Wiosenne przysmaki
Pierwiosnki (Inka Wrońska)
Krem z zielonej herbaty
Składniki:
- 6 łyżek zielonej herbaty liściastej
- 1 niepełna szklanka (225 ml) mleka
- 450 ml śmietanki kremówki
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotujemy! Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut. Przecedzamy do garnka, dodajemy żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Musem napełniamy szklaneczki, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Można ozdobić połówkami winogron i listkami mięty.
NatVita Zielona herbata Sen... | Ronnefeldt Zielona herbata ... | Vision Zielona herbata |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Masło tymiankowo-czosnkowe
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 dag miękkiego masła
- 3 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę, rozcieramy z solą. Przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Z masy formujemy wałeczek i zawijamy go w pergamin. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy jako dodatek do befsztyków oraz jako ziołowe masełko do pieczywa. Stopionym masłem można także polewać gotowane warzywa.
FISKARS Praska do czosnku 8... | Ibili Wyciskacz do czosnku 665 | Lurch Wyciskacz do czosnku ... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ziołowy omlet
Składniki:
- 5 jajek
- 2 łyżki posiekanego estragonu,
- po 1 łyżce posiekanych szczypiorku i natki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 2 łyżki masła
- 12-15 dag świeżego twarożku koziego
Sposób przygotowania:
Mieszamy trzepaczką jajka z ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wlewamy połowę masy omletowej, smażymy, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posypujemy połową pokruszonego koziego serka. Przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną. Identycznie przygotowujemy drugi omlet. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Patelnia Fissler Special 47... | Tefal Patelnia A1960482 | TESCOMA PATELNIA PRESTO 594124 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Makaron z sosem tymiankowo-pietruszkowym
Składniki:
- 1,5 szklanki liści natki
- 1/2 szklanki świeżego tymianku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki posiekanych, uprażonych orzechów piniowych lub włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Oraz:
- 30 dag makaronu (najlepiej wstążek)
- sól
- nieco oliwy
- ew. 1 nieduży oscypek
Sposób przygotowania:
Miksujemy na gładką pastę natkę, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy oliwę. Gdy sos będzie gładki, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem (można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać około tygodnia w lodówce). Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy, podajemy z zielonym sosem. Można posypać startym na grube wióry oscypkiem.
Biowin 320001 | IMPERIA IM-100 | kilo Zestaw do robienia mak... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Rzodkiewki w sosie estragonowym
Składniki:
- 1/4 szklanki posiekanych szalotek
- 6 łyżek zimnego masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego estragonu
- 30 rzodkiewek (najlepiej z ogonkami)
- sól, czarny pieprz, gruboziarnista sól morska
Sposób przygotowania:
W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy szalotki na średnim ogniu. Wlewamy wino i gotujemy, aż połowa odparuje. Zmniejszamy ogień do minimum, powoli, stale mieszając, dodajemy po kawałeczku pozostałe zimne masło, pamiętając, że kolejny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni połączy się z sosem. Następnie dodajemy sok cytrynowy, estragon, sól i pieprz. Sosem polewamy rzodkiewki. Obok stawiamy miseczkę z gruboziarnistą solą morską.
Ciasto rabarbarowe z kruszonką
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 15 dag cukru
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
Kruszonka:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki
- 1 cukier waniliowy (1,6 g)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę (o średnicy 28 cm). Na cieście kładziemy rabarbar i posypujemy cukrem. Robimy kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posypujemy kruszonką, ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Pieczona ryba na zielono
Składniki:
- 1,5 kg grubej soli morskiej
- 5-6 białek
- 2 (po 50-70 dag) pstrągi (oczyszczone)
- 8 gałązek natki
- 2 gałązki tymianku
- 4 cienkie plasterki cytryny
Zielony sos:
- 1 cytryna
- po 1/4 szklanki posiekanych: selera naciowego, ogórka i natki
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
- 3 spore garści rukoli
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rybę: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mieszamy sól z białkami na ziarnistą pastę (jeśli trzeba, dodajemy jeszcze jedno białko). Na blachę wysypujemy półcentymetrową warstwę tej mieszaniny. Do każdej ryby wkładamy po 2 gałązki natki i jedną tymianku oraz po 2 plasterki cytryny. Ryby kładziemy na soli, posypujemy resztą soli i pieczemy 20 minut. Odkładamy na 10 minut. W tym czasie robimy zielony sos: wykrawamy fileciki z cytryny, tniemy je na kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Rozbijemy skorupę solną na rybach i ostrożnie zdejmujemy z nich skórę, a potem usuwamy ości. Cedzimy przez sitko sos, płynem polewamy rukolę, a zieloną mieszaninę, która pozostanie na sitku, układamy na kawałkach ryb. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Sałata lodowa z bekonem
Sos:
- 1,5 szklanki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
- szczypta chilli (mogą być płatki)
- 10-15 dag sera z niebieską pleśnią
- ew. maślanka
Oraz:
- 25 dag wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach
- 1 spora główka sałaty lodowej
- 1/2 białej cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka
Sposób przygotowania:
Robimy sos: łączymy majonez z sokiem cytrynowym, pieprzem i chilli, dodajemy ser, miksujemy. Jeśli sos wychodzi za gęsty, rozcieńczamy go maślanką. Plastry boczku kroimy na mniejsze kawałki i wysmażamy na chrupko na suchej patelni. Zdejmujemy, osączamy z tłuszczu. Na talerzach rozkładamy liście sałaty, skrapiamy sosem majonezowym, posypujemy boczkiem i cebulą.