Krok 1: Oddzielamy 4 białka od żółtek. Na rozgrzanej patelni robimy zasmażkę z 50 g mąki i 60 g masła. Mieszając, wlewamy 500 ml mleka. Gdy konsystencja masy będzie kremowa, zdejmujemy z ognia.
fot. Magda Ghia
3 z 6
Krok 2: Dodajemy 125 g starego żółtego sera (najlepiej gruy?re, może być ementaler), posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Studzimy.
fot. Magda Ghia
4 z 6
Krok 3: Dorzucamy do masy po jednym żółtku, cały czas mieszając.
fot. Magda Ghia
5 z 6
Krok 4: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
fot. Magda Ghia
6 z 6
Krok 5: Foremki smarujemy niewielką ilością masła, napełniamy masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 185 st. piekarnika na 20 minut.