Zdjęcie pochodzi z książki 'Polish Culinary Paths' Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek (japońska wersja językowa)
Pierogi z mięsem
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
225-250 ml wody
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego
Farsz:
400 g mięsa wołowego
70 g grzybów
1 cebula
szczypta pieprzu
szczypta soli
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
smalec
Mięso mielimy lub drobno siekamy. Grzyby i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy mięso, cebulę i grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym i przesmażamy. Po przesmażeniu odstawiamy do przestygnięcia, wyjmujemy z farszu ziele angielskie i liść laurowy. Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i jajek. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę oleju. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy użyciu szklanki wykrawamy okręgi. Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem lub robimy falbanki. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 3-4 minuty po tym, jak pierogi wypłyną.