Magazyn Wino Gala Grand Prix 2015
Hárslevelu 2013, Mátra, Csernyik Importer: Rafa Wino; 49 zł Hárslevelu harmonijnie łączące orzechowo-owocowe smaki, o długim, słonym finiszu. Pochodzi z cieszącej się w przeszłości uznaniem, wa dziś odbudowującej swoją renomę węgierskiej apelacji Mátra. Do ryb słodkowodnych, jak sum, sandacz czy karp. Do pierogów ruskich i z kapustą, makaronów z owocami morza, a także do kurczaka.
Najlepsze wino słodkie La Sorpresa 2007, Toscana, Pácina, Importer: Winotake; 129 zł Technicznie jest to vin santo zrobione z suszonych na słomianych matach gron trebbiano i malvasii, pochodzących z ekologicznie prowadzonej winnicy. W nosie - istny obłęd. Usta mięsiste, aksamitne, o ciepłej otulającej materii z żywym kwasem. Długie, ciągnące się wieczność wino, od którego nie sposób się oderwać. Smak szczęścia.
Najlepsze wino czerwone powyżej 100 zł Vigna Rionda Riserva 2008, Barolo, Anselma, Importer: Winotake; 266 zł W czasie panelu redakcyjnego to wino odjęło nam mowę. Oceniliśmy je jako wielkie - co zdarzyło się tylko kilka razy w historii naszego periodyku. Jest tu wszystko, co klasyczne barolo mieć powinno: wonny fiołkowy bukiet, soczysty owoc i kamienna struktura. Już dziś jest pyszne, ale można je odłożyć do piwnicy na dekady. Do wszystkich potraw z truflami, steków, dziczyzny i tatara.
Najlepsze wino musujące Cuvée Pierre-Henri Brut, Champagne, J. Charpentier Importer: Wine and You; 229 zł Stuprocentowe pinot meunier, a więc szampan, który dobitnie udowadnia, że ta niedoceniana odmiana, gdy zasadzona w odpowiednim siedlisku, potrafi dać świetne rezultaty. Wino o ciepłych, dojrzałych aromatach; pełne, krągłe, z wyrazistym kredowym finiszem. Można je podawać do kawioru, ale świetne będzie również z bigosem.
Najlepsze wino czerwone od 51 do 100 zł Shiraz Cabernet Sauvignon 2012, Alicante, Enrique Mendoza, Importer: Star Wines; 69 zł Wino od gwiazdy południowej Hiszpanii - skondensowane, esencjonane, wygładzone beczką, o bardzo atrakcyjnym bukiecie. Do czerwonych mięs i gulaszów.
Najlepsze wino białe powyżej 100 zł Wild Sauvignon 2013, Marlborough, Greywacke Importer: Vive le Vin; 126 zł Sauvignon blanc z Marlborough wykraczające daleko poza sztampę spod znaku pokrzywowo-agrestowych aromatów, do jakiej przyzwyczaiło nas tyle win regionu. Wielowarstwowe, mineralne i długie. Do wszelkich dań w oprawie azjatyckich przypraw, jak kolendra, liście kaffiru, trawa cytrynowa czy limonka.
Najlepsze wino białe od 51 do 100 zł Goldberg Riesling trocken 2013, Pfalz, Weingut am Kaiserbaum, Importer: Whisky and Wine Place; 65 zł Riesling z najcieplejszej i najbardziej słonecznej niemieckiej apelacji, jaką jest Palatynat. Pachnący tropikiem, pełen słodkiego owocu, dojrzały, miękki i tłusty. Do gęsi i kaczki z jabłkami, sałat z kozim serem i różnych dań, w których dodatkiem są marchewka oraz dynia.
Najlepsze wino różowe Pinot Noir Rosé 2014, Pfalz, Villa Wolf, Importer: Vininova; 40,90 zł Różowe wino z Palatynatu, które wyszło spod ręki słynnego twórcy mozelskich rieslingów - Ernsta Loosena. Zupełnie inne w stylu od prowansalskich rosé - bardziej owocowe, miękkie i krągłe. Do łososia, tuńczyka, sałat z żurawiną i pestkami granatu.
Najlepsze wina białe do 50 zł (dwa złote medale ex aequo) Sauvignon Blanc Élégance, Graves, Château Tourteau-Chollet, Importer: Mielżyński; 49 zł Bordoskie sauvignon blanc o podręcznikowych, jednak nieprzesadzonych trawiastych aromatach. Wyraziste, ale też - wobec swojej ceny - zaskakująco zniuansowane. Przykład tego, co popadająca czasem w banał odmiana potrafi z siebie dać w Graves. Do ceviche, kwasowych sałat i białych ryb.