Bezalkoholowe wersje znanych koktajli
(Bez)krwawa Mary (Fot. Shutterstock/Piotr Marcinski)
(Bez)krwawa Mary
200 ml świeżo wyciśniętego soku pomidorowego
2 posiekane dymki
sok z 1 cytryny
po pół łyżeczki tabasco i sosu Worcestershire
kilka kostek lodu
Do dekoracji:
łodyga selera naciowego
Miksujemy składniki drinka, wlewamy do wysokiej szklanki, do środka wkładamy łodygę selera.
Pinacolada
60 ml soku ananasowego
60 ml śmietanki kokosowej
szklanka kostek lodu
Do dekoracji:
kawałek ananasa, ew. wisienka maraschino
Blender napełniamy lodem, wlewamy sok ananasowy i śmietankę, łączymy, mocno wstrząsając shakerem. Wlewamy do schłodzonego kieliszka, dekorujemy kawałkiem ananasa i ew. wisienką.
Mojito
szklanka pokruszonego lodu
1/2 szklanki lemoniady lub piwa imbirowego
1/4 szklanki soku jabłkowego
1 łyżeczka brązowego cukru
10 listków świeżej mięty
1 limonka
Cukier rozgniatamy z 5 listkami mięty, dodając nieco soku jabłkowego. Wlewamy resztę soku jabłkowego, lemoniadę i sok z 1/2 limonki. Wkładamy resztę mięty, wlewamy do szklanki z pokruszonym lodem, wrzucamy drugą połówkę limonki pokrojoną na ćwiartki.
Margarita
60 ml syropu cukrowego (cukier i woda w proporcji 1:1)
30 ml soku z limonki
30 ml soku z pomarańczy
szklanka kostek lodu
Do dekoracji:
Cząstka limonki
Składniki drinka wlewamy do shakera z lodem, energicznie mieszamy, cedzimy do kieliszka. Można też zmiksować w blenderze płynne składniki z pokruszonym lodem. Dekorujemy cząstką limonki.
Mimosa
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki zimnego soku pomarańczowego
1/4 szklanki soku żurawinowego
150 ml soku z białych winogron
1 plasterek pomarańczy
Miksujemy w blenderze cukier i sok pomarańczowy - sok powinien się spienić. Do każdej z 4 szklanek wlewamy po 2 łyżki soku z żurawin, potem sok pomarańczowy z cukrem, na koniec zimny sok z winogron. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.