Majowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Maj 2012 (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Okładka
Tym razem gratka dla fanów smaków ostrych (ryby plus chilli), słodko-kwaśnych w ciastach z rabarbarem oraz egzotycznych - mamy aż dwa materiały z Afryki!

Jedz, jedz, jedz na ulicach!
Czasami trzeba przegryźć coś w biegu i pognać dalej - Dominika kończy bajgla z łososiem, siedząc na chodniku przy ulicy Świętokrzyskiej w Warszawie.

Jadłem u angolskiego biskupa
Mirosław Wlekły i jego wrażenia z rowerowej eskapady przez Angolę. Dowiecie się m.in., jak smakuje rybne calulú, specjał z Afryki południowo-zachodniej.
Czytaj: Kuchnia z Angoli

Słodkie wcielenia kwaśnej łodygi
Rabarbar dla wszystkich, którzy patrzą na świat przez różowe okulary. Na zdjęciu ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym, ale mamy też inne specjały!
Czytaj: 3 ciasta z rabarbarem i muffinki

Zielona skrzynka
Kolejny odcinek Gwarancji Smaku: ekologiczne warzywa prosto od rolnika dowiezie wam do domu firma Vegebox. Plus przepis na zupę z musztardowca.

Safari łakomczuchów
RPA i jej mieszanka kulturowo-kulinarna: trochę Afryki, nieco Azji, Irlandia i Niderlandy. Tygiel smaków (bardzo zacnych). Na zdjęciu sosaties: korzenne szaszłyki jagnięce z suszonymi morelami. Pycha!

Orkiszowa alternatywa
Jak upiec chleb z orkiszowej mąki i zrobić orkiszowe pierogi faszerowane kaszą gryczaną i twarogiem podpowiada Janusz Balas z hotelu spa Jabłoń na Mazurach niedaleko Piszu.

Pokonać smoka
Pitaja, pitahaya, smoczy owoc? Czym się to je?

Zdrowo pomieszane
Tomek Woźniak i najnowsze pomysły na niebanalne, zdrowe i lekkie dania. Zajadamy się pysznymi owocami i warzywami, od czasu do czasu dorzucając do nich krewetkę, kawałek ryby albo mięsa. Idealne obiadki na upały!
Czytaj: Sałatki: Zdrowo pomieszane

Poulet au citron
Czyli kurczak nadziewany cytrynami. Lekcję francuskiego (gotowania) prowadzi Małgosia Marchewka. Kurs obrazkowy, krok po kroku. To naprawdę łatwe!

Woda i ogień
Czyli ryby i małże z dodatkiem chilli - dla wszystkich, którzy lubią ostrą jazdę! Na zdjęciu: Dorada w pergaminie, pieczona z imbirem, trawą cytrynową i - oczywiście - chilli.

Ekspres Błażeja
Nasz Kucharz Roku 2011, Błażej Gruszczyński, przyrządził dla was stek z polędwicy ze szparagami i sosem z mango. Zaskakująco ciekawe połączenie smaków...

Smaki w glinie wypalone
Niezwykłe odkrycie archeologów - doskonale czytelne przepisy kulinarne zanotowane pismem klinowym na glinianych tabliczkach. Jeśli chcecie wiedzieć, jak przyrządzano "ptaka na święto Timru" w pałacu króla Zimri-Lima w Mezopotamii - poczytajcie!

Recepta na długowieczność
Dlaczego ludzie w toskańskim Campodimele żyją bardzo długo i są szczęśliwi - wyjaśnia Tessa Capponi-Borawska. Plus przepisy na placek z ricottą, pieczoną cukinię i spaghetti z kurczakiem.

Spór o gwiazdki
Czyli Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk dyskutują o dobrych i kiepskich restauracjach. Tadeusz gotuje (na zdjęciu widzicie jego szafranowe naleśniki ze szparagami - cudo!), Marek dobiera wino - sauvignon blanc będzie w sam raz.

Niezbędne bąbelki
Ewa Wieleżyńska o szampanach. Tych z Szampanii, czyli prawdziwych, i tych nieprawdziwych, ale też pysznych - hiszpańskich cavach, włoskiej franciacorcie, francuskich cremantach.