REKLAMA
Magazyn Kuchnia
  • Przepisy
    • Śniadania
    • Obiady
    • Kolacja
    • Desery
    • Zupy
    • Ciasta
    • Drinki, koktajle
    • Sałatki
    • Makarony
    • Drób
    • Mięsa
    • Ryby
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy, dipy i inne dodatki
  • Okazje
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • Karnawał
    • Walentynki
    • Wielkanoc
    • Grill
    • Domowe przyjęcie
  • Kuchnie świata
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia brytyjska
    • Kuchnia afrykańska
    • Kuchnia japońska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia grecka
    • Kuchnia portugalska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia amerykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia niemiecka
  • Dania sezonowe
  • Porady
    • Szkoła gotowania
    • Produkty
    • Zakupy
    • Sprzęt kuchenny
  • Zdrowa dieta
    • Wege
    • Wegan
    • Przepisy fit
    • Bez glutenu
    • Dieta
  • Do poczytania
    • Podróże kulinarne
    • Historie kulinarne
    • Felietony kulinarne
    • Książki kulinarne
    • Szef kuchni

Jak zrobić kruche ciasto na spód do tarty? Mamy przepis i kilka porad

REKLAMA
Powrót
Kruche ciasto bez jajek i masła
Fot. Shutterstock
1 z 5

Kruche ciasto bez jajek i masła

Schłodzone masło (120 g) kroimy w kostkę i odstawiamy na kilka minut. Mąkę (200 g) i cukier puder (50 g) przesiewamy na blat. Dodajemy masło, żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy folią do żywności. Chłodzimy 30 minut.
fot. Różalski/Walsczyk/Warsztatkadru.pl
2 z 5

Schłodzone masło (120 g) kroimy w kostkę i odstawiamy na kilka minut. Mąkę (200 g) i cukier puder (50 g) przesiewamy na blat. Dodajemy masło, żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy folią do żywności. Chłodzimy 30 minut.

Schłodzone ciasto wykładamy na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i wałkujemy na grubość 2 mm. Zdejmujemy wierzchni pergamin, wycinamy z niego koło i umieszczamy w formie do tarty.
fot. Różalski/Walsczyk/Warsztatkadru.pl
3 z 5

Schłodzone ciasto wykładamy na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i wałkujemy na grubość 2 mm. Zdejmujemy wierzchni pergamin, wycinamy z niego koło i umieszczamy w formie do tarty.

W formie układamy ciasto, usuwamy pergamin. Zostawiamy kawałki ciasta wystające za rant - to bardzo ważne, bo dzięki nim ciasto 'nie spłynie' do formy w czasie pieczenia. Formę wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
fot. Różalski/Walsczyk/Warsztatkadru.pl
4 z 5

W formie układamy ciasto, usuwamy pergamin. Zostawiamy kawałki ciasta wystające za rant - to bardzo ważne, bo dzięki nim ciasto 'nie spłynie' do formy w czasie pieczenia. Formę wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy, odcinamy wystające kawałki ciasta. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut (na złoty kolor). Dokładnie studzimy.
fot. Różalski/Walsczyk/Warsztatkadru.pl
5 z 5

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy, odcinamy wystające kawałki ciasta. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut (na złoty kolor). Dokładnie studzimy.

REKLAMA
  • Jesteś zainteresowany reklamą w naszym serwisie? Chcesz w niebanalny sposób komunikować swoją markę? Sprawdź jak to zrobić.

    REKLAMA

  • Chcesz do nas napisać? A może myślisz o współpracy z nami? W każdej sprawie możesz się z nami skontaktować

    KONTAKT

  • Chcesz czytać Magazyn Kuchnia, Gazetę Wyborczą, Wysokie Obcasy wygodnie i bez ograniczeń? Kup prenumeratę

    PRENUMERATA

  • Copyright © Wyborcza sp. z o.o.
  • Polityka prywatności
  • Pomoc
  • Wszystkie artykuły
  • Ustawienia prywatności
Właściciel niniejszego serwisu nie wyraża zgody na zwielokrotnianie ani inne korzystanie z utworów rozpowszechnionych w tym serwisie, w celu eksploracji tekstów i danych. Więcej informacji w zastrzeżeniu dot. eksploracji tekstów i danych.