Czerwcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Magazyn Kuchnia 06-2012 (Fot. StockFood / Free)

Okładka
Tak wygląda nasza czerwcowa okładka!

Frajda czerwcowa
W truskawkowym torciku również króluje biel i czerwień - ale z delikatną nutą różowego kremu. Jak znalazł na Dzień Dziecka oraz na popularne imieniny - Piotra, Pawła, Jana, Marii lub Alicji. Pozdrawiamy też wszystkie Klotyldy (3 czerwca), Laurentych (6 czerwca), Wyszemirów (12 czerwca) i Agrypiny (23 czerwca).

W przerwie meczu
Tomasz Leśniak, kucharz polskiej reprezentacji zaprasza fanów piłki nożnej na małą przekąskę. Dla wyczerpanych intensywnym kibicowaniem. Na zdjęciu: satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych.

Tomatowa zupa i szklanka mleka
Tomasz Wołek o tym, jak kiedyś jadali piłkarze, o zupie pomidorowej z wódką i o tym, jak imprezowanie wpływa na kondycję sportowca.

Dzikie jedzenie
Dr Łukasz Łuczaj zaprasza na warsztaty dzikiego gotowania i uczy jeść ślaz, malwę, tatarak, liście babki i korzenie łopianu. Podobno mrówki i świerszcze też są niezłe! Na zdjęciu: egipska zupa melokhia z jutą warzywną i królikiem.

Parfait aux fraises des bois
Jak zrobić deser perfekcyjny, czyli poziomkowe parfait, uczy Małgorzata Marchewka

La dolce vita w ogrodzie
Jamie Oliver i barbecue nieco dziwne, bo w stylu włoskim. W menu szaszłyki z owoców morza, pieczona wołowina z rukolą i grillowane brzoskwinie. Do popicia - campari.

Kwiat kalafiora
Kalafior w sałatce, kalafior w zupie. Poleca Bolesław Dubowski, bloger i współwłaściciel warszawskiej restauracji Rozpusta.

Gwarancja smaku - poznaj swój ser
Agnieszka Kręglicka zaprasza na Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych. Spotkajmy się 1-3 czerwca w Lidzbarku Warmińskim!

Pod flagą biało-zieloną
Tym razem nie chodzi o barwy narodowe Walii czy Andaluzji, tylko o szparagi. Białe albo zielone, do wyboru - wszak sezon w pełni! Zaprasza Tomek Woźniak.

Ekspres Błażeja
Tym razem nasz Kucharz Roku 2011, Błażej Gruszczyński, przyrządza dla was sztufadę wołową w sosie z piwa z pokrzywami

Co jedzą lalki
Lalki, misie i samochodziki wygrzebane na strychu albo zrobione własnoręcznie, ze ścinków, resztek włóczki, starych puszek. Myśleliście, że nic nie jedzą? Ależ jedzą, i to całkiem smacznie - tylko nigdy ich na tym nie przyłapaliście! Panna przytulanka, którą widzicie na zdjęciu, uwielbia panna cottę...

Królowa słońca
Miechunka peruwiańska, owoc pyszny, choć niepozorny. Wrzucamy ją do ciasta, robimy konfiturę i czatnej.

Niech żyją warzywa!
Dlaczego Włosi kochają warzywa i jak zrobić najlepszy sos pomidorowy na świecie - opowiada Tessa Capponi-Borawska. Dodatkowo przepis na risotto z groszkiem i minestrone z młodych jarzyn.

O czekoladzie i rewolucji
Burzliwa dyskusja o słodyczach, czyli Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk. Tadeusz piecze ciastka czereśniowe i truskawkowe, a Marek dopasowuje do nich katalońską cavę.

Pułapka w kieliszku
Ewa Wieleżyńska o wadach wina. Czym pachnie, a raczej śmierdzi wino korkowe? Co to jest "redukcja", "lotna kwasowość" i "brett"?

Kultura jedzenia i jedzenie w kulturze
Ludwik Lewin o diecie starożytnych Rzymian i o tym, jak jadano w średniowieczu.