Barszcz z uszkami to jedna z dwunastu tradycyjnych wigilijnych potraw. Gotowany na postnym wywarze warzywnym, podawany z aromatycznymi, pełnymi grzybów pierożkami stanowi kwintesencję świąt.
Najlepszy jest na zakwasie z buraków (możecie go przygotować na przykład według przepisu Tomasza Jakubiaka), ale ten krok można z powodzeniem ominąć. Gotowany na świeżych burakach również będzie pyszny! Pamiętaj jedynie, żeby nie gotować go zbyt długo. Inaczej może stracić swój piękny kolor.
Jak zrobić barszcz z uszkami? Przepis krok po kroku
Niezbędne składniki:
- - 7 małych buraków
- - 2,5 litra bulionu warzywnego
- - garść suszonych prawdziwków
- - 2 ząbki czosnku
- - suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziaren czarnego pieprzu, 4
- - ziarenka ziela angielskiego
- - jedna cytryna
- - sól oraz zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- 1. Płuczemy prawdziwki, przerzucamy je do rondelka i zalewamy dwoma szklankami zimnej wody.
- 2. Do grzybów wrzucamy dwa ząbki czosnku oraz dwa liście laurowe. Prawdziwki zostawiamy najlepiej na noc do namięknięcia.
- 3. Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut, aż staną się miękkie.
- 4. Obieramy umyte wcześniej buraki i wrzucamy je do gorącego bulionu warzywnego.
- 5. Do bulionu dodajemy także majeranek, pieprz oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
- 6. W momencie, gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-60 minut (aż buraki staną się miękkie).
- 7. Po tym czasie zdejmujemy nasz barszcz z ognia. Warto zostawić w nim buraki na kilka godzin. Dzięki temu nabierze on bardziej intensywnego koloru.
- 8. Następnie wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów.
Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. - 9. Kilka ugotowanych prawdziwków kroimy w paseczki i dodajemy do barszczu. Pozostałe grzyby wykorzystamy do przygotowania uszek.
Grzybowe uszka do barszczu
Składniki:
Nadzienie:
- - 150 g suszonych grzybów
- - oliwa do smażenia
- - 2 cebule
- - sól
- - pieprz
Ciasto:
- - 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
- - 1 jajko
- - około 50 ml wody
Sposób przygotowania:
- 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły.
- 2. Zagniatamy luźne ciasto z mąki i jajka, dolewając wodę według potrzeby - powinno wystarczyć jakieś 50 ml.
- 3. Grzyby gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy. Smażymy nadzienie, aż będzie spójne, lepkie.
- 4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Tak przygotowane uszka możemy ułożyć na tacy i zamrozić.
- 5. Przed podaniem uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Dodajemy do barszczu.
Autor: Agnieszka Kręglicka
Zobacz również barszcz z uszkami w wykonaniu Mariety Mareckiej!