Składniki
- 25 dag miodu
- 25 dag brązowego cukru
- 10 dag masła
- 60 dag mąki
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 łyżka potażu (lub sody oczyszczonej)
- 1 jajko
Do dekoracji:
- 1 jajko
- 1 białko
- 2 łyżki cukru pudru
- 20 dag pokrojonych wzdłuż na pół migdałów
Do sklejenia domku:
- 1 białko
- 30 dag cukru pudru
Oraz:
- cukier puder do ośnieżenia domku i ogrodu
Sposób przygotowania
Na małym ogniu podgrzewamy, mieszając, miód z masłem i brązowym cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy. Łączymy mąkę z przyprawą i kakao. Rozpuszczamy potaż w 2 łyżkach wody, dodajemy do mąki (sody nie rozpuszczamy). Mieszamy z jajkiem i miodem. Zagniatamy, lepimy kulę z ciasta i wkładamy na noc do lodówki. Na kartonie rysujemy wszystkie elementy domku (2 kwadratowe ściany, 2 ściany z trójkątnym bokiem, 2 małe prostokątne ścianki komina, 3 choinki i kilka ludzików). Przygotowane szablony wycinamy nożyczkami.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dwie blachy wyściełamy pergaminem, na każdej rozwałkowujemy połowę ciasta. Wstawiamy do piekarnika pierwszą blachę, pieczemy 12 minut. Wyjmujemy i od razu (póki gorące) wycinamy wg szablonów części domku (w jednej z trójkątnych ścian wycinamy okna i drzwi). Pieczemy (12 minut) drugi placek na podstawę domku i ogródek - z gorącego ciasta wycinamy prostokąt 20 x 30 cm, z reszty - drzewka. Robimy lukier z jednego białka, 2 łyżek cukru pudru i 2 łyżek letniej wody i dekorujemy nim fragmenty domku. Robimy lukier królewski: ucieramy białko z cukrem pudrem i szybko sklejamy domek. Czekamy, aż wszystko wyschnie, resztę lukru wykorzystujemy jako klej do przylepienia połówek migdałów na dachu. Gdy wszystko porządnie zastygnie, posypujemy domek i ogród dużą ilością cukru pudru.