REKLAMA
Magazyn Kuchnia
  • Przepisy
    • Śniadania
    • Obiady
    • Kolacja
    • Desery
    • Zupy
    • Ciasta
    • Drinki, koktajle
    • Sałatki
    • Makarony
    • Drób
    • Mięsa
    • Ryby
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy, dipy i inne dodatki
  • Okazje
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • Karnawał
    • Walentynki
    • Wielkanoc
    • Grill
    • Domowe przyjęcie
  • Kuchnie świata
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia brytyjska
    • Kuchnia afrykańska
    • Kuchnia japońska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia grecka
    • Kuchnia portugalska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia amerykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia niemiecka
  • Dania sezonowe
  • Porady
    • Szkoła gotowania
    • Produkty
    • Zakupy
    • Sprzęt kuchenny
  • Zdrowa dieta
    • Wege
    • Wegan
    • Przepisy fit
    • Bez glutenu
    • Dieta
  • Do poczytania
    • Podróże kulinarne
    • Historie kulinarne
    • Felietony kulinarne
    • Książki kulinarne
    • Szef kuchni

Kult beczki

REKLAMA
Powrót
Butelki
Fot. Agata Jakubowka, Materiały producenta
1 z 6

Butelki

The Scotch Malt Whisky Society 93.45 (SMWS, 240 zł/0,7 l) Gorzelnia Glen Scotia z regionu Campbeltown. 
W nosie owoce, zioła, orzechy 
i sezamki, drewno, sól. Usta gładkie 
i kremowe, z posmakiem  landrynek. Lekko naftowy finisz. 
**** 1/2   
PS Absolutnie znakomita butelka 53.152 z destylarni Caoil Ila na Islay.
Fot. Agata Jakubowka, Materiały producenta
2 z 6

The Scotch Malt Whisky Society 93.45 (SMWS, 240 zł/0,7 l) Gorzelnia Glen Scotia z regionu Campbeltown. W nosie owoce, zioła, orzechy i sezamki, drewno, sól. Usta gładkie i kremowe, z posmakiem landrynek. Lekko naftowy finisz. **** 1/2 PS Absolutnie znakomita butelka 53.152 z destylarni Caoil Ila na Islay.

Four Roses Single Barrel, skład NS, beczka 12-bK  (Pernod Ricard Polska, 
189 zł/0,7 l) Nos niezwykle skoncentrowany. Zioła, wrzosowy miód, spalone drewno, nitro. Usta charakterystyczne dla marki Four Roses, okrągłe i gładkie, acz z bardzo pikantną końcówką. Nieco gorzki finisz. Przyjazna w piciu. **** 1/3
Fot. Agata Jakubowka, Materiały producenta
3 z 6

Four Roses Single Barrel, skład NS, beczka 12-bK (Pernod Ricard Polska, 189 zł/0,7 l) Nos niezwykle skoncentrowany. Zioła, wrzosowy miód, spalone drewno, nitro. Usta charakterystyczne dla marki Four Roses, okrągłe i gładkie, acz z bardzo pikantną końcówką. Nieco gorzki finisz. Przyjazna w piciu. **** 1/3

Blanton's Straight from the Barrel, 
skład H, stelaż 11, beczka 67 
(M&P Alkohole i Wina Świata, 
299 zł/0,7 l) Nierozcieńczany destylat o mocy ponad 64%. W bukiecie dojrzałe banany, wanilia, śmietanka, potem odrobina ziół i pasty do butów. 
Usta słodkie i łagodne, potem słonawe. Orzechowy finisz. **** 1/2
Fot. Agata Jakubowka, Materiały producenta
4 z 6

Blanton's Straight from the Barrel, skład H, stelaż 11, beczka 67 (M&P Alkohole i Wina Świata, 299 zł/0,7 l) Nierozcieńczany destylat o mocy ponad 64%. W bukiecie dojrzałe banany, wanilia, śmietanka, potem odrobina ziół i pasty do butów. Usta słodkie i łagodne, potem słonawe. Orzechowy finisz. **** 1/2

Blanton's Original Single Barrel, skład H, stelaż 41, beczka 23 (M&P Alkohole 
i Wina Świata, 199 zł/0,7 l) Głęboki, delikatny i elegancki bukiet. Masło kakaowe, lekkie nuty apteczne, świeże owoce (czereśnie), ekskluzywne stare drewno. Nos obiecywał sporą masę, lecz usta są delikatne i lekkie, nieco pikantne. 
**** 2/3
Fot. Agata Jakubowka, Materiały producenta
5 z 6

Blanton's Original Single Barrel, skład H, stelaż 41, beczka 23 (M&P Alkohole i Wina Świata, 199 zł/0,7 l) Głęboki, delikatny i elegancki bukiet. Masło kakaowe, lekkie nuty apteczne, świeże owoce (czereśnie), ekskluzywne stare drewno. Nos obiecywał sporą masę, lecz usta są delikatne i lekkie, nieco pikantne. **** 2/3

Jack Daniel's Single Barrel, stelaż L-08, beczka 11-4536  (Brown-Forman Polska, 209 zł/0,7 l) W nosie łąkowe zioła z przewagą rumianku, lody waniliowe, suszone owoce, zaskakująca nuta świeżych warzyw (kalarepa?). Usta - co trochę niespodziewane po słodkim nosie - wytrawne, wręcz (zbyt) ascetyczne, nieco ściągające.
**** 1/3
Fot. Agata Jakubowka, Materiały producenta
6 z 6

Jack Daniel's Single Barrel, stelaż L-08, beczka 11-4536 (Brown-Forman Polska, 209 zł/0,7 l) W nosie łąkowe zioła z przewagą rumianku, lody waniliowe, suszone owoce, zaskakująca nuta świeżych warzyw (kalarepa?). Usta - co trochę niespodziewane po słodkim nosie - wytrawne, wręcz (zbyt) ascetyczne, nieco ściągające. **** 1/3

REKLAMA
  • Jesteś zainteresowany reklamą w naszym serwisie? Chcesz w niebanalny sposób komunikować swoją markę? Sprawdź jak to zrobić.

    REKLAMA

  • Chcesz do nas napisać? A może myślisz o współpracy z nami? W każdej sprawie możesz się z nami skontaktować

    KONTAKT

  • Chcesz czytać Magazyn Kuchnia, Gazetę Wyborczą, Wysokie Obcasy wygodnie i bez ograniczeń? Kup prenumeratę

    PRENUMERATA

  • Copyright © Wyborcza sp. z o.o.
  • Polityka prywatności
  • Pomoc
  • Wszystkie artykuły
  • Ustawienia prywatności
Właściciel niniejszego serwisu nie wyraża zgody na zwielokrotnianie ani inne korzystanie z utworów rozpowszechnionych w tym serwisie, w celu eksploracji tekstów i danych. Więcej informacji w zastrzeżeniu dot. eksploracji tekstów i danych.