Wiosenne przysmaki

aw
Pierwiosnki

Pierwiosnki (Inka Wrońska)

Najpierw był długi spacer w poszukiwaniu pierwszych oznak wiosny. Potem - pomysły na pyszne wiosenne dania. Wypróbujcie koniecznie!
1 z 8
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki

Krem z zielonej herbaty

Składniki:

  • 6 łyżek zielonej herbaty liściastej
  • 1 niepełna szklanka (225 ml) mleka
  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotujemy! Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut. Przecedzamy do garnka, dodajemy żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Musem napełniamy szklaneczki, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Można ozdobić połówkami winogron i listkami mięty.

Zdjęcie NatVita Zielona herbata Sencha BIO 100g Zdjęcie Ronnefeldt Zielona herbata Jasmin Xian Yu 100g Zdjęcie Vision Zielona herbata
NatVita Zielona herbata Sen... Ronnefeldt Zielona herbata ... Vision Zielona herbata
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 8
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki

Masło tymiankowo-czosnkowe

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag miękkiego masła
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę, rozcieramy z solą. Przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Z masy formujemy wałeczek i zawijamy go w pergamin. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy jako dodatek do befsztyków oraz jako ziołowe masełko do pieczywa. Stopionym masłem można także polewać gotowane warzywa.

Zdjęcie FISKARS Praska do czosnku 858124 Zdjęcie Ibili Wyciskacz do czosnku 665 Zdjęcie Lurch Wyciskacz do czosnku 00010271
FISKARS Praska do czosnku 8... Ibili Wyciskacz do czosnku 665 Lurch Wyciskacz do czosnku ...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 8
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki

Ziołowy omlet

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki posiekanego estragonu,
  • po 1 łyżce posiekanych szczypiorku i natki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 12-15 dag świeżego twarożku koziego

 

Sposób przygotowania:

Mieszamy trzepaczką jajka z ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wlewamy połowę masy omletowej, smażymy, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posypujemy połową pokruszonego koziego serka. Przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną. Identycznie przygotowujemy drugi omlet. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Zdjęcie Patelnia Fissler Special 4750036100 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960482 Zdjęcie TESCOMA PATELNIA PRESTO 594124
Patelnia Fissler Special 47... Tefal Patelnia A1960482 TESCOMA PATELNIA PRESTO 594124
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 8
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki

Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym

Składniki:

  • 1,5 szklanki liści natki
  • 1/2 szklanki świeżego tymianku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki posiekanych, uprażonych orzechów piniowych lub włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Oraz:

  • 30 dag makaronu (najlepiej wstążek)
  • sól
  • nieco oliwy
  • ew. 1 nieduży oscypek

 

Sposób przygotowania:

Miksujemy na gładką pastę natkę, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy oliwę. Gdy sos będzie gładki, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem (można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać około tygodnia w lodówce). Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy, podajemy z zielonym sosem. Można posypać startym na grube wióry oscypkiem.

Zdjęcie Biowin 320001 Zdjęcie IMPERIA IM-100 Zdjęcie kilo Zestaw do robienia makaronu - 6 części K7
Biowin 320001 IMPERIA IM-100 kilo Zestaw do robienia mak...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 8
Inka Wrońska, Łukasz Zandecki
Inka Wrońska, Łukasz Zandecki

Rzodkiewki w sosie estragonowym

Składniki:

  • 1/4 szklanki posiekanych szalotek
  • 6 łyżek zimnego masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego estragonu
  • 30 rzodkiewek (najlepiej z ogonkami)
  • sól, czarny pieprz, gruboziarnista sól morska

 

Sposób przygotowania:

W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy szalotki na średnim ogniu. Wlewamy wino i gotujemy, aż połowa odparuje. Zmniejszamy ogień do minimum, powoli, stale mieszając, dodajemy po kawałeczku pozostałe zimne masło, pamiętając, że kolejny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni połączy się z sosem. Następnie dodajemy sok cytrynowy, estragon, sól i pieprz. Sosem polewamy rzodkiewki. Obok stawiamy miseczkę z gruboziarnistą solą morską.

6 z 8
Inka Wrońska, Łukasz Zandecki
Inka Wrońska, Łukasz Zandecki

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 15 dag cukru
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania

 

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

 

Kruszonka:

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy (1,6 g)

 

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę (o średnicy 28 cm). Na cieście kładziemy rabarbar i posypujemy cukrem. Robimy kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posypujemy kruszonką, ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

7 z 8
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki

Pieczona ryba na zielono

Składniki:

  • 1,5 kg grubej soli morskiej
  • 5-6 białek
  • 2 (po 50-70 dag) pstrągi (oczyszczone)
  • 8 gałązek natki
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 cienkie plasterki cytryny

 

Zielony sos:

  • 1 cytryna
  • po 1/4 szklanki posiekanych: selera naciowego, ogórka i natki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
  • 3 spore garści rukoli

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy rybę: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mieszamy sól z białkami na ziarnistą pastę (jeśli trzeba, dodajemy jeszcze jedno białko). Na blachę wysypujemy półcentymetrową warstwę tej mieszaniny. Do każdej ryby wkładamy po 2 gałązki natki i jedną tymianku oraz po 2 plasterki cytryny. Ryby kładziemy na soli, posypujemy resztą soli i pieczemy 20 minut. Odkładamy na 10 minut. W tym czasie robimy zielony sos: wykrawamy fileciki z cytryny, tniemy je na kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Rozbijemy skorupę solną na rybach i ostrożnie zdejmujemy z nich skórę, a potem usuwamy ości. Cedzimy przez sitko sos, płynem polewamy rukolę, a zieloną mieszaninę, która pozostanie na sitku, układamy na kawałkach ryb. Podajemy od razu po przygotowaniu.

8 z 8
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki
Inka Wrońska, Arkadiusz Ścichocki

Sałata lodowa z bekonem

Sos:

  • 1,5 szklanki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
  • szczypta chilli (mogą być płatki)
  • 10-15 dag sera z niebieską pleśnią
  • ew. maślanka

 

Oraz:

  • 25 dag wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach
  • 1 spora główka sałaty lodowej
  • 1/2 białej cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka

 

Sposób przygotowania:

Robimy sos: łączymy majonez z sokiem cytrynowym, pieprzem i chilli, dodajemy ser, miksujemy. Jeśli sos wychodzi za gęsty, rozcieńczamy go maślanką. Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki i wysmażamy na chrupko na suchej patelni. Zdejmujemy, osączamy z tłuszczu. Na talerzach rozkładamy liście sałaty, skrapiamy sosem majonezowym, posypujemy boczkiem i cebulą.

Więcej na ten temat: kwiaty, wiosna, zielono na talerzu