Niezbędne składniki
Apetyczne kompozycje z mąki, jajek, masła (fot. minkmgmt.com)
Książka kucharska
Szwedzki fotograf, Carl Kleiner na zlecenie firmy IKEA, w mistrzowski sposób sfotografował przygotowane produkty i smakowite wypieki. Tak powstały ilustracje do nowej książki kucharskiej "Hembakat är Bäst" czyli "Najlepsze jest domowej roboty". Dobra wiadomość jest taka, że książka jest dostępna w dziele kuchni w sklepach Ikea. Zła, że można ją znaleźć tylko w Szwecji.
fot. Carl Kleiner
Książka kucharska
Książka zawiera 30 przepisów tradycyjnych szwedzkich wypieków jak Nationaldagsbakelser, Rulltårta, czy Ruts hästskor. Stylizacją potraw zajęła się Evelina Bratell. Składniki zostały uformowane w kupki, bryły geometryczne, przez co pobudzają wyobraźnie i przywodzą kosmiczno - urbanistyczne myśli.
fot. Carl Kleiner
Książka kucharska
Fotograf Carl Kleiner pokazuje niezwykłe spojrzenie na to co kryje się pod hasłem 200g cukru, 3 jajka. Przygotowanie do pieczenia zostało pokazane w zachwycający sposób. Więcej zdjęć artysty znajdziecie na stronie minkmgmt.com
fot. Carl Kleiner
Książka kucharska
W książce kucharskiej zamieszczono także niezwykłe zdjęcia porcelany. Podobnie jak meble ze szwedzkiej firmy, układy naczyń są proste, symetryczne, estetyczne. Pomimo oszczędnej gamy kolorów i minimalistycznej kompozycji zdjęcia prezentują się zachwycająco.
Książka kucharska
Fotografowanie jedzenia, porcelany i sprzęty kuchennego jest wdzięcznym i inspirującym tematem. Zachęcamy do prób i błędów i prezentowania waszych fotografii na blogu w magazynie kuchnia.
Książka kucharska
Także układanie sztućców i zastawy fotograf z Carl Kleiner podniósł do rangi sztuki. Porcelana na jego zdjęciach ułożona jest symetrycznie i zupełnie nie przypomina tradycyjnego nakrycia stołu.