Smacznego czytania!

Alexis Soyer, "The Chef at War" (Fot. źrodło: www.cb-smith.com)

Alexis Soyer, "The Chef at War"
Zapomniany wiktoriański "celebrity chef" Alexis Soyer urodził się we Francji, ale po wielu młodzieńczych perypetiach trafił do prestiżowego Reform Club w Londynie, w którym zreformował kuchnię i sposób gotowania. Wprowadził nowe technologie: piece, lodówki. Jego nowoczesna kuchnia stała się wręcz atrakcją turystyczną. Soyer angażował się też w działalność charytatywną. W 1847 roku podczas wielkiego głodu wyruszył do Irlandii, aby wydawać zupy ubogim. Kucharz wynalazł także kuchnię polową dla brytyjskiej armii. W książce "The Chef at War" opisuje właśnie swoje perypetie z wojny krymskiej, na którą wyruszył, aby podnieść jakość żywienia angielskich żołnierzy.
Fot. źrodło: www.cb-smith.com

Hannah Glasse, "Everlasting Syllabub and the Art of Carving"
Nazwana przez Clarissę Dickson Wright "pierwszą domową boginią", Hannah Glasse, pisała o prowadzeniu domu i gotowaniu w sposób przystępny i nieskomplikowany. Zasłynęła książką "The Art of Cookery" (1747). W tym małym zbiorze z kolei znajdziecie łatwe receptury na typowe brytyjskie dania. Jest też pierwszy odnotowany w angielskiej książce przepis na curry.

M.F.K. Fisher, "Love in a Dish and Other Pieces"
Wybór mniej znanych esejów najwybitniejszej amerykańskiej pisarki kulinarnej. Anegdoty, osobiste historyjki, notki o kulturze jedzenia przeplatają się u niej z niezapomnianymi przepisami.

Elizabeth David, "A Taste of the Sun"
To krótki wstęp do pisarstwa kulinarnego słynnej brytyjskiej autorki. Elizabeth David zmieniła sposób patrzenia Brytyjczyków na jedzenie, wprowadzając powojenne pokolenia w świat kuchni śródziemnomorskiej. Ta książka jest zbiorem letnich przepisów: angielskich, włoskich i francuskich. Można się z niej również dowiedzieć co nieco o historii i kulturze kulinarnej tych trzech krajów.

Agnes Jekyll, "A Little Dinner Before the Play"
Zbiór tekstów, które ukazywały się w latach 20. w The Times. Jekyll, brytyjska artystka, bywalczyni i filantropka, z wyjątkową lekkością opisywała jedzenie i związane z nim historie. Radziła jak przygotować zimowy piknik albo szybką kolację przed wypadem do teatru.

Charles Lamb, "A Dissertation Upon Roast Pig & Other Essays"
Brytyjski prozaik i poeta pisywał nie tylko o Szekspirze. Tytułowy esej zaczerpnięto z jego najbardziej znanego zbioru "Essays of Elia". Z historii Lamba wyłania się niezwykle ciekawy opis XIX-wiecznej Anglii. Autor opisuje choćby głodujących londyńskich kominiarzy czy pewne przyjęcie brytyjskiej socjety.