REKLAMA
Magazyn Kuchnia
  • Aktualności
  • Wnętrza
  • Magazyn
  • Dania sezonowe
  • Przepisy
    • Pomysły na śniadania
    • Pomysły na obiady
    • Pomysły na kolacje
    • Pomysły na ciasta
    • Pomysły na deser
    • Pomysły na sałatki
    • Pomysły na napoje
  • Kuchnie świata
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia brytyjska
    • Kuchnia afrykańska
    • Kuchnia japońska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia grecka
    • Kuchnia portugalska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia amerykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia niemiecka
  • Zdrowie
    • Dieta
    • Fit przepisy

Jak się robi czekoladę?

REKLAMA
Powrót
Niewielu potrafi się oprzeć delikatnemu zapachowi czekolady
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
1 z 16

Niewielu potrafi się oprzeć delikatnemu zapachowi czekolady

Owoce kakaowca
Fot. Shutterstock.com / Sven Hoppe
2 z 16

Owoce kakaowca

Wysuszone nasiona kakaowca
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
3 z 16

Wysuszone nasiona kakaowca

Miażdżenie uprażonych nasion.
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
4 z 16

Miażdżenie uprażonych nasion.

Pod wpływem tarcia ziarna nabierają temperatury, a z maszyny wypływa półpłynna masa, czyli miazga kakaowa
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
5 z 16

Pod wpływem tarcia ziarna nabierają temperatury, a z maszyny wypływa półpłynna masa, czyli miazga kakaowa

Czując jej piękny, czekoladowo-
-orzechowy zapach trudno powstrzymać się od spróbowania. Ale mimo aromatu i wyglądu, czekoladą to jeszcze nie jest
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
6 z 16

Czując jej piękny, czekoladowo- -orzechowy zapach trudno powstrzymać się od spróbowania. Ale mimo aromatu i wyglądu, czekoladą to jeszcze nie jest

Aby z miazgi powstała smaczna czekolada, trzeba poddać ją procesom konszowania oraz rafinacji
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
7 z 16

Aby z miazgi powstała smaczna czekolada, trzeba poddać ją procesom konszowania oraz rafinacji

Rafinacja to zmniejszenie cząsteczek kakao i cukru do rozmiaru poniżej 50 mikronów, kiedy język nie wyczuwa już chropowatości i odbiera smak jako idealnie gładki
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
8 z 16

Rafinacja to zmniejszenie cząsteczek kakao i cukru do rozmiaru poniżej 50 mikronów, kiedy język nie wyczuwa już chropowatości i odbiera smak jako idealnie gładki

Konszowanie w dużych fabrykach trwa zaledwie kilka godzin. W Manufakturze nie ma miejsca na robienie czekolady 'na skróty'. Proces trwa nawet 30 godzin
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
9 z 16

Konszowanie w dużych fabrykach trwa zaledwie kilka godzin. W Manufakturze nie ma miejsca na robienie czekolady 'na skróty'. Proces trwa nawet 30 godzin

Pracownica, pani Ewa, wlewa czekoladę 
do foremek
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
10 z 16

Pracownica, pani Ewa, wlewa czekoladę do foremek

Czekolady przycinane są ręcznie
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
11 z 16

Czekolady przycinane są ręcznie

Także ozdabiane są ręcznie
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
12 z 16

Także ozdabiane są ręcznie

To zwieńczenie całego wysiłku i prawdziwe 'origami'
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
13 z 16

To zwieńczenie całego wysiłku i prawdziwe 'origami'

Gotowe czekolady z Manufaktury
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
14 z 16

Gotowe czekolady z Manufaktury

Pakowanie tabliczek czekolady także odbywa się ręcznie.
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
15 z 16

Pakowanie tabliczek czekolady także odbywa się ręcznie.

Jeden z duetu 'czekoladników' z Manufaktury - Krzysztof Stypułkowski
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Wyborcza.pl
16 z 16

Jeden z duetu 'czekoladników' z Manufaktury - Krzysztof Stypułkowski

REKLAMA
  • Jesteś zainteresowany reklamą w naszym serwisie? Chcesz w niebanalny sposób komunikować swoją markę? Sprawdź jak to zrobić.

    REKLAMA

  • Chcesz do nas napisać? A może myślisz o współpracy z nami? W każdej sprawie możesz się z nami skontaktować

    KONTAKT

  • Chcesz czytać Magazyn Kuchnia, Gazetę Wyborczą, Wysokie Obcasy wygodnie i bez ograniczeń? Kup prenumeratę

    PRENUMERATA

  • Copyright Agora S.A.
  • Prywatność
  • Dostawca VOD
  • Pomoc
  • Wszystkie artykuły
  • Zgody