Lipcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Magazyn Kuchnia
Magazyn Kuchnia 07.2012

Magazyn Kuchnia 07.2012 (Fot. BBS)

Podobno lipiec ma być upalny - przynajmniej do połowy. W tym czasie przydadzą się wam prawdopodobnie nasze przepisy na lody. Poza tym znajdziecie u nas sporo dań lekkich, wakacyjnych, do zrobienia dosłownie w kwadrans. Wszystko można popić zimnym piwem, które - oczywiście - uwarzycie samodzielnie.
1 z 18
Fot. BBS
Fot. BBS

Okładka

Temat numeru: kulinarna pocztówka z wakacji na jachcie - pozdrowienia z Dalmacji!

2 z 18
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Skapane w mleczku

Dojrzałe maliny i mleczko kokosowe - taki deser też będzie niezły na upały.

3 z 18
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Słodkie słówka

David Lebovitz, Amerykanin w Paryżu, słynny cukiernik, autor fantastycznych deserów, nam zdradza kilka przepisów na przepyszne lody. Na zdjęciu: Lody ze świeżych fig.

4 z 18
Fot. BBS
Fot. BBS

Kuchnia pod żaglami

Anna Iwaszkiewicz o rejsie miedzy wyspami Dalmacji, o chorwackim jedzeniu i winie oraz o tym, jak robić zakupy w porcie i gotować na jachcie. Na zdjęciu: czarne risotto z kałamarnicami.

5 z 18
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Balsam dla duszy i żołądka

Sześć przepisów na zupy kremy - kolorowe, efektowne z owocami morza lub kawiorem. Na zdjęciu: kremowa zupa z dyni z przegrzebkami.

6 z 18
Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Morskie ziele

Co to jest soliród, gdzie go kupić, jak z czym się to je? Podpowiada Olga Badowska.

7 z 18
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Ostre ząbki

Tomek Woźniak o różnych rodzajach czosnku. Plus przepisy na dania z czosnkiem niedźwiedzim, słoniowym, młodym fioletowym, jednoząbkowym i zwykłym.

8 z 18
Fot. BBS
Fot. BBS

Serce na talerzu

Co zrobić z karczochem? To proste: nafaszerować mięsem albo upiec z rybą. Swoje pomysły przedstawia Rafał Kosowski, szef kuchni z warszawskiej restauracji Punta Prima. Na zdjęciu: Karczochy faszerowane mięsem, podane z ziemniakami nadzianymi ratatouille.

9 z 18
Fot. Stockfood/free
Fot. Stockfood/free

Smakosz w ogrodzie

Idealne przepisy na leniwy ciepły wieczór w ogrodzie. Przekąski inspirowane kuchnią azjatycką, meksykańską i włoską. Na zdjęciu: Bruschetta z pomidorami i awokado.

10 z 18
Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Aronia losu

Gwarancja smaku magazynu Kuchnia - tym razem za smakołyki z aronii - dla Anny i Mirosława Lechów z gospodarstwa Eko-Ar w górach Orlickich.

11 z 18
Fot. Rafał Kowalczyk
Fot. Rafał Kowalczyk

Wiwat pierwsza warka!

Rafał Kowalczyk (browarzyciel.pl) uczy, jak sobie uwarzyć w domu świetne piwo. Dla początkujących przepis na łatwiejsze pale ale, dla zaawansowanych - na trudniejszego dry stouta.

12 z 18
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Les escargots à la bourgignonne

Kolejna lekcja francuskiego (gotowania). Tym razem Małgorzata Marchewka pokaże wam, jak przyrządzić ślimaki po burgundzku. Materiał dla czytelników o mocnych nerwach!

13 z 18
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Ekspres Błażeja

Błażej Gruszczyński, Kucharz Roku 2011, przedstawia autorski pomysł na czarny makaron z małżami św. Jakuba.

14 z 18
Fot. Anna Bedyńska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Anna Bedyńska / Agencja Wyborcza.pl

Szczypta wspomnień

O tym, jak najprostsze smaki potrafią wzruszać, o daniach z dzieciństwa i kulinarnych improwizacjach - opowiada Tessa Capponi-Borawska. Dodatkowo leniwe letnie przepisy na chłodnik z awokado, sałatę z wędzonym łososiem i mleczny ryż z malinami.

15 z 18
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Szczaw bez szczawiowej

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk o tym, że w Chicago nie ma dobrego szczawiu, a we Francji jest, i o tym, dlaczego źle wspominamy zupę szczawiową ze szkolnej stołówki. Tadeusz faszeruje szczawiem jajka i ryby, a Marek dopasowuje do tych dań wino (choć jest to trudne). Na zdjęciu: jajka faszerowane szczawiem i parmezanem.

16 z 18
Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Wyborcza.pl

10 przykazań, które psują nam zabawę

Wino im starsze, tym smaczniejsze? To z korkiem lepsze niż zakręcane? Białe ma być zimne, czerwone - w temperaturze pokojowej? Ewa Wieleżyńska jako pogromczyni winiarskich mitów.

17 z 18
Fot. Materiały prosucenta
Fot. Materiały prosucenta

Miłość w Prowansji

Łukasz Klesyk ocenia wina z południa Francji.

18 z 18
Fot. Andrzej Szafran
Fot. Andrzej Szafran

Tour de Gers albo wyścig dookoła kaczki

Ludwik Lewin o diecie kolarzy oraz kibiców podczas Tour de France.

Więcej na ten temat: magazyn kuchnia