Większość rodaków zmaga się z notorycznym brakiem czasu. Coraz trudniej połączyć nam życie zawodowe z prywatnym - z opieką nad dziećmi czy realizacją własnych pasji. Optymalizujemy więc czas, chociażby poprzez korzystanie z możliwości zamawiania gotowych posiłków.

Coraz rzadziej robimy kanapki do pracy, zastępując je sałatkami i przekąskami serwowanymi przez lokale gastronomiczne. Zamawiane dania pojawiają się na naszych stołach także podczas rodzinnych spotkań. W Święto Niepodległości 11 listopada, kiedy większość sklepów była zamknięta, wyszukiwarka panoramafirm.pl zanotowała 200-procentowy wzrost zapytań o ?jedzenie z dostawą? (w porównaniu z normalnymi dniami).

Jak wynika z analizy serwisu Foodpanda.pl, najchętniej kupujemy potrawy kuchni azjatyckiej - to 27 proc. zamówień. Kuchnia włoska, a więc głównie pizza, jest na drugim miejscu - 26 proc. Polacy lubią także rodzimą kuchnię, która stanowi 22 proc. zamówień. Coraz popularniejsze są też burgery.