Kuchnia przyszłości - spod lasera

red.
Deser korona

Deser korona (fot.: www.astarism.co.uk)

Zobaczcie co się dzieje gdy kucharz bawi się laserem.
1 z 5
fot.: www.astarism.co.uk
fot.: www.astarism.co.uk

Miłość, wróżby, ciasta i ciasteczka.

Nie wiadomo czy jeść, czy wystarczy patrzeć. Ta przepiękna korona to jedna z sześciu propozycji jakie zostaną podane podczas "Eat Rich or Die Trying". W środku deseru znajdziemy aromatyczny mus czekoladowy z chilli, ozdobiony skórką cytrusową, całość otoczona jest pięknie zdobionym herbatnikiem.

Słodkie przyjęcie przygotują cukiernicy Teatime Productions, The Curious Confectioner i Andrew Stellitano. Myślą przewodnią wydarzenia jest miłość. Podane zostaną tradycyjne desery, przygotowane w wyrafinowany sposób. Składniki zostały tak dobrane aby pobudzić zmysły, zwłaszcza smak umami. Wszystkie te pyszności będzie można zdegustować 11 lutego, cena to 45 funtów. To pierwsza z serii sezonowych, kulinarnych imprez organizowana w Kemistry Gallery w Londynie.

 



2 z 5
fot.: www.astarism.co.uk
fot.: www.astarism.co.uk

Jedz bogato, albo zgiń próbując

Goście "Eat Rich or Die Trying" będą delektować się także najdroższą babeczką świata. Jedną z takich babeczk zlicytowano za 3000 funtów. Jej wierzchnia warstwa ozdobiona jest laserowo wyciętym wzorem. Projekt i składniki dobrano na podstawie XVII wiecznych, wiktoriańskiej receptur. Babeczka została przygotowana z wyrafinowanych składników, owinięta jest delikatnym listkiem platyny, a do zrobienia ciasta użyto wody święconej z Lourdes i wysoko cenionego cukru pochodzącego z wydzieliny kaszalota. Jego twórcą jest 25-letni Andrew Stellitano projektant luksusowej żywności.

deser
fot.: www.astarism.co.uk



Przy tworzeniu tych deserów Andrew Stellitano wzorował się na majestatycznym bankiecie jaki wydano na cześć królowej Elżbiety I w Kenilworth w 1575 roku. Upieczone ciasteczka układane są tak by przypominały barokowe ogrody. Także nadzienie jest istotne, ozdobiono je roślinami i kwiatami które w nim rosły.

3 z 5
fot.: www.astarism.co.uk
fot.: www.astarism.co.uk

Nachosy

Kucharz Andrew Stellitano poświęca się nie tylko deserom, w swojej twórczości dotyka wielu dziedzin. Dzięki pomysłowości i oryginalnemu połączeniu rożnych wpływów tworzy niezwykłe dzieła. Z meksykańskich nachos totopos przy pomocy lasera kucharz wyciął kwiatowy motyw, znany z torebek francuskiej firmy Louis Vuitton.

ciasteczka
fot.: www.astarism.co.uk



4 z 5
fot.: www.astarism.co.uk
fot.: www.astarism.co.uk

Szynka iberyjska

Sztuka kulinarna ma rożne oblicza. Wspomniany kucharz ma w swoim dorobku także kontrowersyjne realizacje jak Gráfico Jamón Ibérico. Na powierzchni iberyjskiej szynki wypalono laserem nieregularny wzór przypominający denim.

5 z 5
fot.: www.astarism.co.uk
fot.: www.astarism.co.uk

Drukowany makaron

Dla tych którzy lubią czytać przy jedzeniu Andrew Stellitano przygotował ręcznie robiony makaron z wypaloną na powierzchni treścią sonetu. Można jeść i czytać nie odrywając wzroku z talerza. To realna konkurencja dla makaronu literki.

Więcej na ten temat: desery, kuchnia