Cydr w kuchni
Warsztaty gotowania na cydrze (Fot. Inka Wrońska)
Mini quiches z nadzieniem z łososia lub kurczaka oraz sera koziego
4 płaty (rolka) gotowego kruchego ciasta
500 g wędzonego łososia
5 piersi kurczaka (trzeba je wcześniej lekko zgrillować)
500 g świeżego koziego sera
2 gruszki
słoiczek (100 g) kaparów
8 jajek
200 ml śmietanki kremówki
500 ml cydru gruszkowego (perry)
1 opakowanie rukoli
olej i mąka do foremek
Małe okrągłe foremki smarujemy olejem i oprószamy mąką. Wycinamy kółka z ciasta o średnicy nieco większej od średnicy foremek. Wkładamy po jednym kółku do foremki, formując podwyższony brzeg. Przygotowane spody podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, układamy w środku kawałki łososia lub piersi kurczaka, na to kozi ser i rukolę.
Robimy polewę: białka ubijamy na pianę, żółtka roztrzepujemy ze śmietanką i cydrem. Mieszamy z kaparami i - delikatnie - z pianą z białek. Masą zalewamy quiches i wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Podajemy z kieliszkiem wytrawnego cydru.
Polędwiczki glazurowane w cydrze
5 polędwiczek wieprzowych (dla osób, które nie jedzą mięsa, a lubią ryby - 5 filetów z dorsza)
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 doniczka tymianku
500 g boczniaków lub pieczarek
1-2 łyżki masła lub oleju
200 ml miodu
1 litr cydru
sól, pieprz
Zdejmujemy błony z polędwiczek, kroimy w plastry, każdy lekko rozgniatamy dłonią. Układamy w misce, zalewamy cydrem, odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Mięso wyjmujemy z zalewy (cydru nie wylewamy!), solimy, pieprzymy, obsmażamy na miodzie, dodając czosnek. Wlewamy trochę cydru, w którym marynowaliśmy mięso, delikatnie dusimy, aż sos lekko się zagęści. Oddzielnie dusimy grzyby na maśle lub oleju. Łączymy przygotowane składniki, podajemy z sałatą i bagietką. A do popicia - cydr tego samego rodzaju, którego użyliśmy do marynowania mięsa.
Francuskie naleśniki cydrowe
200 g masła plus masło do smażenia
500 g mąki
200 g cukru pudru
szczypta soli
6 jajek
500 ml mleka
500 ml cydru
1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej
500 g musu jabłkowego
Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z solą i cukrem pudrem. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Stale miksując, wlewamy stopniowo, małymi porcjami, mleko, potem dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz cydr, który spulchni ciasto. Miksujemy razem jeszcze przez chwilę. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej niewielką ilością masła. Podajemy z musem jabłkowym, polewamy roztopioną czekoladą.
Uwaga: z czekolady można też przyrządzić pyszny sos: łamiemy ją na kawałki, wkładamy do metalowej miseczki, dodajemy kilka łyżek kremówki i topimy powolutku na parze, stale mieszając. Do smaku możemy dodać nieco cydru - tu akurat najlepiej będzie wybrać cydr słodki.