Walentynki. Oryginalne afrodyzjaki ze świata

Anna Wrońska
Owoc granatu, afrodyzjaki

Owoc granatu, afrodyzjaki (Fot. Shutterstock)

Wiemy, że truskawki, czekolada i owoce morza. Ale żeby grochówka czy mleko wielbłądzie? Zobaczcie jakie afrodyzjaki stosują inne kultury by wzbudzić miłość.
1 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Egipt

Napój asser roman

Pod tą poetyczną nazwą kryje się mieszanina z miąższu dwóch granatów zmiksowanych z łyżeczką wody różanej, 300 ml lodowatej wody, sokiem z 1/2 cytryny i odrobiną miodu do smaku. Napój ten najlepiej smakuje, jeśli go dobrze schłodzisz. Dla niej i dla niego, podobno działa świetnie.

2 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Chiny

Zupa z gniazda jerzyka

(zbudowanego z glonów) dla kobiet oziębłych lub nierozbudzonych seksualnie. Wzmaga pożądanie i zwiększa ukrwienie żeńskich narządów płciowych. To rewelacyjne działanie jest skutkiem wysokiej zawartości fosforu. Gniazda jerzyków można czasami dostać w sklepach z żywnością orientalną.

3 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Kraje arabskie

Mleko wielbłądzie

Arabowie, którzy kochają wszystko, co słodkie, wielką moc przypisują mleku wielbłądziemu ze sporym dodatkiem miodu i świeżych, bardzo słodkich daktyli. Mleko wielbłądzie bywa w sklepach orientalnych i ze zdrową żywnością. Uwaga: nie należy przekraczać 15 mg mleka na kilogram wagi ciała!

4 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Indie

Grochówka

z czterech części przemacerowanego grochu włoskiego (cieciorki), jednej części miodu, jednej części utartej cebuli i czterech części wody. Wszystko to gotuje się na wolnym ogniu około godziny, potem cedzi, klaruje i podaje z warzywami. Według Ananga Ranga, czyli hinduskiej "Sztuki kochania", zupę należy jeść codziennie rano.

5 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Afrodyzjaki. Jamajka

Bananowy nektar

Osiem bananów należy upiec w skórkach do miękkości w temp. 150 stopni. Miąższ można wyrzucić - ważna jest wewnętrzna strona skórki. Należy wszystko z niej zeskrobać, dodać nieco przyprawy allspice z Jamajki i 50 g melasy. Do takiej papki wlewa się łyżkę wody i rozpuszcza, podgrzewając na malutkim ogniu.