Wydarzenie będzie się toczyć w niedzielnym rytmie Slow, a atrakcji będzie mnóstwo - przez cały dzień będą mieć miejsce warsztaty: kulinarne dla dzieci (Szkoła na Widelcu, Smak Obfitości), kuchnia perska - dla dorosłych, warsztaty z rzeźby z wosku (unikatowe, bardzo rzadko przeprowadzane, uczestnicy zabierają stworzone przez siebie pod okiem artysty prace do domu), z animacji poklatkowej ( tu z kolei efektem będzie krótka animacja o tematyce jedzeniowej). O kuchni toskańskiej opowiadać będzie Tessa Capponi- Borawska, o przyprawach japońskich - Magdalena Tomaszewska - Bolałek, o psychodietetyce - Laura Osęka.

Ozdobne kury przywiezie Piotr Galiński, będzie można kupić jaja od kur zielononóżek z jego hodowli.

W godz. 10-18, na targu będzie można kupić też m.in: ryby od Pana Sandacza, produkty z Sycylii od Ecomanii, portugalską oliwę Pelicula, wędliny (Kalinówka Dylewskie Wzgórza, Bartlowizna, Sawicki Wieś Polska), sery (Koryciński/Gremza, BBQ, Sery Łomnickie), przetwory (Luks Pomada, Towary Niezwykłe, Smaki i Aromaty, Spiżarnia), cydr z Ignacowa, piwo (Polskie Piwo), wino z aronii, soki i wódki od Mauera, nalewki od Majewskiego, soki z jabłek od Macieja Raimanna, kasze i mąki (Dobre i Zdrowe), olej rzepakowy z Góry Św. Wawrzyńca, pieczywo kurpiowskie od Serafina, czekoladę od N-Czekolady i świeże koktajle z Get Green.

 

O 19-ej rozpocznie się Slow Foodowa kolacja przygotowana z produktów wystawców obecnych na targu.

Wieczorem organizatorzy zapraszają na nocne projekcje filmowe  - "Uczta Babette" i "Julie&Julia".

Przez cały dzień w galerii Fortowej oglądać będzie można jednodniową, przygotowaną specjalnie do tego wydarzenia ekspozycję malarstwa Hanny Pyrzyńskiej.

 

Wstęp na targ, wystawę, większość wykładów oraz kino nocne - wolny. Zapisy na płatne warsztaty oraz kolację - rezerwacje@nowyfort.pl

Więcej informacji:

faceboook.com/Nowy Fort,

facebook.com/Le Targ

www.nowyfort.pl

 

Wydarzeniu patronują: Slow Food Youth Warszawa, Slow Food Convivium Warszawa, Magazyn Kuchnia, Magazyn Kulinarny Kukbuk, Magazyn Smak, gastronauci.pl, Hello Warsaw