Fot. iStock
1 z 7
Jak zrobić makaroniki? Przepis i porady
fot. RÓŻALSKI/WALASZCZYK/WARSZTATKADRU.PL
2 z 7
W misce mieszamy 150 g mąki migdałowej z taką samą ilością cukru pudru. Dodajemy 55 g białek i dokładnie ucieramy na gładką masę.
fot. RÓŻALSKI/WALASZCZYK/WARSZTATKADRU.PL
3 z 7
Podgrzewamy 50 ml wody i 150 g cukru do 120 st. Syropu nie mieszamy, za to uważnie kontrolujemy temperaturę termometrem. Dodajemy niewielką ilość barwnika, jeśli makaroniki mają być kolorowe.
fot. RÓŻALSKI/WALASZCZYK/WARSZTATKADRU.PL
4 z 7
Gdy temperatura syropu osiągnie około 114 st., zaczynamy ubijać 50 g białek. Powoli wlewamy gorący syrop cukrowy, cały czas ubijając do momentu, aż piana zupełnie ostygnie.
fot. RÓŻALSKI/WALASZCZYK/WARSZTATKADRU.PL
5 z 7
Do ubitej piany dodajemy masę migdałową, całość delikatnie i dokładnie łączymy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
fot. RÓŻALSKI/WALASZCZYK/WARSZTATKADRU.PL
6 z 7
Z masy wyciskamy na papier do pieczenia okrągłe ciasteczka, zachowując odstępy (masa powinna się lekko rozlać). Odstawiamy na 20 minut, a potem na 12-15 minut wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. Makaroniki studzimy.
RÓŻALSKI/WALASZCZYK/WARSZTATKADRU.PL
7 z 7
Makaroniki z sernikiem, chrupiącym czekoladowym ciastkiem i purée z mango