adres - ul. Marszałkowska 100/104

Otwarte codziennie i całą dobę.

 

O tym co jeszcze spodobało się redaktorom New York Magazine czytajcie na ich stronie nymag.com

7
Więcej na ten temat: restauracje