Kuchnia przyszłości - spod lasera
Deser korona (fot.: www.astarism.co.uk)
Miłość, wróżby, ciasta i ciasteczka.
Nie wiadomo czy jeść, czy wystarczy patrzeć. Ta przepiękna korona to jedna z sześciu propozycji jakie zostaną podane podczas "Eat Rich or Die Trying". W środku deseru znajdziemy aromatyczny mus czekoladowy z chilli, ozdobiony skórką cytrusową, całość otoczona jest pięknie zdobionym herbatnikiem.
Słodkie przyjęcie przygotują cukiernicy Teatime Productions, The Curious Confectioner i Andrew Stellitano. Myślą przewodnią wydarzenia jest miłość. Podane zostaną tradycyjne desery, przygotowane w wyrafinowany sposób. Składniki zostały tak dobrane aby pobudzić zmysły, zwłaszcza smak umami. Wszystkie te pyszności będzie można zdegustować 11 lutego, cena to 45 funtów. To pierwsza z serii sezonowych, kulinarnych imprez organizowana w Kemistry Gallery w Londynie.
Jedz bogato, albo zgiń próbując
Goście "Eat Rich or Die Trying" będą delektować się także najdroższą babeczką świata. Jedną z takich babeczk zlicytowano za 3000 funtów. Jej wierzchnia warstwa ozdobiona jest laserowo wyciętym wzorem. Projekt i składniki dobrano na podstawie XVII wiecznych, wiktoriańskiej receptur. Babeczka została przygotowana z wyrafinowanych składników, owinięta jest delikatnym listkiem platyny, a do zrobienia ciasta użyto wody święconej z Lourdes i wysoko cenionego cukru pochodzącego z wydzieliny kaszalota. Jego twórcą jest 25-letni Andrew Stellitano projektant luksusowej żywności.
fot.: www.astarism.co.uk
Przy tworzeniu tych deserów Andrew Stellitano wzorował się na majestatycznym bankiecie jaki wydano na cześć królowej Elżbiety I w Kenilworth w 1575 roku. Upieczone ciasteczka układane są tak by przypominały barokowe ogrody. Także nadzienie jest istotne, ozdobiono je roślinami i kwiatami które w nim rosły.
Nachosy
Kucharz Andrew Stellitano poświęca się nie tylko deserom, w swojej twórczości dotyka wielu dziedzin. Dzięki pomysłowości i oryginalnemu połączeniu rożnych wpływów tworzy niezwykłe dzieła. Z meksykańskich nachos totopos przy pomocy lasera kucharz wyciął kwiatowy motyw, znany z torebek francuskiej firmy Louis Vuitton.
fot.: www.astarism.co.uk
Szynka iberyjska
Sztuka kulinarna ma rożne oblicza. Wspomniany kucharz ma w swoim dorobku także kontrowersyjne realizacje jak Gráfico Jamón Ibérico. Na powierzchni iberyjskiej szynki wypalono laserem nieregularny wzór przypominający denim.
Drukowany makaron
Dla tych którzy lubią czytać przy jedzeniu Andrew Stellitano przygotował ręcznie robiony makaron z wypaloną na powierzchni treścią sonetu. Można jeść i czytać nie odrywając wzroku z talerza. To realna konkurencja dla makaronu literki.