Bezalkoholowe wersje znanych koktajli

aw
Fajne propozycje virgin-drinków dla tych gości, którzy przyjadą na imprezę samochodem. Wyglądają identycznie, jak te klasyczne, alkoholowe, a dla kierowców są absolutnie bezpieczne.
Fot. Shutterstock/Piotr Marcinski Fot. Shutterstock/Piotr Marcinski

(Bez)krwawa Mary

200 ml świeżo wyciśniętego soku pomidorowego

2 posiekane dymki

sok z 1 cytryny

po pół łyżeczki tabasco i sosu Worcestershire

kilka kostek lodu

 

Do dekoracji:

łodyga selera naciowego

 

Miksujemy składniki drinka, wlewamy do wysokiej szklanki, do środka wkładamy łodygę selera.

1
Fot. Shutterstock/Christos Siatos Fot. Shutterstock/Christos Siatos

Pinacolada

60 ml soku ananasowego

60 ml śmietanki kokosowej

szklanka kostek lodu

 

Do dekoracji:

kawałek ananasa, ew. wisienka maraschino

 

Blender napełniamy lodem, wlewamy sok ananasowy i śmietankę, łączymy, mocno wstrząsając shakerem. Wlewamy do schłodzonego kieliszka, dekorujemy kawałkiem ananasa i ew. wisienką.

2
Fot. Shutterstock/Igor Klimov Fot. Shutterstock/Igor Klimov

Mojito

szklanka pokruszonego lodu

1/2 szklanki lemoniady lub piwa imbirowego

1/4 szklanki soku jabłkowego

1 łyżeczka brązowego cukru

10 listków świeżej mięty

1 limonka

 

Cukier rozgniatamy z 5 listkami mięty, dodając nieco soku jabłkowego. Wlewamy resztę soku jabłkowego, lemoniadę i sok z 1/2 limonki. Wkładamy resztę mięty,  wlewamy do szklanki z pokruszonym lodem, wrzucamy drugą połówkę limonki pokrojoną na ćwiartki.

3
Fot. Shutterstock/Elena Elisseeva Fot. Shutterstock/Elena Elisseeva

Margarita

60 ml syropu cukrowego (cukier i woda w proporcji 1:1)

30 ml soku z limonki

30 ml soku z pomarańczy

szklanka kostek lodu

 

Do dekoracji:

Cząstka limonki

 

Składniki drinka wlewamy do shakera z lodem, energicznie mieszamy, cedzimy do kieliszka. Można też zmiksować w blenderze płynne składniki z pokruszonym lodem. Dekorujemy cząstką limonki.

4
Fot. Shutterstock/APavlov Fot. Shutterstock/APavlov

Mimosa

1/2 łyżeczki cukru

1/4 szklanki zimnego soku pomarańczowego

1/4 szklanki soku żurawinowego

150 ml soku z białych winogron

1 plasterek pomarańczy

 

Miksujemy w blenderze cukier i sok pomarańczowy - sok powinien się spienić. Do każdej z 4 szklanek wlewamy po 2 łyżki soku z żurawin, potem sok pomarańczowy z cukrem, na koniec zimny sok z winogron. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

5
Więcej na ten temat: bez alkoholu, koktajl, mocktail, virgin-drink