Walentynki. Oryginalne afrodyzjaki ze świata

Anna Wrońska
Wiemy, że truskawki, czekolada i owoce morza. Ale żeby grochówka czy mleko wielbłądzie? Zobaczcie jakie afrodyzjaki stosują inne kultury by wzbudzić miłość.
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Egipt

Napój asser roman

Pod tą poetyczną nazwą kryje się mieszanina z miąższu dwóch granatów zmiksowanych z łyżeczką wody różanej, 300 ml lodowatej wody, sokiem z 1/2 cytryny i odrobiną miodu do smaku. Napój ten najlepiej smakuje, jeśli go dobrze schłodzisz. Dla niej i dla niego, podobno działa świetnie.

1
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Chiny

Zupa z gniazda jerzyka

(zbudowanego z glonów) dla kobiet oziębłych lub nierozbudzonych seksualnie. Wzmaga pożądanie i zwiększa ukrwienie żeńskich narządów płciowych. To rewelacyjne działanie jest skutkiem wysokiej zawartości fosforu. Gniazda jerzyków można czasami dostać w sklepach z żywnością orientalną.

2
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Kraje arabskie

Mleko wielbłądzie

Arabowie, którzy kochają wszystko, co słodkie, wielką moc przypisują mleku wielbłądziemu ze sporym dodatkiem miodu i świeżych, bardzo słodkich daktyli. Mleko wielbłądzie bywa w sklepach orientalnych i ze zdrową żywnością. Uwaga: nie należy przekraczać 15 mg mleka na kilogram wagi ciała!

3
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Indie

Grochówka

z czterech części przemacerowanego grochu włoskiego (cieciorki), jednej części miodu, jednej części utartej cebuli i czterech części wody. Wszystko to gotuje się na wolnym ogniu około godziny, potem cedzi, klaruje i podaje z warzywami. Według Ananga Ranga, czyli hinduskiej "Sztuki kochania", zupę należy jeść codziennie rano.

4
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Jamajka

Bananowy nektar

Osiem bananów należy upiec w skórkach do miękkości w temp. 150 stopni. Miąższ można wyrzucić - ważna jest wewnętrzna strona skórki. Należy wszystko z niej zeskrobać, dodać nieco przyprawy allspice z Jamajki i 50 g melasy. Do takiej papki wlewa się łyżkę wody i rozpuszcza, podgrzewając na malutkim ogniu.

5