Lipcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!
Magazyn Kuchnia 07.2012 (Fot. BBS)
Okładka
Temat numeru: kulinarna pocztówka z wakacji na jachcie - pozdrowienia z Dalmacji!
Skapane w mleczku
Dojrzałe maliny i mleczko kokosowe - taki deser też będzie niezły na upały.
Słodkie słówka
David Lebovitz, Amerykanin w Paryżu, słynny cukiernik, autor fantastycznych deserów, nam zdradza kilka przepisów na przepyszne lody. Na zdjęciu: Lody ze świeżych fig.
Kuchnia pod żaglami
Anna Iwaszkiewicz o rejsie miedzy wyspami Dalmacji, o chorwackim jedzeniu i winie oraz o tym, jak robić zakupy w porcie i gotować na jachcie. Na zdjęciu: czarne risotto z kałamarnicami.
Balsam dla duszy i żołądka
Sześć przepisów na zupy kremy - kolorowe, efektowne z owocami morza lub kawiorem. Na zdjęciu: kremowa zupa z dyni z przegrzebkami.
Morskie ziele
Co to jest soliród, gdzie go kupić, jak z czym się to je? Podpowiada Olga Badowska.
Ostre ząbki
Tomek Woźniak o różnych rodzajach czosnku. Plus przepisy na dania z czosnkiem niedźwiedzim, słoniowym, młodym fioletowym, jednoząbkowym i zwykłym.
Serce na talerzu
Co zrobić z karczochem? To proste: nafaszerować mięsem albo upiec z rybą. Swoje pomysły przedstawia Rafał Kosowski, szef kuchni z warszawskiej restauracji Punta Prima. Na zdjęciu: Karczochy faszerowane mięsem, podane z ziemniakami nadzianymi ratatouille.
Smakosz w ogrodzie
Idealne przepisy na leniwy ciepły wieczór w ogrodzie. Przekąski inspirowane kuchnią azjatycką, meksykańską i włoską. Na zdjęciu: Bruschetta z pomidorami i awokado.
Aronia losu
Gwarancja smaku magazynu Kuchnia - tym razem za smakołyki z aronii - dla Anny i Mirosława Lechów z gospodarstwa Eko-Ar w górach Orlickich.
Wiwat pierwsza warka!
Rafał Kowalczyk (browarzyciel.pl) uczy, jak sobie uwarzyć w domu świetne piwo. Dla początkujących przepis na łatwiejsze pale ale, dla zaawansowanych - na trudniejszego dry stouta.
Les escargots à la bourgignonne
Kolejna lekcja francuskiego (gotowania). Tym razem Małgorzata Marchewka pokaże wam, jak przyrządzić ślimaki po burgundzku. Materiał dla czytelników o mocnych nerwach!
Ekspres Błażeja
Błażej Gruszczyński, Kucharz Roku 2011, przedstawia autorski pomysł na czarny makaron z małżami św. Jakuba.
Szczypta wspomnień
O tym, jak najprostsze smaki potrafią wzruszać, o daniach z dzieciństwa i kulinarnych improwizacjach - opowiada Tessa Capponi-Borawska. Dodatkowo leniwe letnie przepisy na chłodnik z awokado, sałatę z wędzonym łososiem i mleczny ryż z malinami.
Szczaw bez szczawiowej
Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk o tym, że w Chicago nie ma dobrego szczawiu, a we Francji jest, i o tym, dlaczego źle wspominamy zupę szczawiową ze szkolnej stołówki. Tadeusz faszeruje szczawiem jajka i ryby, a Marek dopasowuje do tych dań wino (choć jest to trudne). Na zdjęciu: jajka faszerowane szczawiem i parmezanem.
10 przykazań, które psują nam zabawę
Wino im starsze, tym smaczniejsze? To z korkiem lepsze niż zakręcane? Białe ma być zimne, czerwone - w temperaturze pokojowej? Ewa Wieleżyńska jako pogromczyni winiarskich mitów.
Miłość w Prowansji
Łukasz Klesyk ocenia wina z południa Francji.
Tour de Gers albo wyścig dookoła kaczki
Ludwik Lewin o diecie kolarzy oraz kibiców podczas Tour de France.