V Europejski festiwal Smaku - fotorelacja
Benefis Roberta Makłowicza podczas V Europejskiego Festiwalu Smaku Lublin 2013 (aw)
Było tłumnie i smakowicie. Lublinianie oraz przybyli do Lublina goście robili zakupy na stoiskach polskich i zagranicznych producentów, brali udział w benefisie Roberta Makłowicza, dowiadywali się, na czym polega kampania Trzy Znaki Smaku (i przy okazji oglądali na Zielonym Targu na Błoniach pod Zamkiem kulinarny pokaz Grzegorza Łapanowskiego). Były koncerty, pokazy gotowania, parzenia kawy... Mnóstwo atrakcji!
7 września odbył się również XVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek. Trzy pierwsze miejsca zajęły trzy panie: zwyciężyła pani Mirosława Rdułtowska z nalewką orzechowo-wiśniową, drugie miejsce zdobyła nalewka z wiśni pani Grażyny Zawadzkiej, trzecie - berberysówka pani Danuty Pietrusik. Piotr Bikont, który przewodniczył nalewkowemu jury, podkreślał bardzo wysoki poziom turnieju - naprawdę trudno było wybrać te trzy najlepsze spośród ponad 60 nadesłanych, jurorzy nie mieli łatwego zadania.
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Błonia pod lubelskim Zamkiem - kampania Trzy Znaki Smaku
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Góralskie Wódki Regionalne
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Stoisko z wyrobami węgierskimi
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Figa - ekologiczne produkty pasterskie z niepasteryzowanego mleka koziego
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Bul Eko - stoisko z jedzeniem bułgarskim - na zdjęciu rozmaite przetwory z bakłażanów i papryki
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Piękne okrągłe chałki na żydowski Nowy Rok - właśnie rozpoczął się rok 5774 (zgodnie z kalendarzem gregoriańskim żydowski Nowy Rok rozpoczyna się 4 września o zachodzie słońca i trwa dwa dni - do zachodu słońca 6 września).
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Markowa - smakoszom przedstawiać nie trzeba
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Ponownie stoisko węgierskie z kiełbasami i kabanosami z mięsa świń rasy mangalica. Pikantne!
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Pieróg (piróg) biłgorajski - sporządza się go z grubo łuskanej kaszy gryczanej (najlepiej na połówki), jaj, śmietany, smalcu ze skwarkami, gotowanych ziemniaków, białego sera, z dodatkiem pieprzu i mięty. Wypiekany może być w dwojaki sposób: bez skórki - wtedy zwany jest łysym albo w jasnobrązowej skórce, na której wyraźnie widać nakłucia widelcem (wtedy sporządza się ciasto z mąki, jajek, masła, śmietany i drożdży). [wg produkty-tradycyjne.pl]
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Sery austriackie
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Chyba najlepsze na festiwalu stoisko z ciastami i ciasteczkami
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Ten miś pilnuje stoiska z miodami Gospodarstwa Pasiecznego Złota Pszczoła pana Sławomira Semeniuka
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Włoskie wina, przetwory, makarony - szczególnym wzięciem cieszyło sie niezłe Primitivo
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Szaszłyki gruzińskie - znakomite!
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Wśród produktów gruzińskich sporym wzięciem cieszyły się przyprawy (adżika) i lemoniady - mnie najbardziej smakowała estragonowa
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Stoisko Europlantu z kilkunastoma odmianami ziemniaków
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Tradycyjne chleby litewskie. Na tym stoisku można było także kupić kwas chlebowy
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Pani Hania Komperda sprzedaje gołki i oscypki oraz częstuje smażonymi oscypkami z żurawiną
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Przetwory z Gryszczeniówki
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Na tym stoisku mozna było kupić tradycyjną benedyktynkę
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Jedzenie Jak Marzenie - tu kupiłam pierogi z miesem kaczki oraz kiełbasę kaczo-indyczą o wdzięcznej nazwie Dwa Ptaki:)
V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013
Stoisko gospodarstwa agroturystycznego Różany Zakątek w Starej Wsi - chyba wszystko, co da się z róży zrobić plus zjawiskowe kruche rogaliki z masą orzechowo-różaną
XVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek podczas V Europejskiego Festiwalu Smaku Lublin 2013
Z ponad 60 nadesłanych na konkurs nalewek jury pod przewodnictwem Piotra Bikonta wybrało 3. Pierwsze miejsce nalewka orzechowo-wisniowa pani Mirosławy Rdułtowskiej, drugie miejsce nalewka z wiśni pani Grażyny Zawadzkiej, trzecie miejsce berberysówka pani Danuty Pietrasik
Benefis Roberta Makłowicza podczas V Europejskiego Festiwalu Smaku Lublin 2013
Na zdjęciu Robert Makłowicz odbiera jeden z licznych prezentów, nagród i wyróżnień. Tu akurat mamy Złotą Płytę pomysłu Giena Mientkiewicza - nagrodę za 10 tysięcy cytowań. A cytat u dołu brzmi: Przecież dla kraju jeden konkurs nalewek znaczy stokroć więcej niźli cały dorobek polityczny Jaskierni lub kompletna dyskografia Piaska.