64 proc. dwudziestolatk闚 woli wiecz鏎 z przyjaci馧mi w kuchni od wyj軼ia na imprez. Tak przynajmniej twierdzi Grupa IQS, kt鏎a przeprowadzi豉 badania dla wydawnictwa Carta Blanca. Je郵i wierzy badaniom, 2/3 kobiet i prawie po這wa m篹czyzn przyznaje, 瞠 gotowanie sprawia im przyjemno嗆. Wydaje si wi璚, 瞠 pozycja kulinarna pod choink w wi瘯szo軼i przypadk闚 b璠zie strza貫m w dziesi徠k. Szczeg鏊nie dla m這dszego pokolenia, kt鏎e podchwyci這 trend na gotowanie, zw豉szcza na te zdrowe i wymagaj帷e czasu. Chcemy te gotowa z finezj, wykorzystuj帷 smaki z r騜nych stron 鈍iata.



Wed逝g bada po przepisy si璕amy najcz窷ciej do ksi捫ek kucharskich (40 proc. kobiet i 24 proc. m篹czyzn), pytamy przyjaci馧 i rodzin o ich receptury oraz zagl康amy na blogi kulinarne. Co pi徠y z nas przyznaje si do kulinarnej improwizacji.

Szczeg鏊nie dla tych ostatnich pozycj niezb璠n na p馧ce mo瞠 okaza si album "Kuchnia. Produkty spo篡wcze z czterech stron 鈍iata." Nie znajdziecie tu przepis闚, ale na przyk豉d dowiecie si, jaki rodzaj ry簑 wybra do kurczaka w cie軼ie. W rozdziale "Ma鹵e" znajdziemy opowie軼i o kilkunastu rodzajach pysznych skorupiak闚 i metodach ich czyszczenia. Jab趾o kaszu, orzech wodny czy orzeszki kemiri, nie b璠 ju tajemnic. Ka盥a w豉軼iwie strona dostarcza wiedzy, dzi瘯i kt鏎ej nie zgubicie si na azjatyckich i afryka雟kich targach, a na pewno poczujecie si jak eksperci przy egzotycznych p馧kach w supermarketach. Cho w鈔鏚 rozprawek o serach, zio豉ch i rzadkich owocach ciekawe informacje znajdziecie te o lubianych w Polsce mi瘰ach i grzybach.

Album jest wielki, ci篹ki i ma ponad 300 stron bogatych ilustracji z niewielkimi opisami. W worku Miko豉ja zajmie du穎 miejsca, ale z pewno軼i trafi w gusta ponad po這wy Polak闚 gotuj帷ych z pasj.