Kawa zbożowa z goździkami i cynamonem [PRZEPIS MARTY DYMEK]
Inka - skład: jęczmień i żyto 72 proc., cykoria, burak cukrowy - prażone. Wartości odżywcze w porcji (4 g): 14 kcal, kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, cukry 0,5 g, błonnik 0,6 g, białko 0,2 g, sól 0 g. Nasz komentarz: Skład raczej podstawowy i dobrze.
Anatol, klasyczna z błonnikiem - skład: prażone jęczmień i żyto 33,6 proc., błonnik z cykorii 36 proc., słód jęczmienny prażony, cykoria prażona. Wartości odżywcze w porcji (205 ml): 15 kcal, kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, cukry 0,2 g, białko 0,2 g, sól 0 g. Nasz komentarz: Raczej kawa cykoriowa niż zbożowa; a więc co kto lubi.
Inka błonnik - skład: prażone jęczmień i żyto 49 proc., prażona cykoria, inulina z cykorii 35 proc. Wartości odżywcze w porcji (5 g): 20 kcal, kwasy nasycone 0 g, cukry 0,65 g, błonnik 2,15 g, białko 0,13 g, sól 0 g. Nasz komentarz: Też dominuje cykoria. To może już lepiej kupić świeżą?
Cafea, cykoria & kawa - skład: cykoria rozpuszczalna 58 proc., kawa rozpuszczalna 30 proc., siarczan magnezu. Wartości odżywcze w porcji (5 g): 2,8 kcal, kwasy nasycone 0 g, cukry 0,34 g, białko 0,45 g, sól 0 g. Nasz komentarz: Mieszanka zbożówki z kawą tradycyjną - raczej nie dla maluchów.
Caro Nestle original - skład: jęczmień, słód jęczmienny, cykoria, żyto. Wartości odżywcze w porcji (4 g): 15 kcal, kwasy nasycone 0 g, cukry 0,2 g, białko 0,2 g, sól 0,01 g. Nasz komentarz: Podstawowy, czyli dobry skład.
Cafe Prima śniadaniowa - skład: jęczmień, żyto i cykoria - 80 proc., kawa rozpuszczalna 20 g. Wartości odżywcze w porcji (4 g plus 200 ml mleka 2 proc.): 116 kcal, kwasy nasycone 2,4 g, cukry 10,1 g, białko 7,1 g, sól 0,2 g. Nasz komentarz: Również z dodatkiem tradycyjnej kawy. Nie dla dzieci
Inka o smaku czekoladowym - skład: rozpuszczalna kawa zbożowa Inka 43 proc. (jęczmień i żyto 93 proc., cykoria, burak cukrowy - prażone), cukier, rozpuszczalny napój o smaku czekoladowym (cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 3 proc., mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowy z pszenicy i kukurydzy, częściowo utwardzane tłuszcze roślinne (kokosowy i palmowy), białka mleka, substancja przeciwzbrylająca E551, substancja zagęszczająca E466, aromaty. Wartości odżywcze w porcji (20 g): 75 kcal, kwasy nasycone 0,1 g, cukry 11,5 g, białko 0,7 g, sól 0 g. Nasz komentarz: Lista składników przyprawia o zawrót głowy. Sporo kalorii w porównaniu z innymi i za dużo cukrów.
Inka z mlekiem - skład: zabielacz (syrop glukozowy z pszenicy i kukurydzy, częściowo utwardzone tłuszcze roślinne kokosowy i palmowy, mleko w proszku odtłuszczone, serwatka w proszku, stabilizatory E331, E340, białka mleka, emulgator E471, substancja przeciwzbrylająca E 551, barwnik E160a), cukier, rozpuszczalna kawa zbożowa Inka 12 proc. (jęczmień i żyto 72 proc., cykoria, burak cukrowy - prażone), serwatka w proszku 10 proc., sól, aromat. Wartości odżywcze w porcji (20 g): 88 kcal, kwasy nasycone 2,5 g, cukry 9 g, białko 0,7 g, sól 0,2 g. Nasz komentarz: Aż pięć dodatków E to niby nic złego, ale można zrobić kawę bez nich i dolać świeże mleko. W dodatku są w niej i niedobre kwasy nasycone, i sporo kalorii oraz cukrów. Soli też mogłoby być mniej.
Kujawianka - skład: żyto 60 proc., prażone cykoria i burak cukrowy. Wartości odżywcze w porcji (100 ml): 7 kcal, kwasy nasycone <0,1 g, cukry <0,6 g, białko <0,2 g, sól <0,01 g. Nasz komentarz: Prosto i bez udziwnień. Jak dawniej.